Annons

Stor rysk operation: ”Mer aggressivt”

En rysk ubåt i Borej-klassen. Arkivbild.
En rysk ubåt i Borej-klassen. Arkivbild. Foto: Alexander Zemlianichenko/AP

Just nu genomför den ryska flottan en stor operation i Barents hav och Ishavet. Bland annat deltar tio ubåtar.

– Ryssland beter sig mer och mer aggressivt, säger Niklas Nilsson, forskare på Försvarshögskolan.

Under strecket
Publicerad

Målet för Ryssland är att ta se hur långt flottan i Murmansk kan förflytta sig utan att bli upptäckta av Nato, uppger den norsk underrättelsetjänst för NRK. NRK rapporterar också att detta är den största ryska operationen sedan kalla kriget.

Det är den ryska flottan i Murmansk, på Kolahalvön i den nordligaste delen av landet, som deltar i operationen. Eftersom inloppet till Östersjön är svårkontrollerat för Ryssland har man sin största flotta i staden. Hur styrkorna snabbt ska ta sig från Murmansk och ut i Ishavet är en gammal fråga för den ryska flottan.

Men att kontrollera havet norr om Ryssland och Norge blir allt viktigare, menar Niklas Nilsson.

– När isarna smälter och naturresurser blir tillgängliga startar kapplöpningen om Arktis, och Ryssland vill visa att man snabbt kan projicera militär makt där, säger han.

Att så många ubåtar, varav flera drivs med kärnkraft, deltar i operationen har också att göra med kontrollen över Arktis.

– Om man vill hindra Natofartyg från att nå området är ubåtar ett väldigt viktigt vapen. Det är dessutom mycket möjligt att ubåtarna som deltar i övningen är kärnvapenbestyckade, säger Niklas Nilsson.

Annons
Annons

Noterbart är att det rör sig om en militär operation, och inte en övning. Den ryska flottan håller sig dock på internationellt vatten, och gör ingenting som strider mot internationell lag.

Enligt NRK kommer operationen att pågå i minst 60 dagar.

– Att ha en så långvarig närvaro i den här regionen är ganska nytt, men visar att Ryssland har satsat mycket på att rusta upp sina stridskrafter, både flottan, armén och flyget, säger Niklas Nilsson.

Ett mål med operationen kan vara att flytta fram gränsen för vad som anses vara normal militär aktivitet, menar Nilsson.

– Är det normala en hög aktivitet kan det innebära att man reagerar senare när det är kris på riktigt. Och hur pass snabbt man kan upptäcka och reagera på aktivitet utöver det vanliga är extremt viktigt.

Norges statsminister Erna Solberg säger på en pressträff att hon ser på övningen som en styrkedemonstration från Ryssland. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) säger att det finns anledning även för Sverige att följa det som sker.

– Man måste se på det med kalla och klara ögon. Det är kombinationen av uppbyggd och återtagen förmåga, utmaning mot USA i förlängningen och en markering om havsområdet och försörjningslinjen mellan USA och Europa, säger han till TT.

Försvarshögskolans Niklas Nilsson håller med om att operationen är att betrakta som en styrkedemonstration.

– Ryssland beter sig mer aggressivt och utmanande i sina övningar och operationer. Det genomgående temat är kriser som leder till konflikter med Nato i Rysslands närområde.

Ett mer aggressivt och utmanande Ryssland, ökar det risken för konflikter i Sveriges närhet?

– Vi får ett mer spänt läge mellan Nato och Ryssland, vilket i högsta grad påverkar vår region eftersom de baltiska staterna är Natomedlemmar. Sannolikheten för en internationell kris i vårt närområde är i dag inte så stor, men utvecklingen går mot att det blir mer sannolikt i framtiden, säger Niklas Nilsson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons