Annons

Karolinska varslar 600 läkare och undersköterskor

250 läkartjänster och 350 underskötersketjänster varslas på Karolinska universitetssjukhuset.
250 läkartjänster och 350 underskötersketjänster varslas på Karolinska universitetssjukhuset. Foto: Tomas Oneborg

Karolinska universitetssjukhuset lägger ett varsel på 250 läkartjänster och 350 underskötersketjänster.

Varslet är ofrånkomligt säger sjukhusledningen medan läkarfacket anser att man borde spara på byråkrati och konsulter i stället.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

250 läkartjänster och 350 underskötersketjänster varslas på Karolinska universitetssjukhuset.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

Varslet om vårdpersonalen ska läggas till det tidigare från i våras, då det 550 administrativa tjänster varslades om uppsägning. Nu är det läkare och undersköterskor som valts ut, men däremot inga sjuksköterskor. Personalbristen just på Karolinska i Huddinge och Solna handlar framför allt om specialistsjuksköterskor.

– Det känns väldigt tufft och besvärligt att behöva göra det här. Vi har verkligen försökt att undvika det. Men i grunden har vi nu ett smalare vårduppdrag, men tyvärr har vi inte anpassat kostymen till det, säger sjukhusdirektören Björn Zoëga till SvD.

Totalt handlar det om vård för nästan en miljard som flyttats ut från Karolinska under 2018. Men personalstyrkan har inte dragits ned med motsvarande.

– Nu måste vi göra det samtidigt som vi driver en patientsäker vård med bra kvalitet. Det kommer bli mycket tufft men vi kommer att ha stort fokus på att vårdköerna inte ska bli längre och att inga patienter ska fara illa, säger Björn Zoëga.

Självklart kommer patienterna att påverkas när nästan var tionde läkare ska bort från Karolinska – att påstå något annat är orimligt och lögnaktigt”, säger Johan Styrud, ordförande för Stockholms läkarförening till SvD.

Annons
Annons

250 läkartjänster och 350 underskötersketjänster varslas på Karolinska universitetssjukhuset.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

– I första hand måste man spara pengar på byråkrati och alla konsulter som hela tiden används inom sjukvården. Ska man plocka bort läkare och vårdpersonal måste man vara ärliga mot medborgarna och säga att det kommer att slå mot produktionen och patientsäkerheten, säger Johan Styrud.

Björn Zoëga kommenterar påstående från Johan Styrud med det inte finns någon lögn. Vår bedömning är att vi kan genomföra dessa förändringar med bibehållen patientsäkerhet. Betänk att vi 2015 hade lika många läkare som idag och ett vårduppdrag som var en miljard större.

Även Yvonne Dellmark, ordförande för läkarföreningen på Karolinska håller med om att varslen kommer att få effekt på den vård vi kan producera och på patientsäkerheten.

– I grunden handlar det om ett feltänk i den ekonomiska styrningen av vården. En alltmer uppsplittrad vård blir dyrare, säger hon.

250 läkartjänster och 350 underskötersketjänster varslas på Karolinska universitetssjukhuset.
250 läkartjänster och 350 underskötersketjänster varslas på Karolinska universitetssjukhuset. Foto: Tomas Oneborg

Varslet innebär även att ungefär tolv procent av undersköterskorna vid Karolinska sägs upp, enligt Catharina Häggbom, förhandlingsansvarig för Kommunals sektion Universitetssjukhuset.

– Vi är bestörta, upprörda, förbannade. Att plocka bort 350 personer när vi redan ser att de som finns inte räcker, fortsätter hon, och pekar på det omfattande övertidsarbetet som uppgår till motsvarande 520 heltidsanställningar.

Annons
Annons

Arbetsmiljön för de anställda liksom patienterna kommer att hamna i kläm.

– Jag har svårt att se att det här är realistiskt att genomföra. Grundansvaret för det här ligger hos politikerna, säger Catharina Häggbom.

Prognosen för 2019 visar ett resultat på minus 1,6 miljarder kronor. Det är ungefär 7–8 procent av universitetssjukhuset omsättning. Men med neddragningen av personalstyrkan nästa år hoppas sjukhuset på ett nollresultat.

Karolinska har nästan alltid haft stora ekonomiska problem. I fjol gick man också back med 822 miljoner och vid årsskiftet infördes ett åtgärdsprogram för att minska kostnaderna.

Region Stockholm har skjutit till sammanlagt 725 miljoner kronor för att rädda Karolinskas ekonomi under 2019. Under våren infördes först anställningsstopp – sedan varslades 550 personer i den administrativa personalen. Men det räcker alltså inte.

Hur påverkas det här varslet av att den blågröna majoriteten nyligen sagt att det är slut med att skicka in extrapengar under året?

– Vi har inget annat val än att spara, det är allvar nu. Det kommer inga pengar rinnande ner på oss och det går inte att köra minus hela tiden.

Men historiskt har Karolinska ofta kunnat räkna med extrapengar när ekonomin blöder?

– Jag kan bara gissa om det, jag har bara varit här i sju månader. Men vissa har säkert trott att det blåser över och att det kommer ytterligare pengar eftersom det gjort så historiskt. Men den tiden är förbi.

Totalt arbetar 15 300 personer inom Karolinska sjukhuset i Solna och Huddinge.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons