Annons

Storbritannien inför åldersgräns för nätporr

Storbritannien vill införa ålderskontroller för att titta på nätporr. Arkivbild.
Storbritannien vill införa ålderskontroller för att titta på nätporr. Arkivbild. Foto: AP/TT

Storbritannien inför en åldersgräns för att titta på internetporr.

Den nya lagen kräver att porrsidorna säkerställer att användarna är 18 eller äldre.

Erik Paulsson Rönnbäck / TT
Publicerad

"Pornografiskt material är för närvarande alldeles för enkelt för barn att få tillgång till på nätet", säger digitalminister Margot James i ett uttalande.

Porrsidor som inte inför den nya åldersverifierande tekniken riskerar att få betaltjänster indragna, eller helt blockeras från brittiska användare.

Storbritanniens regering understryker att ålderskontrollen ska vara utförlig och inte nöja sig med att användarna själva uppger hur gamla de är genom att klicka i en ruta eller fylla i sitt födelsedatum. Det skulle kunna innebära krav på att uppvisa traditionella id-kort eller att använda kreditkort, såväl som att köpa ett kort i en fysisk butik där åldersverifieringen sker över disk.

Annons

Lagen, som börjar gälla den 15 juli, följer på en debatt i det brittiska parlamentet i fjol. Den är den senaste åtgärden i myndigheternas försök att komma tillrätta med spridningen av övergrepp och brott som begås på nätet. Regeringen stödjer sig på en undersökning som visar att 88 procent av föräldrar till barn i åldrarna 7-17 är positiva till en sådan lagstiftning.

Regeringen tillkännagav tidigare i månaden ett förslag om att göra cheferna för sociala medieplattformar personligen ansvariga för skadligt material, och regeringen stängde även flera plattformar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons