Annons

Assange ett steg närmare att utlämnas till USA

Storbritanniens regering godkänner USA:s begäran om att få Wikileaksgrundaren Julian Assange utlämnad.
Storbritanniens regering godkänner USA:s begäran om att få Wikileaksgrundaren Julian Assange utlämnad. Foto: Matt Dunham/AP

Storbritanniens inrikesminister Sajid Javid har undertecknat USA:s begäran om att få Wikileaksgrundaren Julian Assange utlämnad, rapporterar flera medier som CNN och The Guardian.

Under strecket
SvD, Nyhetsbyrån TT
Uppdaterad
Publicerad

I morgon, fredag, ska amerikanska företrädare presentera anklagelserna i brittisk domstol. Det nu är domstolarna som avgör om Assange ska utlämnas eller inte, säger Sajid Javid i en radiointervju med BBC.

Den officiella utlämningsbegäran från USA lämnades in tidigare i veckan sedan Julian Assange i april åtalats för att bland annat ha försökt hacka sig in i ett av försvarsdepartementets datasystem. Sedan dess har ytterligare 17 punkter tillförts till åtalet, bland annat flera brott mot USA:s spionlagar.

Julian Assange greps av brittisk polis i april i år efter att ha spenderat nästan sju år på Ecuadors ambassad i London. Dit tog han sin tillflykt för att undvika utlämning till Sverige, där han sedan 2011 misstänks för flera sexualbrott. Samtliga utom ett fall av våldtäkt har preskriberats. En utredning om den våldtäkten återupptogs kort efter att Assange greps i april och åklagare har velat få honom häktad i Sverige, något som Uppsala tingsrätt avslog förra veckan.

Advokat Per E Samuelson som företräder Julian Assange när det gäller brottsmisstankarna i Sverige har inte varit i kontakt med sin klient sedan beskedet om brittiska regeringens godkännande av en utlämning till USA. Han har däremot pratat med de advokater som företräder Assange i Storbritannien.

– Som jag förstått det så fungerar det ungefär som i Sverige att både domstol och regering måste godkänna en utlämning. Det här innebär inte att domstolsprövningen i Storbritannien påverkas utan brittisk domstol måste också godkänna utlämningen, säger Per E Samuelson.

Han säger att man från den politiska utgångspunkten sagt ja och att man inför domstolsprövningen inhämtat regeringens uppfattning.

– Det här betyder inte att det är över.

Sedan den 1 maj avtjänar han ett nästan ett år långt fängelsestraff för brott mot brittiska borgensregler.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons