Annons

Kraftig vattenläcka i centrala Stockholm

Under söndagskvällen inträffade en läcka i en vattenledning på Norrlandsgatan i centrala Stockholm. Läckan stoppades men en lyftkran i närheten riskerade eventuellt att välta då vattnet kan ha underminerat marken där kranen står.
Under söndagskvällen inträffade en läcka i en vattenledning på Norrlandsgatan i centrala Stockholm. Läckan stoppades men en lyftkran i närheten riskerade eventuellt att välta då vattnet kan ha underminerat marken där kranen står. Foto: Fredrik Persson/TT

Risken fanns att en stor lyftkran skulle välta efter att en vattenledning på Norrlandsgatan i centrala Stockholm sprungit läck på söndagskvällen. Nedmontering av lyftkranen kommer att pågå hela måndagsförmiddagen. Arbetet påverkar trafiken genom city.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Lyftkranen monteras ner bit för bit under måndagen.

Foto: Fredrik Persson/TT

Lyftkranen monteras ner bit för bit under måndagen.

Foto: Fredrik Persson/TT

Hamngatan stängdes av för trafik mellan Malmskillnadsgatan och Norrlandsgatan, men är åter öppnad. Även Klaratunneln var avstängd för trafik under natten. Men ett litet område i city påverkas ännu vid åttatiden på morgonen.

Det är mellan Regeringsgatan, Jakobsbergsgatan, Birger Jarlsgatan, Stallgatan och Strömgatan, vilket stör morgontrafiken.

– Jag skulle rekommendera att inte välja vägen genom stan, säger Lisen Sessler, ledningsoperatör vid räddningstjänsten, angående läget i morgontrafiken.

Det var ett stort rör som gick sönder och orsakade läckan. Vattenflödet har stoppats, men marken runt läckan kan vara underminerad, befarar räddningstjänsten. Därför togs beslutet att montera ner den 58 meter höga lyftkranen som ska väga över 100 ton.

– Stora mängder vatten har runnit ner i springor vilket kan ha underminerat marken där kranen står, förtydligar Tommy Wållberg vid räddningstjänsten.

Lyftkranen monteras ner bit för bit under måndagen.
Lyftkranen monteras ner bit för bit under måndagen. Foto: Fredrik Persson/TT

Ett stort område kring lyftkranen har spärrats av.

– Räddningstjänsten har önskat att vi spärrar av området, och vår personal på plats har bedömt att 100 meter åt alla håll är en rimlig avspärrning, säger Peter Asp, vakthavande befäl hos polisen.

Lyftkranen monteras ner bit för bit, något som kommer att pågå hela måndagsförmiddagen.

– Den tvärgående bommen plockades ner vid halv sju på morgonen. Det var den mest riskfyllda fasen. Arbetet har gått bra. Klaratunneln är därför farbar igen, berättar Per Pettersson ledningsoperatör vid Räddningscentralen Mitt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons