Annons

Stor skillnad för häktad i USA eller i Sverige

Turerna kring Asap Rocky har varit många. Fallet har väckt både känslor och debatt om häktningstider och oberoende rättssystem. Arkivbild.
Turerna kring Asap Rocky har varit många. Fallet har väckt både känslor och debatt om häktningstider och oberoende rättssystem. Arkivbild. Foto: Taylor JewellInvision/AP/TT

Turerna kring artisten ASAP Rocky har varit många. Fallet har väckt både känslor och debatt om häktningstider och oberoende rättssystem. Men vad gäller egentligen och hur skiljer det sig mellan USA och Sverige?

Under strecket
Nønne Schjærff Engelbrecht / TT
Publicerad

Flera amerikanska politiker har krävt att ASAP Rocky släpps och president Donald Trump har personligen erbjudit sig att betala borgen för rapparen.

– Väldigt många amerikaner väntar sig att ASAP ska kunna släppas mot borgen, säger Merrick Tabor, statsvetare vid Stockholms universitet.

– I USA kan man betala en viss summa och sedan släpps man i väntan på rättegång, vilket man ju inte kan här.

Summan som betalas fungerar som en garanti för att den misstänkte ska infinna sig till rättegången.

Hur stort borgensbeloppet är kan variera. Beloppet bestäms bland annat utifrån inkomst och hur allvarligt brottet är. Flyktfaran spelar också in.

– Det finns ingen fast kalkyl, det är upp till domaren att göra bedömningen så det kan variera väldigt mycket från domare till domare, säger Tabor.

I Sverige finns det ingen maxtid för hur länge man kan sitta häktad, något Sverige flera gånger kritiserats för. I USA ser det annorlunda ut.

– Inför den första häktningen måste domaren fatta beslut inom en viss tid. Det kan variera från delstat till delstat men det brukar vara ett par dagar. Har du inte väckt åtal kan du inte under normala omständigheter hålla någon kvar. Om man går vidare med fallet kan man däremot sitta ganska länge beroende på utredningstiden och när fallet kommer upp i domstol, säger Tabor.

Annons
Annons

Även om häktning i Sverige innebär att man kan ha rätt till skadestånd och ersättning för förlorad arbetsinkomst brukar skadestånden vara mindre än i USA, enligt Tabor.

– Det är mycket vanligare att man får stora skadeståndsbelopp i USA än i Sverige.

– I Sverige är det rätt reglerat och man vet ungefär vad man kommer betala i skadestånd för olika saker, i USA är det inte reglerat på samma sätt. Det bestäms från mål till mål.

Ofta avgörs skadeståndet av en jury.

– Man kan nästan fritt sätta ett belopp. Kan man övertyga juryn om att det här beloppet verkar helt rimligt, ja då kan det bli mycket höga belopp.

Enligt Tabor kan också lagarna kring brott och försvar se väldigt olika ut.

– Det är klart att vad som bedöms som misshandel och inte misshandel kan variera rätt så mycket länderna emellan.

ASAP Rocky har på sitt Instagramkonto skrivit att han agerat i självförsvar. Något som inte är helt ovanligt i USA, enligt Tabor.

– I Sverige kan man inte rent allmänt åberopa självförsvar lika lätt som i USA. I USA krävs det inte särskilt mycket. Det bygger väldigt mycket på att man kan övertyga om att man kände sig hotad. I Sverige måste det vara mycket mer uppenbart att det fanns en konkret fara, inte bara att man upplevde en hotfull situation.

Hur stort förtroendet för polisen är skiljer sig också avsevärt länderna emellan, enligt Tabor.

– Man vet att polisen och myndigheter har agerat på andra sätt gentemot svarta i USA. Och det förekommer ju även i Sverige.

Flera amerikanska politiker och artister har pekat på att just rapparens hudfärg har påverkat häktningsbeslutet.

– I USA kommer det nästan alltid upp som en fråga om rasism har spelat en roll när någon grips. I Sverige kommer det förstås upp då och då, men kanske inte riktigt på samma sätt. Här måste det vara något ganska uppenbart, annars tycker man ofta att det finns goda grunder för polisens agerande. Men i USA finns det en mycket stor misstänksamhet mot polisen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons