Annons

Janerik Larsson:Stoppade ABBA löntagarfonderna?

Demonstrationen mot löntagarfonder den 4 oktober 1983
Demonstrationen mot löntagarfonder den 4 oktober 1983

I senaste The Economist finns en artikel om hur en variant på Rudolf Meidners löntagarfonder nu är aktuella politiska förslag från demokraternas Bernie Sanders i USA och från brittiska labour.

Under strecket
Publicerad

Med svenska ögon är artikeln också intressant därför att Economist-skribenten kommer ihåg att ABBA figurerade i en kampanj från Svenska arbetsgivareföreningen.

Jag kommer väl ihåg ”Satsa på dig själv”-kampanjen från 1979 och när jag letar på nätet hittar jag Stig-Björn Ljunggrens beskrivning av den i en kritisk kommentar till Jenny Anderssons och Kjell Österbergs sista del av Norstedts ”Sveriges historia”:

”Det är rätt tröttsamt att gång på gång läsa om SAF:s ”Satsa På Dig Själv”-kampanj utan att få en tydlig beskrivning om vad den egentligen handlade om – nämligen att försöka ta ansvar för sitt liv, studera och sköta sig. SAF siktade på de folkliga dygderna helt enkelt, medan vänstern glömde värnet om de välståndsbildande krafterna. Att sköta sig och göra så gott man kan är inte ett problem för vanliga medborgare, men möjligtvis för sabbatsårsfrälsta vänsternissar som anser arbete vara ett ofog och bidrag något vi har rätt till, inget som följer av vissa plikter.”

Så var det och särskilt mycket löntagarfondskamp var det nog inte även om Economist version är mera underhållande än verkligheten.

Stikkan Andersson - ABBAs skapare - var dock onekligen aktiv i kampen mot löntagarfonder.

Economist tror också att förslaget om löntagarfonder kom 1982 men det var LO-kongressen 1971 som beställde Rudolf Meidners utredning som sedan klubbades av LO-kongressen 1975.

Hur som helst är Sverige aktuellt på flera sätt i den amerikanska presidentvalrörelsen. Bernie Sanders har fått för sig att Sverige är ett socialistiskt land som borde vara ett föredöme för USA.

I England lovar Labour att om partiet får makten så ska företag med fler än 250 anställda efterhand överlåta 10% av aktierna till de anställda.

Den amerikanska tankesmedjan Democracy Collaborative driver förslag om denna form av löntagarfonder i både USA och UK.

Dåliga idéer tycks aldrig dö.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons