Annons

Strålkastare ska stoppa brott på Möllevångstorget

Vid misstänkt brott kommer hela Möllevångstorget att lysas upp i ett slag. Kommunen ska koppla ihop lamporna runt torget med polisens övervakningskameror i ett nytt projekt.

Under strecket
Publicerad

Avspärrning vid Möllevångstorget efter en dödsskjutning i februari i år. Arkivbild.

Foto: Emil Langvad/TT

Avspärrning vid Möllevångstorget efter en dödsskjutning i februari i år. Arkivbild.

Foto: Emil Langvad/TT
Avspärrning vid Möllevångstorget efter en dödsskjutning i februari i år. Arkivbild.
Avspärrning vid Möllevångstorget efter en dödsskjutning i februari i år. Arkivbild. Foto: Emil Langvad/TT

När lamporna runt Möllevångstorget i Malmö skulle bytas ut väcktes idén om att koppla ihop belysningen och polisens nya övervakningskameror.

– När polisen ser att något är på gång ska man kunna dra upp belysningen till 100 procent, säger Johnny Clausen på gatukontoret i Malmö.

Torget ska därmed kunna bli upplyst i ett slag när de 20 lamporna ska kunna skruvas upp från 20 till 100 procents ljusstyrka.

– På det sättet kan man se vad som händer och göra det tryggare för de som rör sig i området, säger Clausen.

Kommunen använder redan belysning som trygghetsåtgärd på mörka och undanskymda platser. På Parkgatan vid den så kallade ”knarkrondellen” i Malmö har gatukontoret till exempel bytt belysning för att göra området ljusare, här har polisen även en övervakningskamera.

Annons
Annons

Men att koppla samman polisens övervakningskameror med justerbara lampor är nytt.

– Jag har inte hört om den här lösningen någon annanstans och det här blir ett sätt att se hur det fungerar, säger Johnny Clausen.

Han tror inte att belysningen kommer att upplevas som obehaglig.

– Min uppfattning är att den som har rent mjöl i påsen inte behöver oroa sig.

Projektet är på initiativ av gatukontoret i ett samarbete med polisen. För närvarande förbereder både kommunen och polisen de mjukvaror som ska koppla samman tekniken. Allt beräknas vara klart i slutet av augusti eller i början av september.

– Det är inte lätt med trygghetsåtgärder men ljus i kombination med andra lösningar fungerar bra, säger Clausen.

Sedan några år tillbaka har Malmö stad justerbar belysning i innerstaden. I samband med till exempel Malmöfestivalen är belysningen starkare än till vardags.

I juni satte polisen upp övervakningskameror på ett antal platser runt Möllevångstorget enligt ett så kallat 30-dagars beslut. I samband med det har polisen ansökt om fast övervakning hos länsstyrelsen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons