Annons

Theresa May öppnar för långsammare väg ut ur EU

Statsminister Stefan Löfven (S) efter EU-toppmötet i Bryssel.
Statsminister Stefan Löfven (S) efter EU-toppmötet i Bryssel. Foto: Lars Larsson/TT

Klockan tickar obönhörligt vidare mot Storbritanniens sorti ur EU, brexit, i mars nästa år. Utträdesavtalet är inte klart men parterna bedyrar att det går att ro i hamn.

EU-toppmötet slutade dock utan besked om när ledarna ska ses igen för att sy ihop det hela.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Storbritanniens premiärminister Theresa May.

Foto: Alastair Grant/AP/TTBild 1 av 1

Storbritanniens premiärminister Theresa May.

Foto: Alastair Grant/AP/TTBild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Brexitmöte läggs på is
Storbritanniens premiärminister Theresa May.
Storbritanniens premiärminister Theresa May. Foto: Alastair Grant/AP/TT

– En no deal vore farligt för både Storbritannien och EU, säger EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker efter det resultatlösa mötet.

Ett nytt möte blir det inte om brexit förrän det blir fart i förhandlingarna igen. För att det ska ske vill EU att Storbritannien kommer med förslag och visar vad man vill. Den brittiska premiärministern Theresa May hade inget nytt, trots förväntningar om annat, med sig till Bryssel för att lösa upp knutar.

– Tiden rinner ut, vi måste få till konstruktiva samtal, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Ett avtal om detaljerna för utträdet den 29 mars nästa år borde ha varit klart redan. Men det är det inte och inga framsteg gjordes i Bryssel. Britterna vet inte vad de själva vill och då är det svårt att förhandla, enligt EU:s syn. De måste komma med nya bud.

Annons
Annons

Theresa May och hennes regering sitter löst och slits av interna motsättningar om brexit. Dessutom är det inte säkert att hon kan få igenom utträdesavtalet i det brittiska parlamentet när det väl är klart. Men May försökte lugna EU-ledarna på den punkten

– Jag är övertygad om att vi kan få ett bra avtal. När jag lägger fram det i parlamentet kommer jag att be ledamöterna att tänka på att vi nu levererar på den folkomröstning som vi har haft, och att det handlar om vikten av att skydda jobb i Storbritannien, landets säkerhet och att bevara den brittiska unionen.

Stefan Löfven säger att de stora motsättningarna om brexit i Storbritannien rör till det.

– Men då får vi göra vad vi kan för att underlätta, säger Löfven och framhåller att EU ändå måste hålla fast vid viktiga principer.

Theresa May har öppnat för att förlänga den övergångsperiod som ska gälla från det brittiska utträdet i mars nästa år fram till åtminstone den 31 december 2020. EU har föreslagit ett år.

Under övergångsperioden ska en överenskommelse fram om Storbritanniens och EU:s framtida, långsiktiga relation vad gäller handel och allt annat samarbete. Det måste till så snart som möjligt efter det att själva utträdesavtalet är klart.

Många konservativa, EU-kritiska parlamentsledamöter i Storbritannien är rädda för att en förlängning av övergångsperioden bara är ett sätt att fördröja utträdet ur EU. Under den perioden har britterna inte rätt att medverka i arbetsgrupper och saknar rösträtt, men måste rätta sig efter EU-regler och fortsätta betala medlemsavgift.

"Brextra time" skriver tabloiden The Sun.

Den brittiska regeringen betonar nu därför att May absolut inte vill ha någon så lång förlängning, högst några månader.

Nästa ordinarie EU-toppmöte är inplanerat till den 13–14 december. I onsdags slog EU-ledarna fast att de kan utlysa ett extramöte med kort varsel, om och när man anser att "avgörande framsteg" har gjorts i förhandlingarna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons