Annons

Stora Ensos nya vd: ”Greta har skapat kontroverser”

Klimataktivisten Greta Thunberg och Stora Ensos nya vd Annica Bresky.
Klimataktivisten Greta Thunberg och Stora Ensos nya vd Annica Bresky. Foto: Vanessa Carvalho/TT, Magnus Fond

Hon har stått på egna ben sedan hon var tonåring. Som ny vd för Stora Enso ska Annica Bresky leda skogsbolaget ännu mer åt det hållbara hållet. Byggelement av trä ska konkurrera ut koldioxidtung cement.

Under strecket
Publicerad

När Annica Bresky var tonåring lämnade hon uppväxtstaden Thessaloniki i Grekland för att flytta till Älmhult.

– Min far blev allvarligt sjuk och det var anledningen till att jag och min syster flyttade till Sverige och stod på egna ben, säger Annica Bresky på bred småländska.

Hennes far kom från Grekland och hennes mor var småländska. Faderns sjukdom och bortgång är det tyngsta som hänt henne.

– Det man lär sig genom svårigheter i livet är att människan har en enorm styrka inom sig. Livet är en berg- och dalbana, precis som affärer. För en ledare gäller det att hålla huvudet kallt, säger hon på telefon från Stora Ensos huvudkontor i Helsingfors.

Den 1 december blir hon vd för Stora Ensos 26 000 anställda och ställer sig närmare huvudägarna, den finska staten och familjen Wallenberg. I fjol omsatte bolaget runt 100 miljarder kronor.

Under ingenjörsstudierna i Uppsala jobbade hon på Ikeas centrallager i Älmhult på loven.

– lkea finansierade mina studier.

Att Annica Bresky läste till ingenjör beror på att hon ”älskar att lösa problem”.

– Jag läste miljö- och vattenteknik eftersom jag redan då kände att vi måste ställa om våra samhällen och göra våra bolag mer hållbara. Det var också det som attraherade mig hos skogsindustrin. Att vi skapar värden utifrån de resurser vi har på ett hållbart sätt.

Annons
Annons

Vår mission är att ersätta fossila material med förnybar materia.

I takt med ändrade konsumtionsmönster, mindre läsande av papperstidningar och mer e-handel med paket av kartong, har Stora Enso svängt om från papper till kartong.

I slutet av varje pressmeddelande som bolaget skickar ut står det att: ”Vi tror att allt som tillverkas av fossilbaserade material i dag kan göras från ett träd i morgon.”

– Jag ska fortsätta att utveckla vår affär. Vår mission är att ersätta fossila material med förnybar materia. Vi vill ta en stark position på hållbart.

Tanken är inte att hon ska förändra strategin. Stora Ensos nuvarande vd Karl-Henrik Sundström har hållit ett högt tempo, till exempel har han byggt ett kartongbruk i Kina, konverterat en pappersmaskin till kartongmaskin i Uleåborg i Finland och köpt tillbaka Bergviks skog.

Dessutom finns ett sparprogram på 2 miljarder kronor på plats inför den förväntade konjunkturnedgången.

Annica Bresky siktar på att vidareutveckla bolagets biokompositmaterial, som består av upp till 50 procent träfiber, för att ersätta plast.

– Vi vill forma olika typer av produkter som i dag är gjorda av plast, som skärbrädor och andra köksredskap.

I byggindustrin vill hon ersätta cement med förproducerade byggelement av trä.

– Cementindustrin är en av de största utsläpparna av koldioxid.

När det gäller att förtäta städer genom att bygga våningar ovanpå befintliga hus som bara tål en viss vikt, passar byggelementen bra eftersom de är lättare än cement, påpekar hon.

– Urbaniseringen är en stor möjlighet för oss.

Världen har länge vetat om att vi behöver agera. Det är positivt att så många företag går i bräschen.

Annons
Annons

Elementen håller lika länge som cement och stålbalkar.

– Och i till exempel skolbyggnader är det lätt att anpassa klassrummens storlek genom att flytta väggar.

Byggtiden blir kortare eftersom byggelementen tillverkas i förväg, monteras på plats och till skillnad från betong inte behöver ”brinna”.

Stora Enso tillverkar byggelementen på flera ställen. Googles stora kontor i London byggs med Stora Ensos byggelement.

Vad säger du om FN:s klimatmöte?

– Man kan bara konstatera att fakta är fakta. Världen har länge vetat om att vi behöver agera. Det är positivt att så många företag går i bräschen.

Vad tycker du om Greta Thunberg?

– Jag tycker att det är en person som har skapat mycket kontroverser, men hon lyfter en viktig fråga. Den yngre generationen måste leva med konsekvenserna av det vi gör i dag. Ledare i hela världen måste lyssna.

Hur mycket koldioxid släpper ni själva ut?

– Våra beräkningar visar att vi släpper ut 3,41 miljoner ton per år från den egna verksamheten. Många av våra fabriker är koldioxidneutrala. Eftersom skogen lagrar koldioxid har vi en nettosänka som bolag. Vi jobbar för att få ned alla utsläpp. Det är bra att det finns önskemål om att elektrifiera lastbilar och att satsa på tågtransporter.

Hur påverkar e-handelns transporter klimatet?

– Alla kartonger återvinns. Fibrerna används upp till sju gånger. Bara 2 procent av all plast som någonsin producerats har återvunnits.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons