Annons

”Stoppa deportationer av folkmordsoffer”

Nadia Murad tilldelas Nobels fredspris 2018.
Nadia Murad tilldelas Nobels fredspris 2018. Foto: Linus Sundahl-Djerf/SvD
Under strecket
Publicerad

Nadia Murad tilldelades den 5 oktober, tillsammans med den kongolesiske gynekologen Denis Mukwege, Nobels fredspris. När vi på Yazda och ADFA nåddes av nyheten kunde vi inte sluta gråta. Våra telefoner gick varma. Vi ringde varandra, vi ringde flyktingar och asylsökande, vi ringde överlevare och anhöriga till några av de drygt 3 000 yezidiska och kristna kvinnor och barn som fortfarande är kidnappade av terrorister i Irak och Syrien. Vi är medvetna om att vi talar i egen sak när vi skriker ut vår glädje över det val av fredspristagare som Nobels fredskommitté har gjort.

Nadia Murad är överlevare av ett folkmord. Som så många andra har hon sett sin familj slaktas; själv kidnappades hon och såldes som sexslav. Hon hör till dem som efter några månader lyckades fly och är nu en av de starkaste rösterna i världen för den så kallade Islamiska statens (IS) offer, men också för kvinnor i andra delar av världen som används som vapen i konflikter.

Fortfarande är drygt 3000 yezidiska (och ett tiotal kristna) kvinnor och barn kidnappade.

Annons
Annons

Denis Mukwege har ägnat större delen av sitt vuxna liv åt att hjälpa offer för sexuellt våld i Kongo. Han och hans team har behandlat tiotusentals kvinnor, barn, och till och med några månader gamla spädbarn, som utsatts för våldtäkt.

Nadia Murad och Denis Mukwege har riskerat sina egna liv för att ge kvinnor och barn som utnyttjas en röst och direkt hjälp.

Motiveringen för årets fredspris lyder:

"För deras insatser mot användandet av sexuellt våld som vapen i krig och väpnad konflikt.”

Vår förhoppning är att fredspriset ska sätta ljus på kvinnor och barns situation i alla konflikter och samtidigt på det vi kämpa för, på vad IS offer i Irak och Syrien har fått genomlida och vilken situation överlevarna befinner sig i. 2014 invaderades stora delar av dessa länder av terroristorganisationen Islamiska statens medlemmar. Kristna fick tre val: konvertera, fly eller dö. Yezidier fick två, konvertera eller dö.

Fortfarande är drygt 3000 yezidiska (och ett tiotal kristna) kvinnor och barn kidnappade. En del av dem auktioneras ut på Internet. Ibland för i sammanhanget småsummor; pengar som deras anhöriga dock inte har och därför inte kan betala.

Fortfarande är hundratusentals yezidier och kristna i behov av internationellt skydd för att kunna återvända till sina hemstäder och byar efter att IS drivits på flykt.

Fortfarande fungerar inte infrastrukturen. I de delar där yezidier och kristna bodde saknas rent vatten och elektricitet. Vägar och broar är förstörda.

Fortfarande, drygt två år efter att IS besegrats, lever hundratusentals internflyktingar i läger, ofta under miserabla förhållanden. De behöver hjälp.

Den svenska riksdagen röstade emot ett erkännande av det pågående folkmordet. Det europeiska parlamentet röstade för. Nu har kommittén för Nobels fredspris också sällat sig till de som vill att folkmordet ska uppmärksammas och stoppas.

I överlevarnas och offrens namn hoppas vi också att ord övergår i handling och att migrationsmyndigheter i Sverige och andra länder slutar utvisa överlevare av ett folkmord till platser där krigsbrotten fortfarande pågår.

Delkhwaz Haciy för Yazda Sweden (människorättsorganisation som företräder yezidier)

Nuri Kino för A Demand For Action (ADFA) (människorättsorganisation som företräder kristna och andra minoriteter i Mellanöstern)

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons