Annons

Emma Frans:Stor risk att nedfrusna ägg blir bortkastade pengar

Behållare för frysta ägg.
Behållare för frysta ägg. Foto: Simon Rehnström

Störst chans att leda till graviditet har behandlingen om den genomförs före 34 års ålder. Men den dyra proceduren att frysa ner ägg blir samtidigt mindre kostnadseffektiv för yngre kvinnor.

Under strecket
Publicerad

Äggbefruktning kan ses live på datorskärm på IVF-kliniken i Hammarby Sjöstad, Stockholm.

Foto: Simon RehnströmBild 1 av 1

Åldern då vi skaffar vårt första barn har ökat under de senaste decennierna. År 2018 uppskattade Statistiska Centralbyrån medelåldern för kvinnor som blir förstagångsföräldrar i Sverige till 29,4 år¹.

Allt fler kvinnor väljer att frysa ner sina ägg för att öka chanserna att kunna bli gravida senare i livet. När är egentligen den optimala åldern att göra det? Är yngre alltid bäst?

Kvinnans ålder är en avgörande faktor för hennes möjlighet att få barn. Fertiliteten är som högst i 20-årsåldern, men relativt oförändrad till ungefär 30-årsåldern. Därefter sjunker sannolikheten att bli gravid och risken för missfall ökar. När dessa faktorer kombineras har forskare uppskattat att en kvinna som är 25 år har en ungefär dubbelt så hög chans att föda ett friskt barn som en kvinna som är 35 år². Den åldersrelaterade minskningen i fertilitet kan bara delvis kompenseras för genom vanlig fertilitetsbehandling³.

Äggcellsfrysning rekommenderas generellt inte till kvinnor som är äldre än 38.

En anledning till att det är svårare för äldre kvinnor att bli gravida är att äggcellernas kvalitet försämras med åldern. Genom att frysa in äggen medan kvaliteten fortfarande är hög går det att öka sannolikheten att få barn senare i livet. Metoden har tidigare använts för unga cancerpatienter innan de genomgått behandling, men nu för tiden används den också av ”sociala skäl”. Det kan handla om att kvinnorna inte har någon partner eller att de vill vänta med barnafödande för att istället fokusera på karriären.

Annons
Annons

Äggbefruktning kan ses live på datorskärm på IVF-kliniken i Hammarby Sjöstad, Stockholm.

Foto: Simon RehnströmBild 1 av 1

Äggfrysning som inte är medicinskt motiverad bekostas av kvinnan själv och behandlingen är dyr, runt 30 000 kronor kostar det. Utöver grundpriset tillkommer kostnader för utredning, påföljande behandling, läkemedelskostnader och en årlig ”hyra” för förvaring av äggen.

Äggbefruktning kan ses live på datorskärm på IVF-kliniken i Hammarby Sjöstad, Stockholm.
Äggbefruktning kan ses live på datorskärm på IVF-kliniken i Hammarby Sjöstad, Stockholm. Foto: Simon Rehnström

Risken är också stor att pengarna är bortkastade eftersom många kvinnor som fryser ner sina ägg så småningom får barn den naturliga vägen.

Sannolikheten att senare bli gravid beror på kvinnans ålder när äggcellerna fryses ner4. Äggcellsfrysning rekommenderas generellt inte till kvinnor som är äldre än 38, enligt europeiska riktlinjer5. Men när det gäller att få valuta för investeringen verkar inte yngre nödvändigtvis vara bättre.

Störst förbättring konstaterades om kvinnan är 37 år gammal när äggen fryses ner.

Amerikanska forskare försökte räkna ut den optimala åldern för att frysa ner sina ägg baserat på flera relevanta parametrar. Beräkningar utfördes på olika modeller där forskarna antog att kvinnan skulle försöka bli gravid tre, fem eller sju år efter ett hypotetiskt beslut att låta frysa ner äggen eller inte. Resultaten visade att nedfrysning är som mest fördelaktigt om väntetiden är sju år. Kostnaden blir visserligen högre, men chansen att få barn ökar relativt sett mer än vid kortare väntetid.

Störst förbättring konstaterades om kvinnan är 37 år gammal när äggen fryses ner. Då ökar sannolikheten för en levande födsel vid 44 års ålder från 22 till 52 procent. Sannolikheten att lyckas få barn över huvud taget är dock högst om äggen fryses ner innan kvinnan är 34, men proceduren är minst kostnadseffektiv om kvinnan är 25 till 30 år. Forskarna betonade dock att resultaten baserades på ett antal hypotetiska antaganden och tveksamheter kvarstår därför6.

Slutsats: Chanserna att bli gravid ökar om kvinnan är yngre när hon fryser ner sina ägg. När det gäller att få valuta för pengarna är det inte lite självklart att yngre är bättre.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons