Annons

Strålkanoner används ej – sjuka tvingas resa

En av de strålkanoner som inte används på Radiumhemmet för att Karolinska vill slippa hyreskostnader.
En av de strålkanoner som inte används på Radiumhemmet för att Karolinska vill slippa hyreskostnader. Foto: Privat, Anders Wiklund/TT

Åtta strålkanoner står oanvända på Radiumhemmet vid Karolinska. Ändå skickar Stockholm bröstcancerpatienter till andra sjukhus i landet och planerar köp av strålbehandlingar på en privat klinik i Helsingfors.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Utbyggnaden och omorganisationen av strålbehandlingarna i Stockholmsregionen har länge kantats av stora problem. SvD och Affärsvärlden har avslöjat turerna med de misslyckade halvmiljardupphandlingarna där två konkurrerande medicinteknikbolag, svenska Elekta och amerikanska Varian, utkämpat en flera år lång strid i domstol vid fyra tillfällen.

Stark kritik finns också mot den numera uppsplittrade bröstcancervåren i Stockholm. Dessutom byggdes de nya strålbunkrarna vid Nya Karolinska med svåra konstruktionsfel av projektbolaget SHP vilket kraftigt försenade det rekorddyra sjukhusbygget.

Dålig planering, personalbrist och att antalet bröstcancerpatienter blivit fler än väntat har också lett till att Stockholm under våren köpt strålbehandlingar från andra sjukhus. Det är 30-40 patienterna som tvingats åka till Jönköping, Linköping och Umeå för att få vård.

Ändå har väntetiderna fortsatt att öka och är nu uppe i 13 till 14 veckor. Därför har regionen även tecknat ett avtal med ett privat cancersjukhus i Helsingfors. Patienterna erbjuds strålbehandling under tre veckor, boende med helpension, resa och hemresa över helgerna.

Annons
Annons

Prognosen är nu att man inte når full kapacitet förrän om flera månader.

Samtidigt finns åtta gamla men välfungerande strålkanoner på Radiumhemmet. De stängdes av tidigt i våras för att Karolinska skulle slippa extra hyreskostnader när nu cancersjukvården flyttat från Radiumhemmet till de nya lokalerna på NKS.

– Självklart ska maskinerna användas om man får tag i tillräckligt med personal. För patienternas skulle och för att det är mycket billigare. Men hela planeringen är så misskött från början till slut att man hellre skickar patienter kors och tvärs i landet och till Finland än använder Radiumhemmet tills vidare, säger Johan Styrud, ordförande för Stockholms läkarförening.

Infasningen av de sammanlagt tolv nya strålkanonerna på både Nya Karolinska och Södersjukhuset skulle varit helt klar senast i april. Men prognosen är nu att man inte når full kapacitet förrän om flera månader.

Johan Bratt, chefläkare i Region Stockholm, håller med om att kostnaderna blir högre om man skickar iväg patienter till andra sjukhus. Men hittills har ingen behandlats i Finland och inom Sverige är det som mest fyra till fem patienter i veckan.

– Under hösten får vi se över den totala kapaciteten och då får vi även diskutera vad man kan göra med de gamla maskinerna. Problemet är personaltillgången, säger han.

Förlossningsvården har haft stora problem vissa veckor när det varit fullbelagt.

Stockholmssjukvården i sommar har trots allt varit mindre ansträngd än 2018 då landet också drabbades av extremvärme, enligt Johan Bratt.

2006 avskaffade Alliansen de närakuter som fanns, men sedan något år har de ångrat sig och nu finns nio närakuter i Stockholmsregionen. Dessa har avlastat sjukhusen akutmottagningar. Dessutom har rekordmånga patienter fått avancerad sjukvård i hemmet.

Annons
Annons

Ändå har mer än 1 200 vårdplatser varit stängda under sommaren vilket bland annat lett till tusentals uppskjutna operationer och behandlingar.

– 200 ytterligare bemannade vårdplatser hade vi behövt, men läget har varit hyggligt tack vare personalen som gjort ett fantastiskt jobb. Dessutom har faktiskt samarbetet med kommunerna fungerat riktigt bra så att färdigbehandlade kommer hem snabbare, säger Johan Bratt.

Samtidigt har förlossningsvården haft stora problem vissa veckor när det varit fullbelagt. Första veckan i augusti hänvisades till exempel elva blivande mammor till förlossningar utanför Stockholmsregionen och 24 fick inte föda på det BB de valt.

– Det har funnits toppar, men under juli har vi haft hälften så många utomlänsfödslar mot förra sommaren. Dessutom tog vi under samma period emot dubbelt så många mammor från andra län som föder i Stockholm än mammor som vi måste skicka iväg.

Det är väldigt orättvist mot en grupp som har svårt att göra sin röst hörd och som far illa när vården inte fungerar.

Johan Styrud håller inte med om att sjukvården varit mindre ansträngd i sommar. Enligt honom har det varit tuffare än någonsin.

– Det blir lite värre för varje år och personalen tänjer sig hela tiden ytterligare ett snäpp. Bland annat skickar vi hem patienter alldeles för tidigt. Det är bara försynen som gör att inget riktigt allvarligt inträffar.

Han nämner särskilt den psykiatriska vården som i sommar haft stor brist på vårdplatser och utredningsmöjligheter.

– Det är väldigt orättvist mot en grupp som har svårt att göra sin röst hörd och som far illa när vården inte fungerar. Det är inte människovärdigt, säger Johan Styrud.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons