Annons

Storbank: Regeringen bör öppna plånboken

Finansminister Magdalena Andersson (S).
Finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: Claudio Bresciani/TT

Det blir ingen räntehöjning från Riksbanken. Men centralbanken kommer inte klara av att hantera nedgången i svensk ekonomi utan också regeringen behöver agera. Det konstaterar Handelsbanken i sin senaste konjunkturprognos.

Under strecket
Publicerad

Arbetslöshet stiger mer än väntat i år och nästa år. Det spår Handelsbanken i sin senaste konjunkturrapport. Enligt banken har svensk arbetslöshet bara stigit lika snabbt som nu två gånger sedan 1970-talet – vid 1990-talskrisen och finanskrisen för tio år sedan.

”Dessutom visar siffrorna på att Sverige i stort sett är ensamt i Europa om att ha stigande arbetslöshet”, skriver Handelsbanken i sin rapport.

Banken spår att arbetslösheten kommer att nå 7,0 procent nästa år och 7,2 procent 2021 – jämfört med 6,7 procent i år. Uppgången förklaras av att ekonomin bromsar in.

Svensk ekonomi har i princip inte vuxit alls det här året, och mycket talar för en fortsatt svag utveckling de närmsta åren. Enligt Handelsbanken kommer ekonomin bara växa med 0,8 procent nästa år jämfört med 2,4 procent i fjol.

Handelsbanken uppmanar regeringen att öppna plånboken.

Banken tror att den låga tillväxten tvingar Riksbanken att ställa in sina planer att höja räntan kring årsskiftet. I stället låter Riksbanken räntan ligga oförändrad i åtminstone två år.

Eftersom Riksbanken redan sänkt räntan till minus blir det svårare för banken att ta i med ytterligare stimulanser. Handelsbanken uppmanar därför regeringen att öppna plånboken för att stötta svensk ekonomi.

”Nu när den penningpolitiska verktygslådan skramlar delvis tom, kunde annars en ovanligt proaktiv finanspolitisk stimulans vara en klok försäkring för svensk ekonomi och därmed för ordning och reda i de offentliga finansernas”, skriver banken.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons