Annons

Storbritanniens sönderfall har börjat

”Hoppsan” – britterna söker efter ångra-knappen. Över två miljoner hade på lördagen skrivit på en namninsamling för att hålla en ny folkomröstning om EU. De stora partierna kämpar för sin politiska framtid. Och i både Skottland och Nordirland höjs röster för självständighet. Skottland vill ha omedelbara samtal med EU för att få stanna kvar i unionen. Storbritanniens sönderfall har börjat.

Under strecket
Publicerad

Skottlands politiska ledare Nicola Sturgeon och hennes regering ska nu förbereda den lagstiftning som behövs för att utlysa en ny självständighetsomröstning.

Foto: Jane Barlow/APBild 1 av 2

Colin Riddell

Foto: Charlotta BuxtonBild 2 av 2

Skottlands politiska ledare Nicola Sturgeon och hennes regering ska nu förbereda den lagstiftning som behövs för att utlysa en ny självständighetsomröstning.

Foto: Jane Barlow/APBild 1 av 1
Skottlands politiska ledare Nicola Sturgeon och hennes regering ska nu förbereda den lagstiftning som behövs för att utlysa en ny självständighetsomröstning.
Skottlands politiska ledare Nicola Sturgeon och hennes regering ska nu förbereda den lagstiftning som behövs för att utlysa en ny självständighetsomröstning. Foto: Jane Barlow/AP

GLASGOW I centrala Glasgow är många nedstämda och oroliga. Det här är en stad där det skotska nationalpartiet SNP har ett stort väljarunderstöd, där 53 procent av invånarna röstade för självständighet i folkomröstningen år 2014. Men dagen efter brexit-omröstningen hittar man inte många som viftar med den skotska flaggan. I stället finns en uppgiven säkerhet om att självständighet nu är oundvikligt.

– Det känns som om något tagits ifrån oss emot vår vilja. Om ingen i Skottland röstat i EU-omröstningen hade resultatet ändå blivit det samma, säger Colin Riddell, en produktutvecklare från Falkirk.

Han röstade själv för självständighet i folkomröstningen 2014 och säger att han är arg över att Skottland kan tvingas lämna EU mot folkets vilja. Den enda vägen framåt är en ny självständighetsomröstning anser han.

Annons
Annons

Colin Riddell

Foto: Charlotta BuxtonBild 1 av 1

På torsdagen röstade Skottland tillsammans med Nordirland för ett fortsatt EU-medlemskap till skillnad från resten av Storbritannien. Skottlands förste minister Nicola Sturgeon har nu lovat att hålla en ny självständighetsomröstning. Den skotska regeringen höll ett krismöte på lördagen för att diskutera framtiden. Först på listan var "att skydda Skottlands förhållande till EU".

Sturgeon ska ha "omedelbara samtal med EU-institutionerna och andra medlemsstater för att utforska alla tillgängliga möjligheter för att säkra Skottlands plats inom EU". Regeringen ska också förbereda den lagstiftning som behövs för att utlysa en ny självständighetsomröstning.

Colin Riddell
Colin Riddell Foto: Charlotta Buxton

Även i Nordirland höjs röster för en självständighetsomröstning. Landets vice försteminister och Sinn Féin-politikern Martin McGuinness har efterlyst en folkomröstning om ett enat Irland.

Oron över hur gränsen mellan Irland, som hör till EU, och ett Nordirland utanför EU skulle påverkas är stor. Journalisten Fintan O'Toole beskriver det som en bomb under fredsprocessen i landet i en kolumn för The Guardian. Han kallar brexit en förolämpning mot Irland och långfredagsavtalet.

Britterna upplever att de vaknat upp till en mardröm. I landets medier jublar ingen förutom Nigel Farage och hans anhängare över resultatet. I stället har brittiska journalister lyft upp intervjuer med förvirrade britter som uppger att de röstat ”lämna”, men inte på riktigt hoppades att brexit skulle bli en verklighet.

Annons
Annons

Över en miljon britter har skrivit på en namninsamling för att hålla en ny folkomröstningen om EU-medlemskapet. Förslaget blev så populärt under fredagen att den fick regeringens webbsida för namninsamlingar att krascha.

Nu känns det mer som om vi skuffas ut ur EU åt och mot ett håll vi inte själva valt. Jag tror det här är början på slutet för Storbritannien.

Det landskap som visar sig då dammet börjat lägga sig efter den första chocken är mörkt. Premiärminister David Cameron har meddelat att han ska avgå i oktober. Hans möjliga efterträdare, Boris Johnson, verkar inte särskilt ivrig över sitt nya jobb. Den brittiska pressen spekulerar att Londons före detta borgmästare alltid hoppats att Storbritannien skulle stanna kvar i EU.

Folkomröstningen har avslöjat djupa sprickor i det brittiska samhället. De gamla ställs mot de unga, landsbygden mot storstäderna.

I London röstade majoriteten för ett fortsatt EU medlemskap. Och också där höjs röster för att någon form av självständighet. Man föreslår på skämt ett så kallat ”Scotlond”, ett kombinerat Skottland och London som lämnar resten av landet bakom sig och fortsätter tillhöra EU. Över 100 000 personer har skrivit på en namninsamling för ett självständigt London.

Efter reklamen visas:
Hundratusentals britter vill rösta igen

I kaoset har andra partier, som de gröna, efterlyst en omröstning om Storbritanniens valsystem. Partiets enda parlamentariker Caroline Lucas säger att ”demokratin gått sönder” och anser att Storbritannien nu måste införa ett proportionellt valsystem.

Inom Labour har röster höjts för partiledaren Jeremy Corbyns avgång. Corbyn sade i ett uttalande att det här inte är rätt tid att ”hitta på en ledarskapskris inom partiet”. Men han är en djupt impopulär partiledare och många av Labours parlamentariker är oroliga över hur det kommer att gå för partiet i nästa parlamentsval.

Annons
Annons

Trots allt snack om självständighetsomröstningar och nya EU-omröstningar är ett parlamentsval åtminstone något britterna kan vänta sig inom de kommande månaderna, eventuellt efter de konservativas partikongress i oktober.

I Glasgow har många redan börjat acceptera att det här är slutet för Storbritannien. John Paul Penman som arbetar för en välgörenhetsorganisation i staden är orolig för framtiden och över att britterna nu ska börja se fiender i varandra då det inte längre går att skylla på EU.

– Jag var så ivrig då vi höll vår senaste självständighetsomröstning. Det kändes som ett personligt val, vi fick rösta om vad vi tyckte om Skottlands framtid. Nu känns det mer som om vi skuffas ut ur EU åt och mot ett håll vi inte själva valt. Jag tror det här är början på slutet för Storbritannien.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons