Annons

Stockholmsbörsen fortsätter falla – ras på 3,3 procent

Röda siffror på en börstavla på Stockholmsbörsen.
Röda siffror på en börstavla på Stockholmsbörsen. Foto: Pontus Lundahl/TT

Stockholmsbörsen föll kraftigt under fredagen, och stängde efter en skakig resa ned 3,3 procent. Man sätter därmed punkt på en av de svängigaste börsveckorna på länge. Även i USA är börserna ned: vid 18-tiden var S&P 500 ner 2,6 procent.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

De kraftiga svängningarna följer den stora osäkerheten kring coronaviruset, dess spridning och de oklara ekonomiska effekterna. Veckan har kantats av nedskrivna tillväxtsiffror från bland annat OECD och centralbanker och stater som utlovat att stötta ekonomin i coronakaoset.

Analytiker SvD har talat med säger att det inte finns någon stabilisering i sikte.

– På kort sikt så kommer vi inte se en stabilisering förrän virusspridningen är i schack, säger Johanna Högfeldt, investeringsstrateg på Swedbank.

Hon ser med hopp på utvecklingen i Kina, där antalet nya coronafall har avtagit och de kinesiska börserna har återfått styrka.

Samtidigt säger hon att det är svårt att veta hur den globala tillväxten kommer att påverkas av viruset och det sänker självförtroendet på marknaderna.

Med Stockholmsbörsens fall på över 3 procent är index nu nere på samma nivå som i oktober förra året.

Alla 30 storbolag pekar på rött. Bland de största förlorarna under veckan återfinns Veoneer och Dometic Group, som fallit 16 respektive 10 procent på en vecka. SKF, Autoliv och SSAB pekar också ilsket rött, ner 8–9 procent.

Annons
Annons

Getinge och ICA tillhör veckans vinnare med uppgångar på 9, respektive 7 procent.

Även de stora europeiska börserna faller kraftigt med mellan 3 och 4 procent.

Raset följer på flera branta nedgångar i Asien och USA. Globalt är världens aktiemarknader ned omkring 10 procent jämfört med toppnoteringar för en månad sedan.

Linda Lyth, investeringsstrateg på Söderberg & Partners tror att det instabila börsläget kommer att fortsätta under en överskådlig framtid:

– Det kommer fortsätta vara hopp och förtvivlan. Dagsrörelserna kommer fortsätta vara större än vad vi har varit bortskämda med de senaste åren, säger hon till SvD.

Tokyobörsens Nikkeiindex har nu tappat fyra veckor i rad och raderat ett halvårs stadiga uppgångar i Tokyo.

Samtidigt som antalet smittade börjar närma sig 100 000 blöder reseindustrin när folk inte längre vågar resa.

Flera av de asiatiska flygbolagen tyngde deras respektive börser. Japans ANA gick ned nästan 4 procent och Australiens Qantas rasade 7 procent på Sydneybörsen.

I Korea föll Korea Air nästan 6 procent och var en av de stora förlorarna på Seoulbörsen som föll 2 procent under veckans sista dag. Även de stora Kina-börserna föll mellan 1–3 procent.

Nedgångarna följer en torsdag med fortsatta ras i USA. Tre av de största indexen, Dow Jones, Nasdaq och S&P 500 visade alla fall på mer än 3 procent. Nedgången så gott som utraderar de vinster som redovisades under onsdagens amerikanska börsrally.

Också amerikanska flygbolag blöder i coronakrisen. American Airlines, ett av USA:s största flygbolag, såg sin aktiekurs rasa mer än 13 procent under torsdagen.

Även europeiska flygbolag visar illröda siffror. Vid 13.30 på fredagen hade tyska Lufthansa gått ned 7 procent, British Airways-ägaren IAG var ned 5 procent. Nordiska bolagen SAS och Finnair hade gått ned 2 respektive 4,5 procent. Norwegian har rasat på Oslobörsen och hade under fredagsförmiddagen gått ned över 25 procent.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons