Annons

Stödlinje kräver varningstext på spelsajter

Stödlinjen för spelmissbruk kontaktades av ungefär 20 procent fler förra året jämfört med 2017. Arkivbild.
Stödlinjen för spelmissbruk kontaktades av ungefär 20 procent fler förra året jämfört med 2017. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT

Antalet svenskar med allvarliga spelproblem ökar.

Stödlinjen kontaktades av nästan tjugo procent fler personer 2018 jämfört med året innan. Nu vill Stödlinjens Anne H Berman att det införs varningstexter på spelsidorna.

– Våra rådgivare är fullt upptagna kan jag säga, säger Anne H Berman.

Under strecket
Matilda Kvarnström Lantz / TT
Publicerad

Stödlinjens Anne H Berman vill att man inför varningstexter på spelsidorna. Pressbild.

Foto: Olle Holdar/Svenska Spel/PressbildBild 1 av 1

Stödlinjens Anne H Berman vill att man inför varningstexter på spelsidorna. Pressbild.

Foto: Olle Holdar/Svenska Spel/PressbildBild 1 av 1
Stödlinjens Anne H Berman vill att man inför varningstexter på spelsidorna. Pressbild.
Stödlinjens Anne H Berman vill att man inför varningstexter på spelsidorna. Pressbild. Foto: Olle Holdar/Svenska Spel/Pressbild

Stödlinjen kontaktas av personer med spelproblem, anhöriga och övriga personer via telefon, chatt och mejl.

Precis som Folkhälsomyndighetens senaste rapport om att allt fler svenskar lider av ett spelberoende visar Stödlinjens statistik ett ökat behov av hjälp.

2018 kontaktades de 3 828 gånger, 2017 var samma siffra 3 203 och året innan 2 815.

Årets nya spellag innebär bland annat att alla bolag på den svenska marknaden måste ha en spellicens samt betala skatt. Nya regler kräver också att bolagen ska verka för att förhindra spelmissbruk och att reklamen måste vara måttfull.

Men resultatet har inte blivit som väntat och ansvarige ministern Ardalan Shekarabi (S) har krävt en "märkbar förändring".

– Vi får se vad som händer de kommande månaderna, men det får inte vara så stor brist på måttfullhet som det är med reklamen i dag, säger Anne H Berman vid Stödlinjen.

Förutom en minskad mängd reklam önskar hon att man inför varningstexter på spelsidor.

– Det skulle motsvara alkohol och tobak där vi vet att det kan leda till allvarliga problem. Det ser vi också med spel och det har vi vetat länge. Det är dags att översätta den kunskapen till handling.

Sedan första januari 2018 är landets kommuner skyldiga att erbjuda hjälp även mot spelmissbruk. På Stödlinjen märker man tydligt kommunernas ökade intresse i att utbilda sig sedan lagstiftningen.

2015 var det 52 procent av kommunerna som inte erbjöd någon som helst behandling mot spelberoende och bara sju procent hade behandlare utbildade i spelberoende.

Nu är det 71 procent som erbjuder spelspecifik behandling och 27 procent som erbjuder icke spelspecifik behandling, enligt Stödlinjen.

– Totalt kan man få någon form av godtagbar hjälp hos 98 procent av kommunerna och det ska de ha en eloge för att de har svarat upp mot utmaningen som lagstiftningen har inneburit för dem, säger Anne H Berman.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons