Annons

Stor transportstrejk i Paris – men gratis elsparkcyklar

Folk tränger sig för att komma på en tunnelbana i Paris på fredagen.
Folk tränger sig för att komma på en tunnelbana i Paris på fredagen. Foto: Thibault Camus/TT

Stora delar av Paris kollektivtrafik stängdes av på fredagen i en strejk mot höjd pensionsålder. I samband med strejken erbjöd flera elsparkcykelföretag gratis resor med de omtvistade åkdonen.

– Det är väldigt kaotiskt, säger studenten Alice Morel.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Studenten Alice Morel kunde inte ta sig till sin föreläsning på fredagen.

Foto: Privat Bild 1 av 2

Pierre de Chazeaux tog en elcykel till jobbet på fredagen.

Foto: Privat Bild 2 av 2

Studenten Alice Morel kunde inte ta sig till sin föreläsning på fredagen.

Foto: Privat Bild 1 av 1

Det är den största transportstrejken i Paris sedan 2007. Bakgrunden är ett förslag från president Emmanuel Macron om att höja pensionsåldern för anställda inom kollektivtrafiken.

Enligt RATP, Paris kollektivtrafikbolag, håller tio av stadens 16 tunnelbanelinjer samt delar av stadens pendeltågssystem RER stängt under dagen. Vissa tunnelbanelinjer går fortfarande, men med begränsad trafik.

På bilder i fransk press syns folk trängas på perrongerna för att komma på de få tåg som går. Myndigheter uppmanar Parisbor att arbeta hemifrån eller att ta alternativa väger till och från jobbet, och bilköerna i staden uppskattas vara dubbelt så långa som normalt, skriver BBC.

– Det är väldigt kaotiskt. Jag hade en föreläsning klockan tolv och kunde inte ta mig dit. Tunnelbanan gick inte, så jag försökte ta bussen istället. Men bussarna var antingen inställda eller fullsatta. Jag har även en föreläsning i kväll, så jag får se hur jag gör då, säger Alice Morel, som studerar vid Sciences Po-universitetet i Paris, till SvD.

Studenten Alice Morel kunde inte ta sig till sin föreläsning på fredagen.
Studenten Alice Morel kunde inte ta sig till sin föreläsning på fredagen. Foto: Privat
Annons
Annons

Pierre de Chazeaux tog en elcykel till jobbet på fredagen.

Foto: Privat Bild 1 av 1

På grund av strejken erbjuder flera elsparkcykel- och elmopedsföretag gratis resor under dagen. Bland annat Jump, som ägs av Uber, Lime, Bird och Voi delar ut gratisresor eller har olika rabatter.

– Det är ungefär som erbjudandena man brukar få som ny användare, säger Alice Morel.

Likt i svenska städer är elsparkcyklar en vanlig syn på Paris gator. Över 20 000 sådana åkdon – som kallas trottinette på franska – finns i dag i den franska huvudstaden. Men de är omtvistade och illa omtyckta av många. Efter ett dödsfall tidigare i år sade stadens borgmästare Anne Hidalgo att det måste bli ett ”slut på anarkin”.

Pierre de Chazeaux, som arbetar inom finans i Paris, berättar att han tog en elcykel till jobbet på fredagsmorgonen.

– Jag fick en gratis åktur på 30 minuter. Men jag fick leta länge för att hitta en cykel i morse. Jag antar att jag inte var den enda som tänkte så. Nu får jag se hur jag tar mig hem i kväll. Jag kanske går, säger han till SvD.

Pierre de Chazeaux tog en elcykel till jobbet på fredagen.
Pierre de Chazeaux tog en elcykel till jobbet på fredagen. Foto: Privat

Nästa vecka väntas strejker på flygplatser i Paris, skriver The Local. Även anställda inom den sektorn opponerar sig mot Emmanuel Macrons stora pensionsreform. Den franske presidenten vill sammanfoga alla landets 42 pensionssystem till ett och samma, skriver Reuters.

Vissa anställda i Paris tunnelbana kan i dag pensionera sig vid 52 års ålder, enligt Reuters. Macron anser att systemet måste bli mer rättvist olika branscher emellan. Hans reformförslag har fått mycket kritik i landet, som har jämförelsevis generösa pensionsbestämmelser.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons