Annons

Snabbguide: Så drabbas du som resenär av strejken

110 000 passagerare drabbas när SAS på grund av piloternas strejk ställer in flyg även under måndagen och tidsdagen. Vad gäller för dig som vill omboka och vad du man rätt till för ersättning? Vilka flighter berörs inte av strejken? SvD sammanfattar här det viktigaste att veta som resenär.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

SAS täcker hotell och matkostnader för de resenärer som drabbas av en strejk.

Foto: Henrik Montgomery/TTBild 1 av 1

1 / 7

Vad gäller för mig som SAS-resenär under strejken?

SAS täcker hotell och matkostnader för de resenärer som drabbas av en strejk.
SAS täcker hotell och matkostnader för de resenärer som drabbas av en strejk. Foto: Henrik Montgomery/TT

De som redan köpt biljett och ska flyga mellan 27 april och 1 maj kan boka om utan kostnad. Man kan välja att bli ombokad eller avboka och få pengarna tillbaka. Det är väldigt många som berörs av konflikten och det blir svårt att boka om alla. SAS täcker hotell och matkostnader för de resenärer som drabbas av en strejk. SAS ställer in 667 avgångar i hela Skandinavien på måndagen och 546 avgångar under tisdagen, enligt ett pressmeddelande. 110 000 resenärer drabbas.

Annons
Annons
Foto: Henrik Montgomery/TTBild 1 av 1

2 / 7

Drabbas alla SAS-resenärer av strejken?

Foto: Henrik Montgomery/TT

Nej, vissa flighter berörs inte. 30 procent av resorna sköts av deras partners. Det gäller exempelvis SAS Irland och City Jet. Här är en lista över de flighter som inte berörs.

Den som är osäker på om en resa sköts av en SAS-partner kan gå in på SAS hemsidan och söka på bokningsnumret eller kontakta kundservice.

Annons
Annons

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1

3 / 7

Vad har du för rättigheter som resenär?

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.
Frida Bratt, sparekonom på Nordnet. Foto: Lars Pehrson

Att hamna som konsument mitt i en stor strejk kan lätt vara förvirrande, och det är svårt att veta vilka rättigheter man har som konsument. Enligt Nordnets sparekonom Frida Bratt har möjligheterna till kompensation ökat avsevärt efter en EU-dom från förra året.

– Tidigare har flygbolag kunnat gömma sig undan kompensation genom att kalla en strejk för ”extraordinär omständighet”, en force majeure-liknande situation. Men i och med EU-domen är det fastslaget att en strejk inte räknas som extraordinär omständighet, och något som flygbolagen får ta i beaktning.

Domen innebär alltså att strejkdrabbade passagerare har rätt till upp till 600 euro i kompensation. Frida Bratts råd är att direkt föra en dialog med SAS om eventuell kompensation, samt att spara alla kvitton på köp man gör som är kopplat till strejksituationen.

Annons
Annons
Foto: Pep Roig Bild 1 av 1

4 / 7

Hur gör du om du befinner dig utomlands under strejken?

Foto: Pep Roig

Samma sak gäller utomlands som i Sverige – tack vare schablonkompensationen har man rätt till 600 euro, även för inställda flyg kopplade till strejker. Men att vara fast på ett resmål kan innebära ökade kostnader för mat och dryck på plats.

– Om man redan befinner sig på ett resmål så har man rätt till mat och dryck på plats. Därför ska man spara alla kvitton för utlägg man har medan man väntar på att ett flyg ska ta en hem, säger Frida Bratt.

Annons
Annons
Foto: Henrik Montgomery/TTBild 1 av 1

5 / 7

Är det något mer man som resenär kan göra?

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ja. Förutom att höra av sig till flygbolaget för att föra dialog anser Nordnets sparekonom Frida Bratt att man även ska kontakta sitt eget försäkringsbolag.

– Det kan vara så att man har ett reseskydd i sin hemförsäkring. Skyddet kan se ut lite olika, men ring och hör med försäkringsbolaget och se vilken kompensation man kan få därifrån.

Vissa resenärer kan även ha tecknat en separat reseförsäkring med rese- eller flygbolaget. Men en sådan kan visa sig vara tandlös när det kommer till att få ut en kompensation.

– Det kan vara så att man tecknade reseförsäkringen samtidigt som det varslades om strejk hos SAS. Då kanske den inte gäller, säger Frida Bratt.

Annons
Annons

Det är mindre än två dygn kvar tills strejken hotar att bryta ut vid midnatt mellan torsdag och fredag.

Foto: Michael Probst/TT Bild 1 av 1

6 / 7

Vad handlar egentligen konflikten om?

Det är mindre än två dygn kvar tills strejken hotar att bryta ut vid midnatt mellan torsdag och fredag.
Det är mindre än två dygn kvar tills strejken hotar att bryta ut vid midnatt mellan torsdag och fredag. Foto: Michael Probst/TT

Den handlar lite förenklat om tre saker. Vilken löneökning piloterna ska få, hur deras arbetstider ska se ut och hur arbetet ska organiseras.

Som arbetsgivarna ser det begär piloterna en lönehöjning på 13 procent. Klart över de genomsnittliga löneökningarna i Sverige på 2,3 procent.

Till det kommer ändrade arbetstider med mera. Det gör att lönekostnaden för SAS beräknas öka med 35 procent.

SAS piloter hävdar att de bara vill ha en marknadsmässig lön och att de nu tjänar mindre än vad piloter på andra seriösa flygbolag gör. I övrigt vill de för tillfället inte kommentera lönerna mer.

Annons
Annons

SAS piloter hävdar att de bara vill ha en marknadsmässig lön.

Foto: Gorm Kallestad/TTBild 1 av 1

7 / 7

Hur mycket tjänar SAS-piloterna egentligen?

SAS piloter hävdar att de bara vill ha en marknadsmässig lön.
SAS piloter hävdar att de bara vill ha en marknadsmässig lön. Foto: Gorm Kallestad/TT

Enligt arbetsgivarna tjänar SAS svenska piloter i genomsnitt 93 000 kronor i månaden. Då ingår alla olika former av tillägg och traktamenten. Men lönespridningen är stor. En nyanställd styrman tjänar mycket mindre än en kapten som jobbat på SAS i 30 år. Arbetsgivarna vill inte uppge vad den lägsta respektive högsta lönen är.

Ravaz Nermany, ordförande för Svensk pilotförening, menar att snittet på 93 000 kronor inte stämmer. Han säger till SVT att det är en ”oärlig och osann” bild av situationen. Enligt honom hamnar slutlönen efter en 25 år lång karriär som befälhavare på mellan 97 000 och 99 000. Att snittlönen för alla piloter skulle vara 93 000 menar han dock ”faller på sin egen orimlighet”.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons