Annons
Analys

Tomas Lundin:Wagnerlyssnande högerpopulist stor valvinnare i Holland

Nationalistiska, islamfientliga och EU-kritiska Forum för demokrati blev det nederländska provinsvalens stora vinnare. I spetsen står högerpopulismens nya ansikte i Nederländerna: Thierry Baudet – en ung klimatförnekare med intellektuell framtoning.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Thierry Baudet.

Foto: Robin Utrecht/APBild 1 av 1

Thierry Baudet.

Foto: Robin Utrecht/APBild 1 av 1
Thierry Baudet.
Thierry Baudet. Foto: Robin Utrecht/AP

BONN Onsdagens val till provinserna och de stora städerna Amsterdam, Haag, Utrecht och Rotterdam slutade med ett bakslag för den sittande regeringskoalitionen med Mark Rutte i spetsen. Enligt preliminära siffror gick den från 38 till 31 mandat och förlorar nu sin majoritet i senaten.

Mark Ruttes högerliberala Folkparti för frihet och demokrati VVD tappade ett mandat och blev lika stort som det för bara drygt två år sedan grundade Forum för demokrati FVD, som gick från noll till 12 platser.

Förlusten i provinsvalet är en tung belastning för regeringen. Provinserna och storstäderna bestämmer sammansättningen i den första kammaren som har stora möjligheter att blockera lagförslag.

Men avgörande är den politiska signalen.

Annons
Annons

Bara två månader för valet till EU-parlamentet rycker ett parti fram som vill lämna EU, stoppa invandringen och riva upp klimatpolitiken.

– Vår seger är straffet för arrogans och dumhet, dundrade i onsdags kväll FVD-ledaren i sitt av anhängare bejublade segertal.

Thierry Baudet, 36, sa att partiet har ”kallats till fronten för att landet behöver oss”, en formulering som ska visa att Nederländerna befinner sig i krig. En kamp mot muslimer, mot maktgiriga eliter och mot ”klimat-hokuspokus”.

Mycket tyder på att han fått draghjälp av skottdramat i Utrecht, bara dagar före valet. Medan alla andra partier ställde in valkampanjen utnyttjade Thierry Baudet tillfället till att varna för islamsk terror.

– Sådant kommer att upprepas om vi inte slår in på en helt ny kurs, manade han på ett valmöte i Scheveningen.

Hårt attackerade han regeringen i Haag.

– Ruttes regeringar har lämnat våra gränser vidöppna och släppt in hundratusentals människor med en helt främmande kultur.

Politiskt ligger Thierry Baudet på samma linje som Geerd Wilders och dennes Frihetsparti PVV som får fem mandat i senaten. Båda vill stoppa invandringen och ser framför allt islam som ett hot. Båda är djupt EU-kritiska och beskriver EU som ett eliternas projekt utan demokratisk förankring.

Stora skillnader finns det däremot när det gäller framtoningen.

Geert Wilders är en folknära, ibland svavelosande talare. Thierry Baudet är mer förfinad. När han förra året valdes in i andra kammaren i parlamentet tog han med sig sitt piano till kontoret där han sägs spela Brahms och Wagner.

Sitt första stora tal som folkvald inledde han på latin och citerade Cicero: ”Quousque tandem abutere, Catilina, patientia nostra?” (Hur länge ännu, Catilina, skall du missbruka vårt tålamod?) Han slutade inte tala latin förrän talmannen upplyste om att det talas nederländska i parlamentet.

Denna kulturella utstrålning gör att Baudet går hem även i intellektuella högerkretsar där många traditionellt väljer Mark Ruttes VVD. Starka sympatier har han också bland väljare som betraktar klimatförändringen som ett påhitt.

Återstår att se hur detta slår i EU-valet. I tidigare pejlingar har stödet för FVD uppskattats till 12 procent. Med onsdagens dunderseger i ryggen kan det säkert bli ännu högre.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons