Annons

Stora skogsskador i torkans spår

Det viktigaste nu är att avverka skadade träd under hösten och vintern, anser Södras affärsområdeschef Olof Hansson. Arkivbild.
Det viktigaste nu är att avverka skadade träd under hösten och vintern, anser Södras affärsområdeschef Olof Hansson. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT
Under strecket
TT
Publicerad

Skogsbolaget Södra bedömer skadorna på skogen i torkans spår som omfattande. Angreppen av granbarkborre i sydöstra Götaland är de värsta sedan åren efter stormen Gudrun 2005.

– Vi hade förväntat oss att vi skulle få skador, men de är lite större än vad vi hade väntat oss, säger Södras affärsområdeschef Olof Hansson till TT.

Uppskattningsvis 750 000 kubikmeter skog som tillhör Södras medlemsfastigheter i Götaland är skadad eller döende efter att ha angripits av granbarkborre.

– Det är klart att det blir ekonomiska effekter på detta, säger Olof Hansson.

Det viktigaste nu är att avverka skadade träd under hösten och vintern, dels för att begränsa de ekonomiska förlusterna och dels för att få ut insekterna ur skogen inför kommande säsong, anser han.

Merparten av det angripna virket kommer att kunna användas antingen i sågverken eller i pappersbruken och då blir de ekonomiska effekterna begränsade. Men om träden även drabbas av lagringsröta går de bara att använda som bränsle, vilket leder till stora förluster.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons