Annons

Storbankens nya prognos: då kommer räntehöjningen

Annika Winsth, chefekonom på Nordea.
Annika Winsth, chefekonom på Nordea. Foto: Henrik Montgomery/TT

Riksbanken har helt fel i sin prognos – det kommer ingen räntehöjning, varken i år eller nästa år. Det är budskapet från storbanken Nordea. Samtidigt varnar bankens chefsekonom Annika Winsth för att den låga räntan får hushållen att ta risker.

Under strecket
Publicerad

Riksbankschef Stefan Ingves.

Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN

Storbanken Nordea tror inte längre att Riksbanken kommer att kunna höja räntan, vare sig i år eller nästa år. Det framgår av bankens senaste prognos för svensk ekonomi. Tidigare hade banken spått en till höjning nästa sommar.

– Riksbanken kommer inte kunna se några skäl till att höja räntan, säger Nordeas chefekonom Annika Winsth till SvD.

Det största skälet till varför Nordea har bytt fot har att göra med den Europeiska centralbanken (ECB) som Nordea inte längre tror kommer kunna höja räntan i år eller nästa år.

Det gör det svårt för Riksbanken att höja räntan eftersom kronan i ett sådant läge riskerar att stärkas på grund av att investerare dras till valutor i länder där räntorna på på olika tillgångar ökar. En starkare krona skulle i sin tur leda till lägre importpriser och därmed göra det ännu svårare för Riksbanken att få upp inflationen till sitt mål på två procent.

Riksbanken spår fortfarande att den kommer att höja räntan flera gånger de närmsta åren. Men sedan årsskiftet har både ECB och USA:s centralbank (Federal Reserve) skjutit upp sina räntehöjningsplaner givet att världsekonomin har börjat bromsa in.

Annons
Annons

Riksbankschef Stefan Ingves.

Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Fed höjer inte och ECB höjer inte, varken i år eller nästa år. I den miljön är det lite svårare för Riksbanken att höja, säger Annika Winsth.

Nordea tror att tillväxten i USA:s ekonomi kommer att nästan halveras nästa år jämfört med 2018. Banken spår en liknande utveckling eurozonen som dock kommer att gå ännu sämre än USA de kommande åren. Svensk ekonomi går också mot sämre tider och kommer bara att växa med drygt en procent 2019 och 2020, tror Nordea. De är betydligt lägre än tidigare år.

– Om vi har rätt så kommer arbetslösheten att börja stiga, säger Annika Winsth.

Riksbankschef Stefan Ingves.
Riksbankschef Stefan Ingves. Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN

På tisdagen kom siffror som visar att svensk inflation ligger i linje med målet, men Nordea tror att inflationen kommer att falla rejält senare i år.

Nordeas slutsats är att det kan dröja många år innan innan Riksbanken höjer räntan.

– Här och nu är det här såklart ett lättnande besked för många högt skuldsatta hushåll, säger Annika Winsth.

Samtidigt varnar hon för de långsiktiga konsekvenserna av den låga räntan som till exempel att redan högt skuldsatta hushåll lånar ännu mer de närmsta åren. Det kan göra dem sårbara vid en kris. Vid en kris riskerar nämligen boräntorna att skjuta i höjden om investerare kräver högre räntor för att kompensera för den ökade risken för att låna ut pengar till hushållen via bankerna.

– Det är därför klokt att ta höjd för att någonting kan hända globalt för om det blir kris kan du se helt andra räntenivåer. Det finns ju ganska många risker i världsekonomin, säger Annika Winsth.

I ett sådant läge kan det bli svårt för Riksbanken att få ned boräntorna genom att sänka styrräntan, givet att den redan är historiskt låg, menar Annika Winsth.

– Men allt annat lika så är det här en mycket skönare miljö om du är högt skuldsatt än vad det var innan årsskiftet, säger hon.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons