Annons

Stora svårigheter med kronvittnen

Ett kronvittne kan få lägre straff om han eller hon vittnar mot en medbrottsling. Arkivbild
Ett kronvittne kan få lägre straff om han eller hon vittnar mot en medbrottsling. Arkivbild Foto: Henrik Montgomery/TT

En möjlighet att lösa fler brott och få fast huvudaktörer inom den grova organiserade brottsligheten, anser förespråkare. Kritiker å andra sidan ser bland annat stora trovärdighetsproblem med kronvittnen – något som allt fler partier har öppnat för.

Under strecket
TT
Publicerad

Tidigare har Moderaterna och Sverigedemokraterna öppnat för att införa ett så kallat kronvittnessystem i Sverige – alltså möjligheten för misstänkta att få lägre straff om de vittnar om sina medbrottslingar. Nu sällar sig också Socialdemokraterna till den skaran.

Frågan om kronvittnen är inte helt okontroversiell, ett sådant system är förenat med stora svårigheter och omfattande förändringar av rättssystemet. Men Ola Sjöstrand, chefsåklagare vid Malmö åklagarkammare, anser att det måste till för att lösa fler brott.

– Jag är för att vi måste få ett sätt för oss åklagare att förhandla med kriminella, för vi kommer inte åt huvudmännen i den grova organiserade brottsligheten. Folk är rädda för att vittna, vi har ingen bevisning, säger Ola Sjöstrand.

En aspekt som brukar tas upp i diskussionen om kronvittnen är trovärdigheten – kan man verkligen lita på det han eller hon säger? Det finns ju helt klart starka incitament för att ljuga.

– Värdet av det vittnet säger kan man ju diskutera, om man vet att det finns en intressekonflikt mellan de inblandade, säger Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg.

Det finns också praktiska utmaningar i att skydda den som "tjallat" på sina medbrottslingar.

– Man kan inte sticka under stol med att det är stora problem i att skydda folk och hålla dem hemliga. Det är väldigt kostsamt och inte helt okomplicerat, säger Ola Sjöstrand.

– I mindre mål kan man säkert använda sig av kronvittnen utan att det händer något. Men ska du berätta om vem som mördat någon i en kriminell organisation förmodar jag att du vill ha en ny identitet och bli flyttad någonstans, fortsätter han.

Anne Ramberg anser att om man ska acceptera kronvittnen så måste det handla om mycket grov organiserad brottslighet. Samtidigt, menar hon, är det också ett konstigt resonemang.

– Det här handlar ju om begränsningar i rättssäkerheten och då är det ju ännu viktigare att den upprätthålls också när det gäller grov och allvarlig brottslighet. Att rättssäkerheten ska vara lägre ju allvarligare brottet är, är en väldigt konstig inställning, säger Anne Ramberg.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons