Annons

”Stoppa vapenexporten till Saudiarabien genast”

Hade alla svenska partier gjort som Vänsterpartiet och fört samma politik i EU-parlamentet som i riksdagen, hade vapenexporten till Saudiarabien och andra krigförande länder i Jemen redan stoppats. Det skriver EU-parlamentarikern Malin Björk (V).

Under strecket
Publicerad

Tyskland har i dagarna stoppat sin vapenexport till Saudiarabien. Sverige bör omedelbart ta samma beslut, skriver Malin Björk (V).

Foto: TT, AP Bild 1 av 1

Tyskland har i dagarna stoppat sin vapenexport till Saudiarabien. Sverige bör omedelbart ta samma beslut, skriver Malin Björk (V).

Foto: TT, AP Bild 1 av 1
Tyskland har i dagarna stoppat sin vapenexport till Saudiarabien. Sverige bör omedelbart ta samma beslut, skriver Malin Björk (V).
Tyskland har i dagarna stoppat sin vapenexport till Saudiarabien. Sverige bör omedelbart ta samma beslut, skriver Malin Björk (V). Foto: TT, AP

DEBATT | VAPENEXPORT

Sveriges vapenexport till Saudiarabien måste stoppas omedelbart. Och om de svenska partiernas politik var densamma i riksdagen som i EU-parlamentet hade beslutet redan varit verklighet. Den fjärde oktober röstade nämligen nästan alla svenska partier för en resolution mot kriget i Jemen och specifikt för paragrafen där det står att parlamentet med kraft uppmanar ”samtliga EU-medlemsstater att avstå från att sälja vapen och alla typer av militär utrustning till Saudiarabien, Förenade Arabemiraten eller någon annan medlem av den internationella konstellationen, samt till den jemenitiska regeringen och andra parter i konflikten.”

EU-parlamentarikerna från S, MP, V, Fi, L, C röstade ja till det kloka kravet. Det gjorde också moderaten Anna Maria Corazza Bildt. Till stöd för fortsatt vapenexport röstade bara SD:s två ledamöter samt Gunnar Hökmark och Christofer Fjellner från Moderaterna. KD:s ledamot var inte närvarande.

Annons
Annons

Hade alla svenska partier gjort som Vänsterpartiet och fört samma politik i EU-parlamentet som i riksdagen, hade vapenexporten till Saudiarabien och andra krigförande länder i Jemen redan stoppats.

S- och MP-regeringen hade under flera års tid kunnat ta beslutet. Men den valde att fortsätta vapenexporten. Högeralliansen lyfte inte heller en enda gång under valrörelsen kravet på stopp för vapenexport till de krigförande länderna i Jemenkriget.

Genom att föra en politik i EU-parlamentet och en helt annan i riksdagen bidrar alla dessa partier till att öka politikerföraktet och misstron mot politik i allmänhet. Men det allra värsta är att dessa partier sviker folket i Jemen. Landet har blivit ett krigets helvete på jorden. I EU-parlamentets resolution klargörs många ohyggliga fakta. Kriget har bland annat medfört att:

 • 8 miljoner människor hotas av svält. 17 miljoner människor lider av osäker livsmedelstillförsel. Det råder svår brist på sanitet och rent vatten. Jemens ekonomi har kollapsat. Detta beror framför allt på den blockad som Saudialliansen upprättat.
   
 • Kvinnor och barn drabbas särskilt hårt. Många svälter. 2 miljoner barn går inte i skola. 2 500 barn har dödats och 3 500 barn har lemlästats sedan mars 2015. Det saudiska flygvapnet har bombat sjukhus, skolbussar och civila institutioner.
   
 • Könsrelaterat sexuellt våld har ökat exceptionellt. Kvinnor bortförs och våldtas utan att det, redan begränsade, rättsliga systemet agerar.
   
 • Människorättsförsvarare har utsatts för skoningslösa trakasserier, hot och smutskastningskampanjer från alla parter i konflikten. Särskilt utsatta är de kvinnliga människorättskämparna.
   
 • USA utför dödliga drönarattacker, utan rättsliga avgöranden, där många oskyldiga civila dör.
   
 • I krigets kaos ges möjlighet för terrorgrupper att växa sig starka, däribland Al Qaida, som rekryterar unga desperata människor och tvångsrekryterar andra. Stabiliteten i hela närområdet hotas av kriget.
Annons
Annons

En viktig orsak till att kriget fortsätter är att rustningsindustriernas ägare gör stora profiter på det jemenitiska folkets lidande och död. Just därför behövs modiga regeringar som förbjuder vapenexport till Saudiarabien och alla krigförande parter i konflikten.

Två dagar före omröstningen i EU-parlamentet gick den saudiske journalisten Jamal Khashoggi in på sitt lands konsulat i Istanbul för att aldrig mer komma tillbaka. Nu vet vi att han mördades inne i konsulatet. Den saudiska regimen bekräftade ännu en gång sin skurkstatskaraktär.

Och medan Jemenkriget inte lett till några konkreta aktioner mot Saudiarabien så tycks detta mord motivera till handling. Tyskland har i dagarna stoppat sin vapenexport. Sverige bör omedelbart ta samma beslut.

Jag utgår från att alla svenska EU-parlamentariker som röstade för resolutionens tydliga krav är konsekventa med sin övertygelse. Jag förväntar mig därför att de nu inleder en politisk offensiv i sina respektive partier för att driva igenom samma beslut i Sveriges riksdag.

Malin Björk (V)
EU-parlamentariker

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons