Annons

Torbjörn Isacson:Storbankerna pustar ut – men en fråga hänger kvar över dem

Johan Torgeby, SEB.
Johan Torgeby, SEB. Foto: Adam Wrafter

Storbankerna tycks fortsatt leva gott, där bland annat bolånepressen och oron bland fastighetsbolagen skjuts ytterligare på framtiden.

Därmed kan aktieägarna i de högavkastande bankerna återigen andas ut.

Under strecket
Publicerad

SEB lyckas ännu en gång slå analytikernas förväntningar. Eftersom banken är först ut med sina siffror följde dessutom de andra storbankerna efter i kursuppgången.

Omgivningen har en längre tid väntat på att tuffare tider ska sätta avtryck i bankernas resultat. Av det syns inte mycket i SEB:s rapportering. Resultaten står sig bra över hela linjen, och även om kostnaderna ökat något så är de under kontroll.

De fintechbolag som på sina håll spås bli storbankernas död har fortfarande inte lyckats göra några riktiga avtryck, vilket bland annat återspeglas i vd Johan Torgebys kommentar om att ”Sammanfattningsvis var SEB:s diversifierade affärsmodell fortsatt gynnsam.”

Fintechbolagens väntade anstormning gäller bland annat på bolåneområdet, där många utmanare är redo för att försöka bryta sig in. SEB hävdar visserligen att konkurrensen är hård, men det är inget som direkt syns i storbankens siffror. SEB:s räntenetto, vinsten på skillnaden mellan in- och utlåning, landade på 5,7 miljarder kronor, vilket var bättre än både samma period i fjol och analytikernas förväntningar. För första gången på flera år ökade SEB dessutom marknadsandelen på bolån under det andra kvartalet.

Annons
Annons

Johan Torgeby talar i rapporten om att osäkerheten runt både handel och politiska frågor fortsatt stod högt på agendan hos investerare och företag under det första halvåret. De senaste dagarna har bland andra Hexagon och Daimler vinstvarnat.

Handelsföretag går på knäna i många länder, och både butiker och hela kedjor bommar igen.

Det har duggat tätt med negativa händelser kring inte minst bostadsutvecklarna. Bygguthyrningsbolaget Cramo rasade på fredagen på Helsingforsbörsen efter en vinstvarning på grund av svag utveckling i både Sverige och Finland.

Men när en rad av börsens fastighetsbolag framträdde på veckans kapitalmarknadsdagar i Båstad målade de sin framtid i betydligt ljusare färger än exempelvis de närvarande bankekonomerna Annika Winsth och Anna Breman. Detta oavsett inriktning på geografi eller typ av fastigheter. På fredagen kom också både den hårdblankade bostadsutvecklaren JM och Castellum med positiva rapporter.

Och hos SEB syns ännu så länge inte överdrivet stora spår av en skakig omvärld. Banken har länge haft en stark utveckling inom Stora företag och institutioner. Även om den trenden bröts det andra kvartalet berodde det främst på att finansiella institutioner var mindre aktiva på grund av lägre räntor och makroekonomisk osäkerhet. Kreditförlusterna ökade visserligen mot i fjol, men var lägre än förväntat och ligger fortsatt på tämligen behagliga nivåer i förhållande till bankens storlek.

Så sent som i måndags tvingades Danske Bank till ännu en vinstvarning, bland annat beroende på högre kostnader för regelefterlevnad och bekämpning av penningtvätt. Det senare har utvecklats till en allvarlig huvudvärk för flera av de nordiska storbankerna under senare år, och både sargat förtroendet och orsakat stora kostnader.

Johan Torgeby konstaterar också att förtroendet från kunder och andra intressegrupper är grundläggande för bankens finansiella styrka. Precis som Torgeby skriver i rapporten så kommer det att kräva betydligt bättre samarbeten mellan banker, tillsynsmyndigheter och brottsbekämpande myndigheter. Även om bankerna helt korrekt fått skarp kritik för tidigare tillkortakommanden så kan de inte lösa alla problemen på egen hand. Men det kommer att kommer att kräva fortsatt stora investeringar.

Samtidigt som SEB är först ut att rapportera bland storbankerna, så är det den bank som haft en vd på plats längst, det vill säga i några år. Den frågan lär hänga över både Swedbanks och Nordeas kommande rapporter.

Men om de andra storbankerna inte avviker allt för kraftigt från den riktning som SEB pekat ut så ser det alltså ut att bli ännu ett kvartal med vinster och lönsamhet i toppklass.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons