Annons

Enorma förväntningar på Obamas direktsända tal

När president Barack Obama tog sina första historiska fotsteg på regnig kubansk mark följdes det av en hel nation framför tv-apparaterna. Den information som når kubanerna kontrolleras noga men Obamas tal i Havanna på tisdagen kommer att direktsändas. Förväntningarna är stora från olika håll.

Under strecket
Publicerad

Kubas president Raúl Castro skakar hand med USA:s president Barack Obama i Havanna. Det är första gången en sittande amerikansk president besöker Kuba sedan 1928, då Calvin Coolidge besökte landet.

Foto: Ramon Espinosa / APBild 1 av 1
Historiskt handslag i Havannaljsp.lwcdn.com

– Obamas första resa till Kuba är en historisk händelse så det var fascinerande att se ”Besten” på så nära håll.

Det säger Omar Muñoz Rodriguez på telefon från Havanna. Eftersom han bor nära det residens där den amerikanska presidentfamiljen bor under besöket på Kuba passerade den beryktade presidentlimousinen bara ett tiotal meter bort.

Men för mig är det främst en bekräftelse på att de processer som redan satts igång fortgår och att Obama tar dem på allvar.

Förväntningarna har varit stora inför besöket. Omar säger att många hoppas på ett definitivt slut på USA:s 64 år långa handelsembargo mot Kuba.

– Men för mig är det främst en bekräftelse på att de processer som redan satts igång fortgår och att Obama tar dem på allvar. Större politiska förändringar på Kuba kommer däremot inte att ske förrän nästa presidentkandidat tar över.

Annons
Annons

Hittills har USA gjort de stora politiska ansträngningarna. Vid den venezuelanske presidentens besök dagarna innan Obamas ankomst underströk den kubanske utrikesministern att Kuba inte kommer att ändra sin kommunistiska politik till följd av Obamas besök. Men Kuba har åtminstone tagit bort avgiften på 10 procent för inväxling av amerikanska dollar och fyra politiska fångar har också frigivits och flugits ut till USA inför Obamas besök.

Miriam Leiva är en av grundarna till Damerna i vitt (Damas en blanco), en uppmärksammad grupp mödrar och fruar till nuvarande eller före detta politiska fångar. Hon är, liksom alla jag pratar med på Kuba, positiv till Obamas besök.

Hans tal kommer att direktsändas vilket betyder att människor för första gången på många år kommer att få höra ett annat budskap än det regeringen försökt sprida.

– Obama har verkligen fört en politik till vinning för det kubanska folket. Hans tal kommer att direktsändas vilket betyder att människor för första gången på många år kommer att få höra ett annat budskap än det regeringen försökt sprida.

Miriam Leiva tror att Obama kommer att lyfta fram USAs position vad det gäller mänskliga rättigheter och demokrati och den nya politiken mellan Kuba och USA. Sedan är det upp till den kubanska regeringen att förändra sin politik, menar hon.

– Men eftersom de vill behålla kontrollen är det mycket som de inte har gjort, till exempel förändringar vad det gäller förenings- och yttrandefrihet.

Miriam Leiva säger att statens kontroll fortgår även om metoderna är mindre brutala i och med att Kuba vill vinna handelspartners.

Annons
Annons

– Det finns ett annat lugn nu. Tidigare var man tvungen att gå ut på gatan och skrika.

I internationell press uppmärksammades stort att Damerna i vitt under sin sedvanliga söndagsdemonstration timmarna innan Obamas ankomst stoppades och fördes iväg i bussar. Miriam Leiva – som sedan 2008 lämnat Damerna i vitt – säger att hon förstår att det är spektakulärt men är trött på att fokus alltid hamnar där.

– Det viktiga är vad Obamas besök representerar; han kommer att tala i tv och ha möten med oppositionen, bland dem Bertha Soler från just Damerna i vitt.

Elizandro Sanchez, tidigare politisk fånge och grundare till den kubanska kommissionen för mänskliga rättigheter, är en annan av dem som kommer att delta i mötet.

För oss är det ett erkännande som sänder signaler att den kubanska regeringen inte kan behandla oss hur som helst.

– Det är särskilt viktigt att han närmar sig civilsamhället. Européer på statsbesök, till exempel den franska presidenten nyligen, har inte visat intresse för det. För oss är det ett erkännande som sänder signaler att den kubanska regeringen inte kan behandla oss hur som helst.

Sällan blir begränsningarna i pressfrihet på Kuba så påtagliga som under Obamas besök. Ett enormt internationellt pressuppbåd rapporterar blixtsnabbt om incidenter. Men genom statlig media på Kuba når sådan information inte ut och internet är något som majoriteten av befolkningen inte har tillgång till. Från en by på den kubanska landsbygden berättar Gladys Angel Perez att alla följer Obamas besök med spänning framför TV-apparaterna.

Annons
Annons

Kubas president Raúl Castro skakar hand med USA:s president Barack Obama i Havanna. Det är första gången en sittande amerikansk president besöker Kuba sedan 1928, då Calvin Coolidge besökte landet.

Foto: Ramon Espinosa / APBild 1 av 1

– Igår såg vi att utbyten av vaccinationer mellan Kuba och USA står på agendan. Jag hoppas på ekonomiska förändringar; de talar ju alltid om blockaden så om den försvinner måste det ju innebära att saker och ting förändras.

Men äldre människor på landsbygden är också i vissa fall avvaktande.

– Vi minns hur det var innan revolutionen och den dåliga behandlingen av Kuba under så lång tid. Men jag hoppas att det som nu händer medför förändringar till det bättre, säger hennes 78-åriga granne.

– Jag är inte rädd att historien upprepar sig. Raúl (Castro) är stark och kommer inte att låta imperialismen ta över. Det är bara roligt att en stor president kommer till Kuba, säger Gladys mamma Basilia Perez Hernandez.

Det som saknas här är verkligen hopp så alla frön Obama sår i sitt tal kommer att falla i bördig jord.

Kvinnorna i byn säger att det på TV inte nämnts något om möten med aktivister för mänskliga rättigheter. Däremot ser de mycket framemot att lyssna till Obamas tal som kommer att hållas under tisdagen.

– De kommer att få veta att det finns en framtid för Kuba och inte bara ett förflutet, säger Elizandro Sanchez. Det som saknas här är verkligen hopp så alla frön Obama sår i sitt tal kommer att falla i bördig jord.

Kubas president Raúl Castro skakar hand med USA:s president Barack Obama i Havanna. Det är första gången en sittande amerikansk president besöker Kuba sedan 1928, då Calvin Coolidge besökte landet.
Kubas president Raúl Castro skakar hand med USA:s president Barack Obama i Havanna. Det är första gången en sittande amerikansk president besöker Kuba sedan 1928, då Calvin Coolidge besökte landet. Foto: Ramon Espinosa / AP
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons