Annons

Catarina Kärkkäinen:Stoppa höjningen av Sveriges EU-avgift

Finansministern i Bryssel.
Finansministern i Bryssel. Foto: Wiktor Nummelin/TT

Även Europeiska unionen måste rätta munnen efter matsäcken.

Under strecket
Publicerad

Sverige kommer att verka för en restriktiv EU-budget. Vid mötet med Rådet för ekonomiska och finansiella frågor, Ekofinrådet, bekräftade regeringen i går sin relativt andra medlemsländer sparsamma hållning i budgetfrågan.

Långtidsbudgeten är alltid föremål för mycket diskussion när medlemsländer ska hävda sina intressen och försöka foga dem samman. Man har att komma överens om budgetens totala storlek, varje medlemslands bidrag och vilka politikområden som ska prioriteras.

Denna gång har förhandlingarna dock varit särskilt intrikata då medlemsländerna även har att komma överens om hur man ska hantera det budgethål på 12 miljarder euro om året som Storbritannien lämnar efter sig vid ett utträde.

Kommissionen föreslår en budget på 1,114 procent av unionens bruttonationalinkomst, och att rabatterna på Sveriges, Tysklands, Nederländernas, Österrikes och Danmarks medlems- avgifter fasas ut. För Sveriges del skulle det innebära en höjning med omkring 15 miljarder kronor om året. För samma summa hade den kommunala inkomstskatten kunnat sänkas med 64 öre. Redan i dag betalar Sverige cirka 40 miljarder kronor om året – att jämföra med till exempel 45 miljarder som är kostnaden för hela vårt rättsväsende.

Annons
Annons

Den svenska regeringen vill i stället att budgetramen för 2021–2027 inte överstiger 1 procent av bruttonationalinkomsten. ”När ett land lämnar, då måste budgeten krympa. På samma sätt som de har ökat, när EU har växt”, säger finansminister Magdalena Andersson (S). Det vill även Nederländerna, Österrike och Danmark.

Systemet för avgiften har förvisso fått kritik för sin komplicerade utformning med speciallösningar och rabatter, men det är inte det problemet som kommissionen försöker lösa med sitt förslag.

Förhandlingarna går snart in i ett nytt skede när det finländska ordförandeskapet den 17–18 oktober presenterar siffror för budgetramen inför Europeiska rådet, som består av medlemsstaternas stats- eller regeringschefer. Finlands finansminister Petteri Orpo från Moderaternas systerparti Samlingspartiet har tidigare sagt att det brittiska bortfallet betyder att EU:s budget bör minskas. Men hans regering har också sagt att landet kan överväga att betala mer om strikt budgetkontroll, effektivisering och prioriteringar inte ger tillräckligt resultat.

Den svenska regeringen bör stå på sig i fråga om budgeten. Oppositionen till höger och vänster har motsatt sig en höjning av avgiften, men regeringens samarbetspartier Centerpartiet och Liberalerna har närmast drivit på för en större budget. Det är positivt att regeringen ändå har landat där man har gjort.

Sverige har redan den näst högsta EU-avgiften i relation till folkmängd. Det är regeringens ansvar att vara försiktig med skattebetalarnas pengar, och det är man inte om Sverige får ta en ännu mer oproportionerligt stor del av kostnaderna i unionen. Utgångspunkten bör vara att varje skattekrona på europeisk nivå ska göra större nytta för svenska medborgare än samma skattekrona på nationell nivå.

Europeiska unionen bidrar med mycket som är fantastiskt bra. Fri rörlighet för varor, tjänster, personer och kapital har i grunden tjänat Sverige väl och varit avgörande för vårt välstånd. Lejonparten av budgeten ägnas dock inte åt den inre marknaden, eller på säkerhet, migration och forskning, som ofta lyfts fram som områden att satsa på. Det allra mesta går till jordbruksstöd och regionalstöd – omfördelning som till skillnad från företagande och handel inte har byggt Europa starkt.

Man hade kunnat önska att situationen i Storbritannien framkallade viss ödmjukhet från unionens institutioner om att det inte bara går att fortsätta gasa för evigt. Tyvärr framstår det inte som fallet när man till exempel lyssnar på budgetkommissionär Günther Oettinger. Då bör den svenska regeringen vara särskilt tydlig. Även EU måste rätta munnen efter matsäcken.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons