Annons

Stor ökning av polska byggjobbare

Tusentals fler polska byggjobbare kom till Sverige för att arbeta i fjol. Arkivbild.
Tusentals fler polska byggjobbare kom till Sverige för att arbeta i fjol. Arkivbild. Foto: Samuel Pettersson/TT

Antalet utländska arbetare som jobbar en begränsad tid i Sverige ökar kraftigt, enligt Arbetsmiljöverket.

En majoritet jobbar i byggbranschen.

Då är siffran ändå betydligt underdriven, enligt ett kritiskt byggfack.

Under strecket
Anja Haglund / TT
Publicerad

Många indier kommer till Sverige och arbetar med it. Arkivbild.

Foto: SUCHETA DASBild 1 av 1

Många indier kommer till Sverige och arbetar med it. Arkivbild.

Foto: SUCHETA DASBild 1 av 1
Många indier kommer till Sverige och arbetar med it. Arkivbild.
Många indier kommer till Sverige och arbetar med it. Arkivbild. Foto: SUCHETA DAS

– Det här beror sannolikt på att vi är inne i en kraftig byggboom. Runt om i landet pågår såväl mycket stora som stora och mindre bygg- och anläggningsprojekt, säger Arne Alfredsson, tillförordnad avdelningschef på Arbetsmiljöverket.

Totalt anmäldes 106 799 utländska arbetstagare till Arbetsmiljöverkets utstationeringsregister i fjol, jämfört med 72 552 året innan. Det är den största ökningen sedan registret infördes för sex år sedan. Sex av tio jobbade i byggsektorn.

Det handlar om personer som har sin anställning i andra länder men som tillfälligt skickats till Sverige av sin arbetsgivare för att jobba.

Men Byggnads ordförande Johan Lindholm är helt övertygad om att det handlar om betydligt fler. Det vimlar av byggarbetare som aldrig registreras. Och så har det sett ut länge.

Annons
Annons

– Oordningen består, säger Johan Lindholm.

Han tar upp tv-programmet om de utnyttjade nagelarbetarna från Vietnam som Uppdrag Granskning hade ett program om.

– Det är precis det som har varit vardagsmat i byggbranschen, säger Lindholm.

Polen är det land som skickar flest arbetstagare i Sverige. Drygt fyra av tio arbetare, eller 46 400 personer, kom 2018 från Polen. Det kan jämföras med länderna på andra och tredje plats, Litauen och Lettland, som hade drygt 7 000 arbetstagare vardera.

Polska arbetare står också för en stor del av ökningen under 2018. Antalet polska arbetstagare ökade med 74 procent.

– Efterfrågan är stor. Polska arbetare brukar normalt ses som duktiga hantverkare, säger Arne Alfredsson.

En stor andel utländska arbetstagare finns även inom informations- och kommunikationsverksamhet. Då handlar det mest om indier.

– Det är en väldig fart på digitaliseringen och Indien är ett av de absolut främsta länderna i världen när det gäller dataprogrammering och datakonsultverksamhet. Det finns också flera stora svenska företag som är etablerade i Indien och som skickar hit medarbetare för olika typer av arbeten, säger Arne Alfredsson.

Arbetsmiljöverket konstaterar samtidigt att det är oklart om ökningen av utländsk arbetskraft är en faktisk ökning, eller om det handlar om att kunskapen ökat och att arbetsgivarna blivit bättre på att anmäla.

Det finns också ett mörkertal.

– I de flesta fall handlar det sannolikt om företag och organisationer som inte riktigt är medvetna om vad regelverket föreskriver. Men det kan också vara personer som är här av andra anledningar och jobbar svart, säger Arne Alfredsson.

Det sistnämnda pekar Johan Lindholm på – något som pressar villkoren för anställda och seriösa företag och slår ett slag för att de svenska kollektivavtalen måste gälla. Och när konjunkturen vänder i byggbranschen:

– Då ökar låglönekonkurrensen, de utländska arbetarna blir kvar, de är billigare att anlita, det blir en lönedumpning, säger han.

I Arbetsmiljöverkets statistik sticker Västernorrland ut. Hela 20 000 polacker i byggbranschen finns registrerade i länet, vida överstigande alla andra län förutom Stockholm och något som varken facket eller byggarbetsgivarna känner igen sig i.

– Det visar bara vilken oordning det är i systemet, säger han och misstänker att det kan röra sig om ett bolag som har en postbox eller liknande där.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons