Annons

Stormarna kring Bolsonaro – ilska efter mordkoppling

Brasiliens president Jair Bolsonaro har flera skandaler att ta itu med.
Brasiliens president Jair Bolsonaro har flera skandaler att ta itu med. Foto: O Globo/AP

Det stormar kring Brasiliens president som nämns i samband med ett uppmärksammat mord. Samtidigt måste han hantera stora oljeutsläpp vid landets mest omtyckta stränder.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Olja städas bort från stranden Viral i Aracaju i Brasilien, tidigare i oktober.

Foto: Andre Moreira / TT Bild 1 av 3

Den senare mördade politikern och människorättsaktivisten Marielle Franco under en manifestation i Rio de Janeiro i januari 2018.

Foto: Ellis Rua / TT Bild 2 av 3

Porto Velho i Brasilien.

Foto: Dario Oliveira / TTBild 3 av 3

Olja städas bort från stranden Viral i Aracaju i Brasilien, tidigare i oktober.

Foto: Andre Moreira / TT Bild 1 av 1
Olja städas bort från stranden Viral i Aracaju i Brasilien, tidigare i oktober.
Olja städas bort från stranden Viral i Aracaju i Brasilien, tidigare i oktober. Foto: Andre Moreira / TT

Mer olja befaras nå stränder

Ett mystiskt oljeutsläpp har drabbat 200 stränder i Brasilien och president Jair Bolsonaro säger att kulmen antagligen inte nåtts än.

– Vad som har kommit hittills och vad som samlats upp är en liten andel av det som spillts ut, säger han i en intervju med tv-kanalen Record.

De senaste tre månaderna har olja flutit i land längs med en 200 kilometer lång kuststräcka, och har drabbat några av landets mest populära stränder.

Personal och frivilliga har städat upp flera ton olja från stränderna. Rymdmyndigheten Inpe säger att olja till havs färdas med strömmarna och kan nå kusterna i delstaterna Espiritu Sante och Rio de Janeiro.

Regeringen har pekat ut ett grekiskflaggat fartyg som den misstänkta boven. Fartyget hämtade olja i Venezuela och var på väg mot Singapore.

Annons
Annons

Den senare mördade politikern och människorättsaktivisten Marielle Franco under en manifestation i Rio de Janeiro i januari 2018.

Foto: Ellis Rua / TT Bild 1 av 1
Den senare mördade politikern och människorättsaktivisten Marielle Franco under en manifestation i Rio de Janeiro i januari 2018.
Den senare mördade politikern och människorättsaktivisten Marielle Franco under en manifestation i Rio de Janeiro i januari 2018. Foto: Ellis Rua / TT

Nämns i uppmärksammad mordutredning

Utöver oljan har presidenten andra bekymmer. Bland annat nämns han nu i samband med ett uppmärksammat mord på vänsterpolitikern Marielle Franco 2018.

I mars i år greps två tidigare polismän, den ene misstänkt för att ha skjutit ihjäl Franco och den andre för att ha kört bilen från vilken skotten avlossades. De misstänks ha utfört mordet på beställning.

Det är sedan tidigare känt att Bolsonaro vid tiden för mordet bodde två hus ifrån den misstänkte skytten i ett exklusivt inhägnat bostadsområde vid havet i Rio de Janeiro.

Uppgifterna från TV Globo i tisdags slog därför ner som en bomb, skriver TT. Tv-bolaget, som fått insyn i utredningen, rapporterar att en portvakt vittnat om att den misstänkte bilföraren bara timmar före mordet dykt upp vid bostadsområdet och sagt att han skulle besöka Bolsonaros bostad, från vilken någon via porttelefon ska ha gett klartecken att släppa in mannen. Portvakten har, enligt TV Globo, sagt att det var en "herr Jair" som gav klartecken.

Det stämmer inte, uppger Bolsonaro själv efter tv-inslaget. I en 24 minuter lång video, inspelad vid 4-tiden på morgonen under ett besök i Saudiarabien, går han till angrepp mot mediebolaget.

– Antingen ljög portvakten eller så förledde de honom att ge ett falskt vittnesmål, eller så skrev de något i utredningen som portvakten inte läste igenom innan han skrev under det, säger presidenten i mer sansad ton, innan han senare börjar skrika.

Annons
Annons

Porto Velho i Brasilien.

Foto: Dario Oliveira / TTBild 1 av 1

– Jag har ett åtagande, att föra upp Brasilien ur avgrunden, trots smutsiga, vidriga, skurkaktiga och omoraliska medier såsom Globo.

Presidenten hotar också med att överväga att inte förnya tv-bolagets sändningstillstånd.

Porto Velho i Brasilien.
Porto Velho i Brasilien. Foto: Dario Oliveira / TT

Kritik efter bränderna i Amazonas

När bränderna i Amazonas i augusti i år nådde sin kulmen fick Bolsonaro hård kritik för sin hantering. Bränderna var de mest omfattande sedan 2013 och ödelade en yta på nästan en miljon hektar, alltså cirka 10 000 kvadratkilometer.

Ekologen Adriane Muelbert, som forskar kring vilken roll avskogningen av Amazonas spelar för klimatförändringarna, sade till National Geographic i augusti att avskogningen sannolikt ligger bakom bränderna.

– Tidigare år har skogsbränder varit starkt relaterade till avsaknad av regn. Men det har varit ganska fuktigt i år. Det pekar mot att det är en brand som drivs av avskogning, sade hon.

Bolsonaro menade i stället att det inte är skövlingen som ligger bakom bränderna, utan att de inträffat av sig själv eftersom torrperioden i regnskogen inletts i augusti. Bolsonaro lanserade också en konspirationsteori om att miljöorganisationer ligger bakom bränderna – med syfte att få honom själv att framstå i dålig dager och för att ”skapa problem för Brasilien”.

Under september avtog bränderna efter både militära insatser och vädret i form av regn över vissa eldhärjade delar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons