Annons

Torbjörn Isacson:Storbankerna pressas – dags att städa upp

Swedbanks nya ordförande Göran Persson och nya vd Jens Henriksson.
Swedbanks nya ordförande Göran Persson och nya vd Jens Henriksson. Foto: Pontus Lundahl/TT

Feststämningen är borta kring de svenska storbankerna. Nu gäller det snarare att städa upp efter olika härvor, och vårda balansräkningarna.

Under strecket
Publicerad

De amerikanska storbanker som inledde rapportperioden i USA klarade i allmänhet den här omgången bra. Men annars handlar det i den internationella bankvärlden mycket om förväntningar om massiva personalneddragningar och oro för konkurrens från nya håll.

De svenska storbankerna har länge kunnat visa lysande lönsamhet. Orosmoln kring bland annat fastighetssektorn har också minskat tack vare de fortsatt låga räntorna.

Ändå är aktieplacerarna avvaktande till sektorn.

Det kommer allt fler bevis på att konjunkturen försvagas. De negativa räntorna är långt ifrån bara positiva, och den svenska kronan har försvagats till nivåer som inte setts på många år. Farhågorna kring handelshinder och brexit har inte minskat. Oroligheter blossar upp på allt fler håll i världen.

Swedbank justerade redan i samband med halvårsrapporten ner utdelningspolicyn från 75 procent av årsvinsten till 50 procent.

Konkurrensen från både från giganter som Google och Apple och lokala uppstickare väntas knapra marginaler på allt fler områden från de svenska bankerna. Detta även om både de utländska storspelarna och svenska företag som Klarna och Bynk emellanåt också får sina fiskar varma när det kommer till kundvård och affärsmodeller.

Annons
Annons

Precis som internationellt förväntas fortsatta personalneddragningar i Sverige, där det blir allt glesare mellan kontoren samtidigt som även de centrala delarna av storbankerna väntas minska kraftigt.

Bankerna pressas dessutom av olika interna tillkortakommanden kring både jävsfrågor och penningtvättshärvor.

Den här gången släpper de tre svenska storbankerna sina rapporter i ett rasande tempo mellan klockan halv sju och sju på onsdag morgon. Först ut är Swedbank, där den tidigare Folksamchefen Jens Henriksson presenterar sin första rapport som vd i banken. Tillsammans med den nye ordföranden Göran Persson har han ett digert arbete framför sig med att förbättra bankens skamfilade rykte.

Haveriet kring penningtvätten lär dessutom kosta stora pengar, som Swedbank måste bygga upp en rejäl buffert för. Swedbank justerade redan i samband med halvårsrapporten ner utdelningspolicyn från 75 procent av årsvinsten till 50 procent. Aktiekursen ligger fortsatt lägre än när de nya målen kommunicerades, och Swedbank har tappat närmare 30 procent av värdet sedan årsskiftet.

SEB, som satte ribban senast med en bra rapport, väntas vara den enda storbanken som förbättrar resultatet från samma period i fjol. Efter att ha dippat under sensommaren är SEB-aktien nu tillbaka på samma nivåer som i samband med senaste rapporten, och nära 10 procent högre än vid årsskiftet. Den är därmed i särklass bäst av storbankerna.

Handelsbanken, som dras med högre kostnader än konkurrenterna, förväntas framför allt visa på sparprogram. Avsättningarna till personalstiftelsen Oktogonen har också blivit en allt hetare potatis i en bank som vant sig vid att vara bäst i klassen, men som under senare år tappat mark. Handelsbanken har de senaste dagarna annars aviserat både kraftigt sänkta räntor på bolån med lång bindningstid, och avgifter på konton för de kunder som idag inte betalar kortavgifter.

Handelsbanken ligger i dag marginellt högre på börsen än vid halvårsrapporten, men har tappat närmare 5 procent i år.

För Nordea, som kommer dagen efter de andra, är det premiär både för att släppa siffrorna från det nya huvudkontoret i Helsingfors och för den tidigare Handelsbankschefen Frank Vang Jensen som Nordea-vd.

Nordea har under storägaren och förre styrelseordföranden Björn Wahlroos varit synnerligen generös med utdelningarna, samtidigt som banken fått stryk av konkurrenterna på flera områden. Pressen är hård att visa bättre resultat framöver.

I Nordea väntas rapporten dessutom följas upp av ytterligare information kring personalneddragningar och nya finansiella mål i samband med en kapitalmarknadsdag i London dagen efter.

Nordea är nu tillbaka på nivåerna inför sommarens svaga rapport, men ligger ändå cirka sex procent ned från årsskiftet.

I det här klimatet gäller det nog för bankerna att använda den ännu så länge goda lönsamheten till att ”samla lite hö på loftet.”

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons