Annons

Stor förödelse efter bombdåd i Mogadishu

Bilar fattade eld efter det dödliga terrordådet i Somalias huvudstad Mogadishu.
Bilar fattade eld efter det dödliga terrordådet i Somalias huvudstad Mogadishu. Foto: Farah Abdi Warsameh/AP/TT

Minst tio människor har dödats i ett självmordsdåd i Somalias huvudstad Mogadishu. Omkring 40 människor skadades i dådet där en bil exploderade utanför ett hotell, enligt myndigheterna.

Extremistgruppen al-Shabaab påstår sig ligga bakom dådet, och säger sig ha tagit fler liv på ett hotell efteråt.

Under strecket
TT
Publicerad

– Explosionen inträffade vid ett affärscentrum, fullt med hotell, mässlokaler, affärer och restauranger, sade Mohamed Hussein vid Mogadishupolisen strax efter dådet.

Han tillade att många bilar fattat eld i samband med attentatet och att dödstalet antagligen kommer att stiga. Även räddningspersonal tror att antalet dödsoffer kommer att stiga.

– Det här är inte det slutgiltiga antalet, sade ambulanssjukvårdaren Abdukadir Abdirahman.

Den sunniextrema terrorrörelsen al-Shabaab har tagit på sig dådet i ett uttalande. Enligt jihadisterna var målet hotellet Maka al-Mukaram, och rörelsen hävdade tidigt att de tagit sig in i byggnaden.

"Vi är fortfarande därinne", uppgav en av al-Shabaabs talespersoner i ett uttalande efter bilbombsdådet.

Enligt vittnesuppgifter utbröt skottlossning efter den detonationen. Och ytterligare en explosion inträffade i området några minuter efter bilbombsattacken, men det är oklart vad som orsakade den.

Flera hus skadades i terrordådet, som inträffade på den välbesökta gatan Maka al-Mukarama på torsdagen. Minst en byggnad började brinna och polisen tror att fler dödsoffer finns i de demolerade byggnaderna.

Sent på kvällen hävdade al-Shabaab att de dödat 20 människor inne på hotellet varav flera påstods vara höga regeringsföreträdare, och att de fortfarande var kvar i byggnaden. Sporadisk skottlossning hördes också i området sent på kvällen, enligt vittnesuppgifter.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons