Annons

Stödet för Sabuni växer: "Kan attrahera nya väljare"

Liberalerna, som är ett parti som står för öppenhet och mångfald, skulle kunna gynnas av att ha en partiledare som är kvinna och har utländsk bakgrund, menar statsvetaren Li Bennich-Björkman vid Uppsala Universitet.
Liberalerna, som är ett parti som står för öppenhet och mångfald, skulle kunna gynnas av att ha en partiledare som är kvinna och har utländsk bakgrund, menar statsvetaren Li Bennich-Björkman vid Uppsala Universitet. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Nyamko Sabuni har en tydlig linje i frågor som är viktiga för Sverige. Det säger statsvetaren Li Bennich-Björkman efter att ytterligare en tung L-politiker, Allan Widman, uttryckt sitt stöd för Sabuni som ny partiledare för L.

– Hon kan attrahera nya väljare, säger Li Bennich-Björkman.

Under strecket
Publicerad

I slutet av juni väljer Liberalerna ny partiledare, och spekulationerna om vem som ska ta över efter Jan Björklund har varit igång en tid.

Två av favoriterna till posten är Erik Ullenhag, tidigare integrationsminister och partisekreterare, och Nyamko Sabuni, tidigare jämställdhetsminister och integrationsminister. Ingen av dem har ännu själva sagt att de står till förfogande som partiledare, men båda har fått stöd av olika personer internt inom L.

I helgen sällade sig ytterligare en tung liberal politiker, Allan Widman, partiets försvarspolitiske talesperson, till dem som uttalar stöd för Nyamko Sabuni.

I en intervju i Ekot i Sveriges Radio framhöll han Nyamko Sabunis engagemang för integrationsfrågor, och hennes ”tydlighet och politiska mod att våga tala klartext i dessa frågor” som skäl.

Också Li Bennich-Björkman, statsvetare och professor skytteana vid Uppsala Universitet, pekar på att Nyamko Sabuni som minister stod upp för frågor rörande mångfald och religion. Sabuni markerade till exempel mot religiösa friskolor, och har föreslagit gynekologiska kontroller i högstadiet för att spåra kvinnlig omskärelse.

Annons
Annons

– Hon är en person med integritet, och med en tydlig linje i frågor som är viktiga för Sverige, säger Li Bennich-Björkman till SvD.

Liberalerna, som är ett parti som står för öppenhet och mångfald, skulle kunna gynnas av att ha en partiledare som är kvinna och har utländsk bakgrund, menar Li Bennich-Björkman.

– Hon skulle vara något av en identitetspolitisk kontrast mot Jan Björklund, vilket kan attrahera nya väljare. Att hon inte haft några tyngre politiska uppdrag de senaste åren kan vara en fördel för henne – hon har erfarenhet men ses ändå som fräsch. Möjligen är hon för snäv politiskt.

På frågan vad ett eventuellt val av Nyamko Sabuni som partiledare skulle innebära för partiets framtid och inriktning svarar Li Bennich-Björkman att oavsett vem som blir vald, blir en av de första uppgifterna att försöka ändra bilden av partiet som splittrat.

– Liberalerna var oense i regeringsbildningsfrågan; ”ska vi släppa fram Löfven eller inte?” Men i övrigt är inte Liberalerna mer splittrade än andra partier. Det talas ibland om en uppdelning i kravliberaler och socialliberaler, vilket jag tycker är missvisande. Som jag ser det är det inte två motstridiga förhållningssätt.

Apropå regeringsbildningen och januariöverenskommelsen, skulle den påverkas av att Nyamko Sabuni blev partiledare?

– Min bedömning är att överenskommelsen nu är satt, och att en omdömesgill och lugn partiledare kommer att ha den utgångspunkten. Att nu står vi där vi står för en överskådlig framtid, säger Li Bennich-Björkman.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons