Annons

Stockholmsbörsen föll mindre än väntat

Börsnedgång på Stockholmsbörsen. Arkivbild.
Börsnedgång på Stockholmsbörsen. Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT

Efter skarpa nedgångar i såväl Asien som i Nordamerika föll Stockholmsbörsen vid öppning. Dock blev fallet betydligt mildare än vad bedömare för befarat.

– Jag hade räknat med en betydligt större nedgång, säger Söderberg och Partners sparekonom Joakim Bornold.

Under strecket
Publicerad

Många hade väntat sig skarpa nedgångar på Stockholmsbörsen under måndagsmorgonen, efter skarpa börsfall i Nordamerika och Asien.

Precis vid öppning hade det breda OMX-indexet fallit 1,3 procent. Ett fall som alltså visade sig lindrigare än vad många bedömare befarat.

– Jag hade räknat med en betydligt större nedgång. Det kunde helt klart varit betydligt värre. Marknaden har uppenbarligen repat mod över helgen, bland annat efter att G7-mötet inte bjöd på några större överraskningar, säger Söderberg och Partners sparekonom Joakim Bornold till SvD.

Bornold lyfter dock ett varningens finger, och varnar för stormiga dagar på börsen framöver.

– Just nu känns börsen som ett minfält, med handelskrig, Italien, Brexit och läget i Persiska viken, bland annat. Man vet aldrig var eller när nästa smäll kommer.

– Man måste dock komma ihåg att positiva nyheter kan få börsen att rusa uppåt. Det är bara att spänna fast säkerhetsbältet och åka med är jag rädd, säger Bornold.

Farhågorna om breda nedgångar i Europa var stor efter att flera tunga börser i Asien backat under måndagsmorgonen. Bland annat backade japanska Nikkei nästan 2,2 procent, medan Hongkongs Hang Seng-börs sjönk 3 procent.

Annons
Annons

Såväl USA som Kina har dock försökt släta över handelskrigets biverkningar, och öppnar upp för fler förhandlingsrundor mellan parterna.

– Det har kommit signaler både från Trump och Kina nu på morgonen att man vill hitta en lösning på handelskonflikten. Det stärker förstås börsen nu på morgonen, säger Bornold.

Strax efter att de europiska börserna öppnat vände den amerikanska förhandeln till plus, ett tecken på att nedgångarna i Europa kommer vara begränsade under dagen.

Enligt amerikanska Bloomberg har president Trump uttalat sig om att Kina ska vara villiga att träffas och prata med USA. Danske Banks sparekonom Maria Landeborn menar att detta har lugnat ned marknaden.

– Samtidigt som båda sidor vill visa att man menar allvar, och få till ett så bra avtal för egna ekonomin som möjligt, så tror jag att båda sidor ser för stora skador på ekonomi och börs om handelskriget fortsätter.

Landeborn menar även att Trump kommer vilja lugna ned en eventuell eskalering på grund av stundande presidentval.

– Han vill bli omvald, och han kommer ha bättre chans om han inte blir skyldig till att ta in USA i en lågkonjunktur.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons