Annons

Stökig börshöst väntar: ”Förvirringen är total”

Donald Trump i Biarritz och en mäklare på New York-börsen.
Donald Trump i Biarritz och en mäklare på New York-börsen. Foto: Francois Mori/AP, Richard Drew/TT

Ena stunden råder panik, nästa stund breder lättnaden ut sig. Men nervositeten lever kvar i väntan på nästa tweet från Donald Trump. Stockholmsbörsen öppnade på tisdagen utan dramatiska svängningar, men experterna spår annars en orolig höst på börsen.

Under strecket
Publicerad

Investerare och privatpersoner världen över har kämpar med samma problem: att tolka och förstå Donald Trumps tweets. Och läget har inte blivit bättre på sistone. Tvärtom anser experter.

– Det är svårt att handla på ny information som kommer varje timme från en president som är helt oberäknelig, säger Maria Landeborn, senior analytiker på Danske bank.

– Jag har aldrig sett något liknande sedan 1985, det har funnits många konstiga regeringschefer, men ingen som har varit så konstig som Donald Trump, säger Peter Malmkvist, chef för Analysguiden på Aktiespararna och fortsätter:

– Trump sprider så mycket osäkerhet i systemet att nästan ingen hänger med.

Det Peter Malmqvist syftar på är Donald Trumps alla olika utspel under den gångna helgen. Och han har sin analys klar. Den investerare som försöker lista ut Trumps nästa utspel i handelskriget är dömd att misslyckas.

– Man kan inte ens lita på det han skriver, för han ändrar plötsligt normalt språkbruk. Förvirringen blir total. Han kan alltså under två timmars tid inte hålla en och samma riktning, säger Malmqvist.

Annons
Annons

Situationen blir tillspetsad över att såpass mycket står på spel. Världens börser är historiskt sett högt värderade och investerare är extra mycket på tårna.

– Marknaden börjar fundera över hur länge uppgången kan pågå, man letar efter början på slutet. När konjunkturen börjar vackla blir det väldigt fokus på enskilda händelser, säger hon.

Detta gör det svårt att förutspå börsen, särskilt när de enskilda händelserna är en tweet.

Har Twitter gjort börsen dummare?

– Nej, inte dummare men definitivt mer orolig. Det handlar om att amerikanska presidenten använder det som ett verktyg för att att starta eller avbryta ett handelskrig.

Både Landeborn och Malmqvist spår att handelskriget kommer att pågå ett tag till och att det kan bli en stökig börshöst.

– Kommer det en dramatisk nyhet blir det nya kursfall. Men när det blir lika mycket positiva nyheter som negativa, då måste investerarna lyfta blicken, se till sin långsiktiga strategi och fokusera framåt.

Malmqvist menar i sin tur att det är mycket oroande att det inte ser ut att finnas någon opposition i USA mot Trumps linje i handelskriget mot Kina.

– Nu är det krig mot Kina och som i alla krig måste förlusterna bli betydande innan man drar i bromsen, säger han.

Ett ytterligare tecken på osäkerheten är att det så kallade skräckindexet, VIX-index, som mäter hur börsen förväntas svänga de kommande 30 dagarna, är på relativt höga nivåer.

– Det har varit förhöjt ända sedan början av 2018, då Trump startade handelskriget. Det har varit uppe över 35 under två tillfällen, vilket är historiskt högt och nu ligger det på 20, säger Maria Landeborn.

Men, Donald Trump skulle också kunna ändra sig, och skicka fler lugnande tweets. Nästa presidentval närmar sig med stormsteg och en god ekonomi brukar gynna sittande president.

– Han är inte intresserad av att ta USA in i en lågkonjunktur 2020 med börsras och stigande arbetslöshet när han ska gå till val, säger Maria Landeborn.

Efter reklamen visas:
Så klarar du ett börsras
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons