Annons

Stödet för S fortsätter att öka – SD backar

Socialdemokraternas partiledare och Sveriges statsminister Stefan Löfven.
Socialdemokraternas partiledare och Sveriges statsminister Stefan Löfven. Foto: Anders Wiklund/TT

Socialdemokraterna ökar för andra månaden i rad i SVT/Novus väljarbarometer. 30,4 procent av svenska väljare stödjer nu partiet. Samtidigt backar Sverigedemokraterna och Liberalerna.

Under strecket
Publicerad

Stödet för Socialdemokraterna ökar med 4,8 procentenheter från månaden innan och ligger nu på 30,4 procent.

Socialdemokraternas uppgång har att göra med hanteringen av coronapandemin, tror Torbjörn Sjöström, vd vid Novus, som menar att de vinner på att det för tillfället finns ett högt förtroende för myndigheter.

– Jag tycker inte att vi ska dra för stora slutsatser utifrån det läge vi befinner oss i just nu, eller från de nya siffrorna. Men jag tolkar det som att det finns ett förtroende, en folklig förankring för det arbete och de åtgärder som regeringen har lagt fram, säger Lena Rådström Baastad, partisekreterare för Socialdemokraterna, till SVT.

Sverigedemokraterna backar med 2,3 procentenheter. Partiet har nu ett väljarstöd på 19,7 procent. Även Liberalerna backar med 1,0 procentenhet och har nu ett väljarstöd på 2,8 procent vilket är 1,2 procentenheter under fyraprocentspärren. Förändringarna hos övriga partier är små.

Även i SvD/Sifos senaste väljarbarometer den 9 april ökade Socialdemokraterna och partiet noterade då den största uppgången i Sifos historia. Då hamnade partiets väljarstöd på 30,6 procent.

– Vi har aldrig sett en sådan stor ökning från en månad till en annan för Socialdemokraterna någonsin, sade Tovio Sjörén, opinionschef på Sifo, till SvD då.

Inom svensk politik sker nu ett skifte, enlig Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, där frågor som rör välfärd, ekonomi och arbetsmarknad ges mer utrymme medan lag- och ordningsfrågor får mindre plats.

– Det är klassiska hemmaplansfrågor för stora partier som Socialdemokratierna och Moderaterna, säger han till SVT. Henrik Ekengren Oscarsson, som samtidigt tror att läget kan ändras när coronakrisen har lagt sig.

Men när krisen lagt sig och regeringens hantering ska granskas kan läget ändras, säger Ekengren Oscarsson.

– Man kommer att minutiöst gå igenom hanteringen av coronakrisen, det är inte självklart att regeringen kommer väl ut ur en sådan granskning.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons