Annons

Storkoalitionen död – liberaler ökar inflytandet

Margrethe Vestager företräder det danska partiet Det Radikale Venstre i EU-gruppen ALDE, som spås stärka sin position i parlamentet.
Margrethe Vestager företräder det danska partiet Det Radikale Venstre i EU-gruppen ALDE, som spås stärka sin position i parlamentet. Foto: Yvonne Åsell

Hela maktbalansen i Europaparlamentet kan komma att skifta efter söndagens val. Liberaler och högernationalister går starkt framåt medan socialdemokrater och konservativa rasar, visar den senaste prognosen.

Under strecket
Publicerad

Konservativa EPP, där Moderaterna och Kristdemokraterna ingår, ser ut att behålla positionen som största partigrupp i Europaparlamentet efter EU-valet. Det visar den senaste prognosen från Europe elects, som väger samman opinionsmätningar från de 28 medlemsländerna.

Det betyder att EPP:s spitzenkandidat, tysken Manfred Weber, har goda chanser att bli EU-kommissionens nästa ordförande. Samtidigt går flera av de stora konservativa partierna i Europa svagt i opinionen, och EPP väntas tappa hela 47 mandat – från 221 till 174.

Näst största partigrupp blir återigen socialdemokratiska S&D, enligt prognosen. Men även här har väljarstödet minskat markant. I dagsläget ser S&D, där svenska Socialdemokraterna och Feministiskt initiativ ingår, ut att backa från 191 till 154 mandat.

Annons
Annons

De traditionella storpartiernas tillbakagång i länder som Tyskland, Frankrike och Italien kan komma att förändra hela maktbalansen i Europaparlamentet, menar statsvetaren Göran von Sydow, som är direktör för Svenska institutet för europapolitiska studier, Sieps.

– Det ser ut som att de två största grupperna nästan garanterat kommer att förlora och att det rör sig om ganska många mandat. Antagligen blir det första gången som S&D och EPP inte kommer att kunna skapa en majoritet. Det gör att livet i Europaparlamentet blir annorlunda, säger han.

Det återstår att se om det faktiskt kan bli ett mer omfattande samarbete än tidigare

I stället kan den liberala ALDE-gruppen, där Centerpartiet och Liberalerna ingår, bli en av två stora vinnare efter söndagens val. Enligt prognosen ökar de från 67 till 107 mandat, mycket tack Emmanuel Macrons franska nya mittenparti, som förväntas bli en del av den liberala gruppen. Med position mellan den konservativa och den socialdemokratiska gruppen kan ALDE bli ”lite av kungamakare” i det nya parlamentet menar Göran von Sydow.

Som opinionsläget ser ut kommer EPP, S&D och ALDE att behöva enas för att hålla italienska Matteo Salvinis nya högernationalistiska projekt EAPN borta från inflytande. EAPN – tidigare kallat ENF – spås växa från 37 till 82 mandat.

Huruvida de högerpopulistiska partierna kommer att bli en maktfaktor i parlamentet efter valet beror till stor del på om de lyckas hålla samman, menar statsvetaren Linda Berg, som är föreståndare för Centrum för Europaforskning vid Göteborgs universitet.

– En lärdom från tidigare Europaparlamentsval är att det inte alltid har varit så enkelt för EU-kritiska partier på högerkanten att samarbeta med varandra. Så det återstår att se om det faktiskt kan bli ett mer omfattande samarbete än tidigare den här gången, säger hon. 

Miljöpartiets partigrupp Greens/EFA kan komma att öka något medan Sverigedemokraternas ECR ser ut att backa. Vänsterpartiets grupp GUE/NGL kommer enligt prognosen från Europe elects att förbli ungefär lika stor efter valet som innan.

Det låga valdeltagandet i EU-valet gör att prognoser ofta är mer osäkra än vid nationella val.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons