Annons

Stort intresse för att pressa bolåneräntor

På företaget Lånbyte brukar man se att intresset för att se över sin privatekonomi ökar under sommaren. Men i år har antalet förfrågningar ökat markant.
På företaget Lånbyte brukar man se att intresset för att se över sin privatekonomi ökar under sommaren. Men i år har antalet förfrågningar ökat markant. Foto: Leif R Jansson / TT

Den kyliga sommaren har fått många att se över sin privatekonomi. Företag som jobbar med lånbytartjänster vittnar om ett stort intresse för att pressa bolåneräntorna. Krav på att bankerna ska redovisa snitträntan och vårens diskussioner om amorteringskrav tros ligga bakom.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Annika Creutzer, privatekonomisk expert och medlem av SvD Näringslivs räntepanel.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1

Annika Creutzer, privatekonomisk expert och medlem av SvD Näringslivs räntepanel.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1

Hos Mitt bolån har intresset för att pressa boräntan varit rekordstort i juli. Antalet förfrågningar ökade med 100 procent under månaden jämfört med samma period i fjol.

Sedan 1 juni måste bankerna redovisa ett snitt av den ränta som deras bolånekunder får betala – något som fått många att se över sina bolån, enligt Christoffer Cederschiöld, vd för Mitt bolån.

– Som kund kan du jämföra hur du ligger jämfört med snittet, vilket gör att du får upp ögonen för om du ligger rätt, säger han.

De senast publicerade siffrorna visar att SEB:s kunder hade en snittränta på 1,36 procent för tremånaderslån i juli, det gör att banken leder ränteligan bland storbankerna just nu.

Annika Creutzer, privatekonomisk expert och medlem av SvD Näringslivs räntepanel.
Annika Creutzer, privatekonomisk expert och medlem av SvD Näringslivs räntepanel. Foto: Lars Pehrson

Men Annika Creutzer, privatekonomisk expert och medlem av SvD Näringslivs räntepanel, menar att bolånetagare inte ska stirra sig blinda på snitträntorna som inte redovisar hur länge rabatterna gäller.

Annons
Annons

– Om man binder en del av sitt bolån så har man kanske tremånaders ränta på resten och då ska ju rabatten vara lika lång som för den del man binder. Annars hamnar du i en väldigt dålig förhandlingssituation hos banken när de vill ta bort rabatten, säger hon.

Annika Creutzer påpekar också att bolånetagare inte ska nöja sig med snitträntan.

– Snitt betyder att det finns de som får ändå bättre, säger hon.

[SvD Räntekartan – jämför din boränta med vad andra betalar.](http://www.svd.se/rantekartan)

På företaget Lånbyte brukar man se att intresset för att se över sin privatekonomi ökar under sommaren. Men i år har antalet förfrågningar ökat markant. I juli fick företaget förfrågningar som motsvarar över 1,1 miljarder kronor i bolånevolym – mer än dubbelt upp jämfört med samma månad i fjol.

Alexander Widegren, vd på Lånbyte, menar att vårens diskussioner om amorteringskrav fick många att slå till på en bostad och att det är en av förklaringarna till intresset för att pressa bolåneräntorna.

De har betalt väldigt mycket pengar och så blev det inget amorteringskrav vilket gör att de försöker pressa som galningar.

– Många stressköpte då och nu tillträder de sin bostad, några månader senare. De har betalt väldigt mycket pengar och så blev det inget amorteringskrav vilket gör att de försöker pressa som galningar, säger han.

För att öka sina chanser att pressa ner bolåneräntan tycker Annika Creutzer att man ska besöka minst tre banker, minst två gånger.

– Har man argument för sig själv att man är en väldigt bra kund, inte har en allt för hög belåning, att man har en attraktiv bostad och bra fast jobb ska man plocka fram det, säger hon.

Annons
Annons

Riksbankens rekordlåga minusränta har inte fått bolånetagare att rusa till bankerna för att binda sina lån. Under det andra kvartalet i år ville samtliga av Mitt bolåns kunder ha en rörlig ränta jämfört med 97 procent under första kvartalet.

– Man tror att på lång sikt så kommer räntan ligga kvar lågt och då vill man ha det billigaste alternativet, säger Christoffer Cederschiöld.

Annika Creutzer menar att det inte finns någon anledning att rusa i väg och binda lånen i dagsläget. Det mesta pekar på att vi kommer att ha fortsatta låga räntor under en lång tid framöver, men däremot kan ett bundet lån innebära en trygghet.

Att binda för att göra en ekonomisk vinst är väldigt svårt.

– Man ska veta varför man binder. Att binda för att göra en ekonomisk vinst är väldigt svårt men man ska vara medveten om att man är sårbar när man har ett tremånaderslån.

– Man kan se det som att man betalar lite mer för bundet som en slags försäkringspremie, säger hon.

Räntekartan - SvD Näringsliv - nliv.se | SvDsvd.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons