Annons

Strategin hyllas i Tyskland: ”Hittills är Sverige förebild”

Statsminister Stefan Löfven under sitt tal till nationen.
Statsminister Stefan Löfven under sitt tal till nationen. Foto: Anders Wiklund/TT

Ilska, förfäran – och förundran. Sveriges oväntade väg i kampen mot corona förbluffar omvärlden. Men experter talar om att den svenska modellen skulle kunna vara den rätta, om samhället accepterar stigande dödstal.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Professor Gérard Krause.

Foto: Helmholtz Centre for Infection ResearchBild 1 av 5

Statsepidemiolog Anders Tegnell.

Foto: Tomas OneborgBild 2 av 5

Trafiken i riktning mot Danmark över Öresundsbron stoppas och kontrolleras av polis på Pepparholm.

Foto: Johan Nilsson/TTBild 3 av 5

Statsminister Stefan Löfven under en pressträff.

Foto: Jessica Gow/TTBild 4 av 5

Finland statsminister Sanna Marin.

Foto: Mikko Stig/TTBild 5 av 5

BONN/BRYSSEL I en lång artikel i tyska Süddeutsche Zeitung beskrivs Åre som Sveriges Ischgl, det österrikiska skidparadiset som blev en smitthärd för hundratals turister från hela Europa. ”Skidglädjen fortsätter nästan ohämmat”, häpnar tidningen.

Under rubriken ”svenskarnas märkliga ignorans” skriver Tagesspiegel från Berlin om ett land som går mot strömmen. Statsminister Stefan Löfven vädjar men avstår från förbud. ”Svenskarna ignorerar till och med kung Carl XVI Gustafs råd att ta ansvar.”

Andra talar om Sveriges ”särväg” och om det ”avslappnade Sverige”.

Fortsätter det så här så kan man bara lyckönska Sverige.

Vissa undrar ironiskt om svenskarna har en ”vikinga-gen” som gör dem immuna, medier förfäras – men tunga experter varnar för att döma ut den strategin som naiv och obetänksam.

– De aktuella siffrorna tyder på att den svenska strategin är framgångsrik, säger professorn Stefan Willich till SvD.

Han är chef för institutet för socialmedicin, epidemiologi och hälsoekonomi vid universitetssjukhuset Charité i Berlin.

– Och fortsätter det så här så kan man bara lyckönska Sverige till denna varsamma hälsovårdspolitiska reaktion utan drastiska ingrepp i samhället.

Annons
Annons

Professor Gérard Krause.

Foto: Helmholtz Centre for Infection ResearchBild 1 av 1

Skulle situationen skärpas i Sverige är det enligt Stefan Willich enkelt att reagera med restriktioner, vilket han i sådana fall rekommenderar.

Professor Gérard Krause, som leder den epidemiologiska avdelningen vid Helmholtz Centre for Infection Research, är inne på samma linje.

Professor Gérard Krause.
Professor Gérard Krause. Foto: Helmholtz Centre for Infection Research

– Ingen kan med säkerhet säga vilken väg som är bäst. Men den svenska strategin kan leda till framgång, säger han till SvD.

– Men då måste samhället också stå ut med att människor dör av infektionen. För i Sverige kommer toppen först efter tag på grund av den höga genomsnittsåldern.

Om samhället accepterar detta och samtidigt tillåter att en stor del av befolkningen smittas och blir immun då kan det hela fungera, säger han.

Risken är annars att politikerna utsätts för massivt tryck – och griper till drastiska åtgärder för att efteråt inte kunna beskyllas för att ha gjort för litet. Som exempel nämns Storbritannien där premiärminister Boris Johnson vände på klacken och nu föreslår långtgående undantagslagar med ingrepp i demokratin.

Hittills är Sverige en förebild.

Både Gérard Kraus och Stefan Willich varnar för att de skärpta reglerna riskerar att göra mer skada än själva virussmittan när läkarmottagningar stängs, operationer skjuts på framtiden och det kan bli brist på viktiga läkemedel när globala leveranskedjor bryter ihop.

Stefan Willich förordar i stället en väg där man går fram steg för steg och inte överreagerar.

– Hittills är Sverige en förebild. I alla fall sett ur ett tyskt perspektiv. För i Tyskland har åtgärderna på det hela taget varit för restriktiva.

Annons
Annons

Statsepidemiolog Anders Tegnell.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 2

Trafiken i riktning mot Danmark över Öresundsbron stoppas och kontrolleras av polis på Pepparholm.

Foto: Johan Nilsson/TTBild 2 av 2

I Danmark är reaktionen på Sveriges hantering av coronaspridningen en blandning av förvåning, missförstånd och ilska.

Här har man i många år skämtat om svenskar som lite fyrkantiga och dumsnälla: ett folk som lyder när myndigheterna säger åt dem att bära cykelhjälm.

Att svenskarna nu är de minst rörelseförhindrade i hela Europa – och danskarna bland de mest rörelseförhindrade – är något som förvånar.

Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Statsepidemiolog Anders Tegnell. Foto: Tomas Oneborg

Tar Sverige inte coronakrisen på allvar? lyder frågan i en rubrik i dagstidningen Politiken.

Många danskar tycks inte heller förstå varför svenskarna inte följer andra länders exempel.

Danska medier uppger att den svenska linjen är att så många personer som möjligt ska smittas, för att flockimmunitet ska uppnås – trots att svenska Folkhälsomyndigheten gång på gång förnekat att detta skulle vara strategin.

Många danskar, och inte minst deras regering, är också arga över hanteringen i grannlandet. När statsminister Mette Frederiksen på måndagen höll presskonferens passade hon på att ge en känga åt Sverige:

– Åk inte på skidsemester i Sverige! sade statsministern med eftertryck.

Trafiken i riktning mot Danmark över Öresundsbron stoppas och kontrolleras av polis på Pepparholm.
Trafiken i riktning mot Danmark över Öresundsbron stoppas och kontrolleras av polis på Pepparholm. Foto: Johan Nilsson/TT
Annons
Annons

Statsminister Stefan Löfven under en pressträff.

Foto: Jessica Gow/TTBild 1 av 1

Svenskar på väg till Danmark i bil eller tåg stoppas i dag på Öresundsbron och får vända om. Mette Frederiksen stängde redan den 13 mars landets alla gränser. Danskar på väg norrut får däremot fri passage in i Sverige. Och kan sedan komma hem – med smittan, rasar den danska regeringen.

Men när Frederiksen stängde gränserna gick hon tvärtemot rekommendationerna från sitt eget Sundhetsministerium, landets motsvarighet till Folkhälsomyndigheten.

– I Danmark har det utvecklats en politisk kultur där politiker känner att de har både en rätt och en plikt att handla, och inte blint följa råd från sina egna experter, säger Jacob Nielsen, chefredaktör för nyhetssajten Altinget.dk.

Statsminister Stefan Löfven under en pressträff.
Statsminister Stefan Löfven under en pressträff. Foto: Jessica Gow/TT

Han berättar att det danska ”upproret mot expertväldet”, startade i början av 2000-talet, då framför allt borgerliga politiker var frustrerade:
– Politiker som ville ändra biståndspolitiken fick höra att det fick man inte för FN. Ville de ta in färre invandrare fick de svaret att den eller den konventionen inte tillät det. De sade då ”det är vi som är politikerna, och det är vi som ska bestämma kursen”, säger Jacob Nielsen.

I Danmark finns i dag en mycket stark anti-svensk trend.

Innan detta paradigmskifte, glidningen mot att politiker inte bara kan men förväntas gå på kant med expertisen, var danskarna mer som svenskarna. De litade stort på experter och myndigheter, säger Nielsen.

Annons
Annons

Finland statsminister Sanna Marin.

Foto: Mikko Stig/TTBild 1 av 1

I dag har danskarna stor tilltro till statsminister Mette Frederiksen. Inte minst för att hon har varit mycket bra på att kommunicera med folket, menar Nielsen.

– I Danmark finns i dag samtidigt en mycket stark anti-svensk trend. Det har vi sett i alla gräl om gränsen efter olika händelser i gängvåldet i Malmö. Det är stor, stor brist på förtroende för svenska myndigheter just nu i Danmark.

Finland statsminister Sanna Marin.
Finland statsminister Sanna Marin. Foto: Mikko Stig/TT

I Finland har det under de senaste dagarna rapporterats om grannlandets, annorlunda linje i kampen mot corona. Den svenska strategin har även jämförts med de andra nordiska länderna.

Sverige går sin egen väg, skriver svenska Yle, som betonade att Sverige var det enda landet i Norden som håller fast vid att grundskolorna är öppna och att en gräns på folksamlingar på 500 personer räcker.

Det står även klart att Finland öppnar sitt försörjningsberedskapslager – där finns miljontals kirurgiska ansiktsskydd, masker och hundratusentals vanliga andningsskydd, skriver Hufvudstadsbladet HBL.

Orsaken är att säkra sjukvårdens tillgång på medicinsk utrustning, uppger Päivi Sillanaukee, avdelningschef vid Social- och hälsovårdsministeriet.

– Utrustningen kommer inte att ta slut, säger Sillanaukee till Yle.

Frågan om skolorna blev omskriven när Finland förra onsdagen först beslutade att stänga samtliga förskolor, skolor och universitet fram till mitten av april. Undervisningen sker i stället på distans. Men barn vars föräldrar jobbar inom branscher som är avgörande för samhällets viktiga funktion skulle undantas, rapporterar svenska Yle.

Men i helgen ändrades riktlinjen. Då släpptes beskedet att lågstadiebarn kan gå i skolan om det är nödvändigt. En orsak till detta handlade om förvirring om vilka branscher som anses vara kritiska för samhället.

Landet stänger också restauranger och nattklubbar och det förbereds för en eventuell isolering av den del i landet som drabbats hårdast av corona.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons