Annons

Stor ledning för Boris Johnson i mätningarna

Boris Johnson i samtal med en väljare i Mansfield under valkampanjen.
Boris Johnson i samtal med en väljare i Mansfield under valkampanjen. Foto: Frank Augstein/AP

Brittiska premiärministern Boris Johnsons konservativa parti – Tories – har det högsta stödet sedan 2017. Det visar nya opinionssiffror.

Under strecket
Publicerad

Den 12 december går Storbritannien till val. Just nu leder Boris Johnsons konservativa parti med mellan 10 och 17 procentenheter över Jeremy Corbyns Labour, visar fyra olika opinionsundersökningar som har publicerats i helgen.

En undersökning från Yougov visar att stödet för de konservativa ligger på 45 procent. Det kan jämföras med Labour som når 28 procent, medan EU-vänliga Liberaldemokraterna har 15 procent av rösterna. Brexitpartiet får 4 procent.

Så högt stöd som Tories har nu har partiet inte haft sedan 2017.

En annan undersökning från Savantacomres visar att stödet för Tories når upp till 41 procent av rösterna och Labour når 33 procent. Och enligt undersökningen från Opinium Research leder de konservativa med 16 procentenheter över Labour. En fjärde mätning som Mail on Sunday låtit göra visar att det Johnson-ledda partiet leder med 15 procentenheter över Labour.

Dock ska man komma ihåg att opinionsmätningar, särskilt brittiska, alltid bör tas med en nypa salt.

De brittiska opinionsinstituten har tidigare haft notoriskt svårt att förutse valresultaten. Det engelska valsystemet, med så kallade majoritetsval i enmansvalkretsar, gör det också extra svårt att göra opinionsmätningar.

Valsystemet innebär att den kandidat eller parti som får flest röster i sin valkrets vinner valkretsens mandat i parlamentet – medan övriga partier blir helt utan.

Dessutom, skriver Reuters, kommer just detta val att vara ett av de svåraste någonsin att förutspå utgången av. Skälet är att brexitfrågan delar partier, och väljare som traditionellt röstat på ett parti kan i år välja ett helt annat parti.

Särskilt småpartier med tydlig ställning i brexitfrågan kan gå framåt och utmana de två stora ledande partierna Tories och Labour.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons