Annons

Stora störningar för flyg på Arlanda: ”Ansträngt läge”

Inställda flyg och förseningar drabbade under söndagen stora delar av flygtrafiken på Arlanda på grund av det kraftiga snöoväder som drog in över landet under söndagen. Problem uppstod även i bil- och tågtrafiken.

– Det är ett ansträngt läge, säger Lovisa Ernestam på Swedavia.

Under strecket
Publicerad

Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Snön fortsätter att vräka ned över stora delar av Sverige. Längs med östkusten har det varit svåra förhållanden med både kraftigt snöfall och hårda vindar. Under den tidiga söndagsmorgonen nådde vinden Stockholm.

Snön skapade bekymmer för flygtrafiken på Arlanda då landningsbanor snabbt drev igen och snöfylldes, något som skapade stora störningar i flygtrafiken:

– Det är ett stort antal av våra avgångar som påverkas, det är inställningar och förseningar, mer kan jag inte säga i nuläget, säger Lovisa Ernestam på Swedavia som ansvarar för flygtrafiken på Arlanda.

Det gick under söndagseftermiddagen inte att säga vilka sträckor som var särskilt drabbade eller hur lång förseningarna var i snitt.

Under söndagsförmiddagen föll mycket snö över området men hade vid 17-tiden upphört:

Annons
Annons

– Det snöar inte längre men det är mycket snö kvar här. Vi behöver få bort den och vi måste halkbekämpa, vi har inga uppgifter om när problemen kan vara lösta men vi jobbar på för fullt och försöker hinna ikapp.

Vad ska man som flygresenär tänka på?

– Följ utvecklingen på vår hemsida eller app och håll dig uppdaterad om trafikläget via ditt flygbolag eller researrangör, var ute i god tid och ha tålamod med att det kan ta lite extra tid en dag som denna, säger Lovisa Ernestam.

Under söndagen väntas de östra delarna av landet få 10–15 centimeter snö och klass 1-varningar är utfärdade för stora delar av Östkusten. Snöfallet rör sig långsamt norrut. Västerbotten och Västernorrlands län kan vänta sig upp emot tre decimeter snö under dagen.

En väderlek som ställer till det för många bilister:

– Blåst och snö är en besvärlig kombination oavsett hur bra resurser man har. Vägar driver igen kort efter att plogbilen varit där, säger Lennart Helsing, presskommunikatör på Trafikverket.

Natten mot måndagen väntas bli kylslagen på många håll i landet. På tisdag letar sig ett nytt lågtryck in västerifrån, men det ser inte ut att bli lika intensivt som i helgen.

– Ska du ut på vägarna så är det oavsett bra att hålla dig uppdaterad om senaste väderläget och att lyssna på trafikradion om det skulle vara nån olycka. Räkna också med längre restider.

Ska man undvika att åka bil helt och hållet nånstans i landet?

– Nej det skulle jag inte säga, behöver man inte åka kan man kanske skjuta på det då det kan vara besvärligt att köra idag men vi går inte ut med någon allmän avrådan.

Annons
Annons

– Järnvägstrafiken har de största störningarna just nu, växlar driver igen och förarna kan inte se något. Det är mycket förseningar och inställningar som ser ut att hålla i sig under natten och framåt morgondagen.

Lina Edström på SJ:s pressjour bekräftar bilden:

– Det är förseningar och inställda tåg på väldigt många av våra avgångar. Alla tåg mellan Sundsvall-Stockholm samt Östersund och Stockholm är inställda på grund av den tågkö i Gävle som under dagen fått många tåg att stå still, säger hon.

Kön i Gävle uppstod under söndagsmorgonen då Trafikverket tillfälligt stängde Gävle station för snöröjning:

– Då var det så mycket snö att man knappt kunde urskilja vad som var perrong och vad som var spårområde, allt var snötäckt, säger Lina Edström.

Sträckorna Eskilstuna-Stockholm och Nyköping-Stockholm var även under söndagseftermiddagen stängda på grund av snömängderna.

Utöver inställningarna rådde förseningar längs med många av landets tågsträckor.

– Många av linjerna börjar ordna upp sig nu när snön dragit norrut men det är inte omöjligt att följdföreningar kommer att hålla i sig under en stor del av morgondagen, säger Lina Edström.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons