Annons

Förslaget: Banta PPM – varannan fond bort

Utredaren Mikael Westberg.
Utredaren Mikael Westberg. Foto: Daniel Ingmo/TT

Dyra och dåliga fonder ska bort i en ny kraftig bantning av PPM. Det föreslås i en ny utredning.

– Min bedömning är att den nya myndigheten kommer ha ett fondtorg med 150-200 fonder, sade utredaren Mikael Westberg.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Utredningens förslag innebär att premiepensionens fondtorg, i vardagligt tal kallat PPM, inte längre ska vara öppet för alla fonder som uppfyller kriterierna. Istället ska det ske en upphandling av fonder där en stor del av de nuvarande fonderna sållas bort.

– Staten kommer ta ett större ansvar för premiepensionen. Ett urval görs så att de sämsta fonderna inte ska finnas på torget, sade Westberg.

Uppskattningen om 150-200 fonder ska jämföras med dagens cirka 500 fonder. Drygt varannan fond skulle därmed försvinna från PPM. En viktig parameter är det arbete som krävs för att kontrollera fonderna, det vill säga hur många fonder det är rimligt att kontinuerligt kunna kvalitetssäkra.

– Min uppfattning är att detta kommer att leda till bättre fonder och bättre avkastning, sade Westberg på en presskonferens på måndagsmorgonen.

Ansvaret för att upphandla fonder till det nya fondtorget ska skötas av en myndighet och Westberg föreslår att Sjunde AP-fonden får uppdraget.

– Syftet är att tillämpa samma urvalsprocess som alla andra fondtorg använder.

Annons
Annons

Upphandlingen ska utföras vid sidan av Sjunde AP-fondens uppdrag att förvalta förvalet i PPM, Såfan. Sjunde AP-fonden föreslås samtidigt byta namn till Myndigheten för premiepensionens fondförvaltning.sig av.

Exakt vad som händer med sparare i de fonder som försvinner från torget återstår att se. Utredaren föreslår att dessa sparares kapital i första hand flyttas till likvärdiga fonder.

Utredarens uppskattning om 150-200 fonder är mer än vad många inom den svenska fondbranschen har räknat med. Här har det spekulerats i att utredaren skulle landa i betydligt färre fonder.

Utredarens förslag ska nu ut på remiss. Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi sade i en kort kommentar att förslaget gör det möjligt att komma till rätta med ”ett antal problem och missförhållanden” inom PPM.

– Den process vi har bevittnat är ett exempel på det bästa med vårt politiska system, sade Shekarabi.

Branschföreningen Fondbolagens förening säger i en skriftlig kommentar att utredningens förslag missar målet.

– Omfattande regleringar som har lett till ett högt konsumentskydd har införts i år. Utan att utvärdera om det finns några problem kvar att lösa har utredningen nu lagt fram omfattande förslag. Förslagen ökar inte tryggheten för spararna, istället handlar det om att staten ska välja ut dina pensionsfonder, säger vd Fredrik Nordström.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons