Annons

Stökigt på börsen – här är aktierna som står sig

Foto: Pontus Lundahl/TT, Claudio Bresciani/TT

När börsen stormar lockar stabila aktiefavoriter. Carl-Henrik Söderberg, analytiker på Aktiespararna, avslöjar sina mest köpvärda favoriter just nu. Där finns bland annat en fettillverkare, ett skogsbolag och ett investmentbolag.

Under strecket
Publicerad
Foto: Claudio Bresciani/TTBild 1 av 1

1 / 7

AAK

Foto: Claudio Bresciani/TT

Fettillverkaren imponerar med sin goda tillväxt oavsett konjunktur. Att bolaget aldrig sänkt utdelningen visar på den solida intjäningen i verksamheten som inte berörs nämnvärt av sämre tider globalt. Marknadspositionen är stark och skuldsättningen låg.

Aktien anses oftast dyr men växer man vinsten 10 procent årligen
oavsett var vi befinner oss i konjunkturen förtjänas en premiumvärdering gentemot börsen, anser Aktiespararnas analytiker Carl-Henrik Söderberg.

Annons
Annons
Foto: Janerik Henriksson/TTBild 1 av 1

2 / 7

Wihlborgs och Hufvudstaden

Foto: Janerik Henriksson/TT

Kommersiella fastigheter innebär stabila och förutsägbara intäkter. Öresunds ögonsten Wihlborgs är Carl-Henrik Söderbergs favorit tillsammans med Hufvudstaden. Vakanserna är låga och driftsöverskottet ökar i bestånden.

Balansräkningarna är starka och står inte i vägen för att fortsätta förvärva fastigheter. Det gynnsamma ränteläget väntas dessutom bestå en längre tid och gynnar sektorn överlag.

Annons
Annons
Foto: Pontus Lundahl/TTBild 1 av 1

3 / 7

Bravida och Coor

Foto: Pontus Lundahl/TT

Fastighetsskötsel är en bransch som inte påverkas nämnvärt av en
sämre konjunktur. Det är en affärsmodell med låg risk med långa kontrakt (förutsägbarhet) och där kapitalbindningen är låg.

Båda bolagen har en god förvärvshistorik, något som kan fortsätta givet bolagens fina finanser. Att lönsamheten bibehållits, den förvärvsintensiva strategin till trots, är också ett kvitto på bra management.

En hög andel av intjäningen härstammar dessutom från
återkommande intäkter i form av service- och underhållsarbeten och skapar den stabilitet och en förutsägbarhet i verksamheten som Carl-Henrik Söderberg uppskattar.

Annons
Annons
Foto: Patrik LundinBild 1 av 1

4 / 7

Holmen

Foto: Patrik Lundin

Skogsbolaget med betydande realtillgångar i skog, men också vatten- och vindkraft. Efterfrågan i kartongverksamheten är mindre konjunkturkänslig och genererar stabilare vinster än pappersdivisionen i koncernen, poängterar Carl-Henrik Söderberg.

Direktavkastningen är god och balansräkningen robust. Huvudägare är den långsiktige och konservative Fredrik Lundbergs investmentbolag.

Annons
Annons
Foto: Pontus Lundahl/TTBild 1 av 1

5 / 7

Ica och Axfood

Foto: Pontus Lundahl/TT

Handla mat behöver vi göra oavsett om det råder hög- eller
lågkonjunktur. Dagligvaruhandelsbolag erbjuder därför stabilitet, säger Carl-Henrik Söderberg.

Bägge har starka marknadspositioner inom respektive verksamhetsgren och den växande apoteksrörelsen i Ica är attraktiv. Bolagen delar dessutom ut mycket pengar till aktieägarna.

Annons
Annons
Foto: Claudio Bresciani/TTBild 1 av 1

6 / 7

GHP Specialty Care

Foto: Claudio Bresciani/TT

Hälsovårdskoncernen imponerar med sin organiska tillväxt och attraktiva specialistkompetens.

Givet vilka tillväxtmöjligheter som föreligger är värderingsnivån tilltalande i den konjunkturstabila rörelsen. I den positiva vågskålen finns även chans till uppköp, enligt Carl-Henrik Söderberg.

Annons
Annons
Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 1

7 / 7

Lundbergföretagen

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Vd Fredrik Lundberg rattar detta framgångsrika investmentbolag där portföljen får anses vara bland de mer försiktiga inom investmentbolagen. Fastigheter utgör 40 procent av portföljen, 15 procent Holmen och 17 procent Industrivärden. Indutrade, Handelsbanken, Husqvarna och Skanska är andra mindre innehav.

Sammantaget en väldiversifierad portfölj med relativt låg risk och väldigt god historik, enligt Carl-Henrik Söderberg.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons