Annons

Stoppade corona – på två veckor: ”Framgångssaga”

I Vò Euganeo eliminerades coronavirusets spridning på kort tid.
I Vò Euganeo eliminerades coronavirusets spridning på kort tid. Foto: Claudio Furlan/AP

En hoppfull stjärna i norra Italien sticker ut i virusmörkret. Genom radikala åtgärder lyckades en stad med det till synes omöjliga: att eliminera coronaviruset. Så här gick det till, berättar stadens borgmästare för SvD.

Under strecket
Publicerad

Medborgarnas testades för viruset två gånger.

Foto: Andrea Casalis/APBild 1 av 4

Militärer på plats vid en postering.

Foto: Claudio Furlan/APBild 2 av 4
Foto: Claudio Furlan/APBild 3 av 4
Foto: Claudio Furlan/APBild 4 av 4

GENÈVE Borgmästaren Giuliano Martini låter utmattad men stolt när SvD når honom på telefon i kommunen Vò Euganeo i norditalienska Paduaprovinsen. Den lilla staden med 3 300 invånare mellan Bergamo och Venedig var den första att drabbas hårt när viruset slog klorna i Italien. Här inträffade Europas första dödsfall när en 78-årig murare avled i viruset den 21 februari.

– Under några dagar avled tre personer i coronaviruset. Jag kände två av dem väl, säger Giuliano Martini.

Men nu har allt svängt. Vò börjar uppmärksammas som en modellstad i världen för hur coronaviruset kan krossas och krisen hanteras. Vissa beskriver Vò som ”hoppfullt laboratorium under öppen himmel” och vill sprida lärdomarna till andra regioner i Italien som nu har cirka 70 000 fall och närmare 7 000 döda.

– På två veckor lyckades vi eliminera coronaviruset. Det har försvunnit helt och hållet. Inga nya fall sedan mitten av mars, säger borgmästare Martini.

– Alla invånare är lättade och stolta över vad vi åstadkommit tillsammans med stor disciplin och starkt samarbete. Jag bär inte ens ansiktsmask längre. Vår stad är en sann framgångssaga i ett annars katastrofdrabbat Italien.

Annons
Annons

Medborgarnas testades för viruset två gånger.

Foto: Andrea Casalis/APBild 1 av 1

De andra gick omkring och var rena virusbomber.

Bakom virusframgången ligger radikala åtgärder och disciplinerad organisation. Två dagar efter att muraren avlidit beslutades att hela staden skulle isoleras. Varenda invånare beordrades in i karantän. Allt stängdes; från restauranger och, skolor till bibliotek och sportanläggningar. Enbart mataffärer och apotek tilläts ha öppet.

– Vi insåg att vi måste agera snabbt och tufft. Tio poliskontroller upprättades och även armén var på plats för att se till att nedstängningen fungerade. Det var som en krigszon, och alla var tvungna att lyda order, säger Martini.

Medborgarnas testades för viruset två gånger.
Medborgarnas testades för viruset två gånger. Foto: Andrea Casalis/AP

Sedan steg två: alla medborgare skulle testas för coronaviruset – två gånger. En testcentral upprättades på en skola dit människor fick komma vid bestämda tidpunkter och med stora fysiska avstånd. Första screeningen tog fyra dagar.

Testerna blev avgörande för att vinna kampen mot viruset, anser Martini. De visade att 89 personer var smittade – men många hade inga symptom enligt honom. Blott 35 personer insjuknade.

– De andra gick omkring och var rena virusbomber. De skulle ha smittat andra om vi inte haft isolering och karantän för alla, säger Martini.

– Särskilt viktigt var att smittade ungdomar som inte hade symptom förstod detta. De riskerade att bli ansvariga för deras föräldrars eller äldre släktingars död. Genom karantänen räddade vi liv, menar han och tillägger att liknande åtgärder skulle kunna göras i mindre svenska städer.

Annons
Annons

Militärer på plats vid en postering.

Foto: Claudio Furlan/APBild 1 av 1

Efter nio dagar gjordes en andra testning, för att se hur många som tillfrisknat. Den visade att sex personer fortfarande bar på smitta. De blev kvar i karantän i fjorton dagar – då hela staden klassades som virusfri.

– Vi är oerhört glada i dag. Men Vò är fortfarande nedstängt. Det som oroar mig är om någon reser till exempelvis Bergamo och tar tillbaka smittan hit, säger Giuliano Martini.

Militärer på plats vid en postering.
Militärer på plats vid en postering. Foto: Claudio Furlan/AP

Agerandet i Vò är imponerande, anser professor Antonio Cassone, tidigare avdelningschef för infektionssjukdomar vid Italiens nationella folkhälsoinstitut. Han har följt stadens kamp mot viruset och hanterat testerna vid universitetet i Padua.

– Vò är en lovande pilotstudie som kan ge lärdomar för andra länder som vill kontrollerade viruset. De fick bukt med viruset på fjorton dagar genom att sätta alla i karantän och testa varenda person, säger Antonio Cassone till SvD.

– Nyckeln är att testa brett och sedan isolera eftersom runt 70 procent av alla smittade tycks vara symptomfria eller ha milda symptom – men sprider virus. Kort sagt; man måste följa viruset, inte bara följa patienten.

Från andra håll i världen kommer liknande uppgifter om symptomfria coronafall. Men åsikterna går isär om hur många det handlar om. Det är också tveksamt om man kan tillämpa Vò-strategin i större städer.

Annons
Annons
Foto: Claudio Furlan/APBild 1 av 2
Foto: Claudio Furlan/APBild 2 av 2

Hur kan masstester fungera praktiskt i en storstad som Stockholm?

– Man kan förstås inte testa alla människor i stora städer. Men i exempelvis Stockholm kan man identifiera kluster med sjuka och sedan kraftigt bredda gruppen med kontakter.

– Inte bara nära kontakter utan alla potentiella kontakter som den sjuke haft. Vänner, bekanta, familj, kollegor, hyreshus, hela kvarter. Om en enda procent av dessa är infekterade är virusspridningen omöjlig att kontrollera.

1/2
Foto: Claudio Furlan/AP
2/2
Foto: Claudio Furlan/AP

Det var detta som skedde i Lombardiet när viruset exploderade och spreds som en löpeld, menar professor Cassone. Det fick Världshälsoorganisationen att ändra strategi och inte bara fokusera på redan sjuka utan uppmana till omfattande testning för att hitta symptomfria som sprider smitta. ”Testa, testa, testa”, som WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus manade världen häromdagen.

– Men det kom för sent för Italien. Denna uppmaning borde ha kommit mycket tidigare. Fast ett land som Sverige har fortfarande tid att agera.

Är inte bred testning kostsamt och tidskrävande när man istället bör prioritera vård av sjuka ?

– Testerna är inte särskilt dyra, runt 30 euro. Sedan behövs personal och laboratorieutrustning. Men det är en ringa kostnad jämfört med att ta hand om sjuka människor på intensivvårdsavdelningar.

Rådet till länder är också att testa alla som har samhällsviktiga funktioner. Särskilt viktigt är att all sjukvårdspersonal testas, men även poliser och personer som jobbar med läkemedel och livsmedelshantering, understryker professor Cassone. Att försöka utveckla flockimmunitet, när tillräckligt många blivit smittade och fått viss immunitet, ser han som alltför riskabelt med många liv som kan gå till spillo.

Hur viktigt är nedstängning för att stoppa viruset?

– Skolorna är inte det största problemet. Men om ett land får över tusen fall bör allt som inte är absolut nödvändigt stängas. Fallet med Vò visar fördelarna med att agera kraftfullt i början.

– Det gäller att helt stoppa smittan eller få till en långsam spridning. Om viruset exploderar och smittar tiotusentals väntar katastrof.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons