Annons

Stort intresse utomlands för ASAP Rocky: ”Cirkus”

Flera större nyhetsmedier tog sig till Stockholm inför åtalsbeslutet.
Flera större nyhetsmedier tog sig till Stockholm inför åtalsbeslutet. Foto: Adam Wrafter, Stephen Coke/REX/TT

Flera internationella medier är på plats i Sverige för att rapportera om rättsprocessen mot den misshandelsåtalade artisten ASAP Rocky.

– Rättssystemet här är väldigt annorlunda jämfört med i USA, säger Aicha El Hammar Castano, producent på amerikanska ABC News, till SvD.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Aicha El Hammar Castano, producent på amerikanska ABC News.

Foto: Adam WrafterBild 1 av 3

Pressträff om åtalet mot ASAP Rocky.

Foto: Adam WrafterBild 2 av 3

Steph Karl, reporter på den tyska musiksajten 16bars.

Foto: Adam Wrafter Bild 3 av 3

Aicha El Hammar Castano, producent på amerikanska ABC News.

Foto: Adam WrafterBild 1 av 1

Närmare 20 tv-kameror riktades mot ASAP Rockys advokat Slobodan Jovicic när han mötte pressen i ett trångt och syrefattigt mötesrum på hotell Amaranten i Stockholm på torsdagen. Bland dem fanns Reuters, CNN, AFP, BBC och ABC News.

Frihetsberövandet av den berömde hiphopartisten är sedan en tid tillbaka en världsnyhet och i stort sett alla större internationella medier har skrivit om åtalet.

Incidenten har även blivit en diplomatisk fråga eftersom president Donald Trump har ringt till statsminister Stefan Löfven för att försöka få den amerikanske rapparen frisläppt ur häktet.

– Det har blivit en cirkus, säger Steph Karl, reporter på den tyska musiksajten 16bars, till SvD.

Flera större nyhetsmedier tog sig till Stockholm inför åtalsbeslutet. Aicha El Hammar Castano, producent på amerikanska ABC News, anlände i måndags.

– ABC bad mig åka i söndags. De ville förstå vad det är som pågår. Rättssystemet i Sverige är väldigt annorlunda jämfört med i USA och många andra länder, säger hon till SvD.

Aicha El Hammar Castano, producent på amerikanska ABC News.
Aicha El Hammar Castano, producent på amerikanska ABC News. Foto: Adam Wrafter
Annons
Annons

Pressträff om åtalet mot ASAP Rocky.

Foto: Adam WrafterBild 1 av 2

Steph Karl, reporter på den tyska musiksajten 16bars.

Foto: Adam Wrafter Bild 2 av 2

Hon är baserad i Brasilien och på olika platser runtom i Europa. Aicha El Hammar Castano berättar att det varit relativt enkelt att arbeta i Sverige och att folk varit vänliga, även om det kan vara svårt att begära ut vissa handlingar.

Hon menar att det är svårt för många amerikaner att förstå det svenska häktningssystemet. I USA hade artisten troligtvis släppts mot borgen, berättar hon.

– ASAP Rocky är en amerikansk medborgare och många i USA uppfattar hanterandet av fallet som orättvist. Det är en vanlig misshandel och han hålls ändå frihetsberövad så här länge, säger hon.

Pressträff om åtalet mot ASAP Rocky.
Pressträff om åtalet mot ASAP Rocky. Foto: Adam Wrafter

ABC News planerar att stanna i Stockholm åtminstone till rättegången är slut.

Steph Karl från 16bars och hennes team har varit i Stockholm i en dryg vecka. De gör en dokumentärfilm om fallet.

– Efter en fest i Berlin bestämde vi oss för att åka hit och bevaka händelsen. Vi packade för två dagar. Nu har vi varit här i en dryg vecka. Det är knäppt, säger hon.

16bars är en Berlinbaserad hiphopkanal som främst arbetar via Youtube, där de har närmare en miljon följare.

Steph Karl, reporter på den tyska musiksajten 16bars.
Steph Karl, reporter på den tyska musiksajten 16bars. Foto: Adam Wrafter

– Många av våra följare är på ASAP:s sida och vill att han ska frikännas. Men andra bryr sig inte så mycket, vilket jag tycker är lite underligt, säger Steph Karl.

För dokumentären har de pratat med flera vittnen till händelsen och planerar att intervjua de svenska rapparna Z.E och Ant Wan angående eventuell rasism i rättssystemet, berättar hon. Den vita rapparen G-Eazy och ASAP Rockys mamma har påstått att ASAP Rocky behandlats annorlunda på grund av sin hudfärg.

– Det här är ett väldigt komplext fall och det är svårt att säga om han kan ha behandlats annorlunda på något sätt. Samtidigt har rapparen G-Eazy och rockstjärnan Axl Rose, som båda är vita, släppts mot böter och villkorlig dom när de har slagits med ordningsvakter. Men de erkände i och för sig, säger Steph Karl.

ASAP Rocky åtalades på torsdagen för en misshandel som ska ha ägt rum i centrala den 30 juni. Rättegången börjar tisdag den 30 juli och löper över tre dagar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons