Annons

Per Gudmundson:”Storbritannien är nu Europas sjuke man”

Premiärminister Theresa May chansade - och förlorade.
Premiärminister Theresa May chansade - och förlorade. Foto: Frank Augstein / TT / NTB Scanpix
Under strecket
Publicerad

”Det är en katastrof. För landet. För det konservativa partiet. Det är bra i bemärkelsen att de skotska nationalisterna har pressats tillbaka – men det är det enda goda med resultatet. Det är en komplett katastrof.” Det säger Jeremy Jennings, professor i politisk teori vid King’s College i London, när jag frågar om hans syn på det brittiska parlamentsvalet.

”Kom ihåg att förhandlingarna om brexit startar om tio dagar. Kan man ens föreställa sig en regering, som har förlorat sin auktoritet, i Bryssel om tio dagar, inleda förhandlingarna om ett brittiskt utträde ur den europeiska unionen? Vad ska de tänka på andra sidan bordet, när de ser Theresa May komma in genom dörren? De kommer att betrakta henne som en ledare som saknar fullt stöd från sitt land.”

”Hon utlyste val i syfte att få en stark och stabil regering. Det blir ingen stark regering, och ingen stabil regering. Komplett katastrof. Och då är det ett artigt omdöme. Storbritannien är nu Europas sjuke man”, sammanfattar professor Jennings.

I det sensationellt välbevarade Engelsbergs Bruk, ett veritabelt världsarv utanför lilla Fagersta i Bergslagen, håller Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse seminarium med tungt meriterade statsvetare, historiker och ämbetsmän. Temat för konferensen är det tidlösa ”Nation, stat och imperium” – men det brittiska valresultatet gör att dagspolitiken tränger sig på. Alla pratar om det under kaffepauserna.

Annons
Annons

”Vi har ett brittiskt talesätt som härstammar från första världskriget: om du befinner dig i ett hål – sluta gräva. Och vi britter gräver oss målmedvetet djupare, djupare och djupare.” Christopher Coker är professor i internationella relationer vid London School of Economics. Även han ser utvecklingen i Skottland som den enda ljusglimten.

”Den goda nyheten, dock, är att de skotska nationalisterna har fallit. Det blir ingen skotsk folkomröstning, och det förenade kungadömet lever vidare – för ännu en dag. Resten är katastrof.”

Professor Coker tror att Theresa Mays dagar är räknade. ”Vi kan inte ha en premiärminister med en så svag majoritet. Det vore absurt. Det betyder troligen att pajasen Boris Johnson tar över 10 Downing Street, eller åtminstone det konservativa partiet. Så det blir ett nytt val igen, säkert inom ett halvår. Det måste vi. Vi har gjort det förut: 1974 hade vi två val på ett år” säger Christopher Coker.

”Man kommer närmast att tänka på det gamla talesättet om att det brittiska folket har fått den regering det förtjänar.” Historikern Lawrence James har skrivit åtskilliga populärvetenskapliga verk om det brittiska imperiet.

”Det brittiska folket tycks, under de senaste tolv månaderna, vara upptagna med att göra uppror mot en elit – en mycket nebulöst begrepp. Eliter har på ett underligt sätt utmålats som något dåligt, farligt och förtryckande. Vanligtvis av folk som när de är sjuka går till en doktor, eller om hunden är sjuk går till en veterinär, utan att tänka på dessa som en del av någon elit. Så det är ett tämligen märkligt fenomen. Det är nästan som om antiintellektualism har smugit sin in i brittisk politik.”

Lawrence James suger på sin pipa. ”Det är en väldigt bisarr situation. Om dina läsare slår upp Shakespeares Henrik VI, andra delen, så finns där scenen med Jack Cades uppror. Där hänger rebellerna en man, enbart av den anledningen att han kan skriva en mening på latin.”

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons