Annons

Streckläsning som berikar tv-serierna

Sugen på att lära dig mer om temat för en tv-serie som du fastnat i? Nedan guidar vi till understreckare ur arkivet som behandlat samma ämnen som några populära tv-serier.

Uppdaterad
Publicerad
 • Foto: HBO Nordic
 • Foto: HBO Nordic
 • Foto: IBL
 • Foto: Nik Konietzny/SVT
 • Foto: IBL
 • Foto: IBL
 • Foto: SVT
 • Foto: SVT
 • Foto: IBL
 • Foto: Daniel Daza/Netflix
 • Foto: AMC/HBO Nordic
 • Foto: AMC/HBO Nordic
 • Foto: ITV/Netflix
 • Foto: HBO Nordic
 • Foto: IBL
 • Foto: HBO Nordic
 • Foto: FX
 • Foto: HBO
 • Foto: AP/Fox
 • Foto: Company Pictures/BBC
 • Foto: IBL
 • Foto: AOP
Foto: HBO Nordic Bild 1 av 1

Del 1 av 22

Chernobyl

Foto: HBO Nordic

”Vid Tjernobylkatastrofen bröt tidens och rummets gränser samman – olyckan hände inte bara ’därborta’, ’då’ och ’dem’ utan även ’här’, ’nu’ och ’oss’. Helt plötsligt blev Gävle grannort till Tjernobyl medan en så intim sak som att amma sitt barn blev direkt sammankopplat med en kärnkraftsolycka i ett land långt borta. ”

Läs Rolf Lidskogs understreckare om Tjernobylolyckans enorma effekt på våra medvetanden.

När Gävle blev granne med Tjernobyl svd.se
Annons
Annons
Foto: HBO Nordic Bild 1 av 1

Del 2 av 22

The handmaid’s tale

Foto: HBO Nordic

”’Tjänarinnans berättelse’ hyllas som en feministisk klassiker, en slagkraftig profetia att höja i luften tillsammans med en knuten näve. Men om man verkligen lyssnar till vad som sägs mellan raderna tar ’Tjänarinnans berättelse’ inte ensidigt ställning för något eller någon.”

Läs Erika Vallins understreckare om Margaret Atwoods romanförlaga:

Atwoods varning går inte att reducera till enkla slagord svd.se
Annons
Annons
Foto: IBL Bild 1 av 1

Del 3 av 22

Game of thrones

Foto: IBL

”Det är bättre att vara fruktad än älskad, om du inte kan vara båda, lyder Machiavellis klassiska råd. Gudsfruktan, givmildhet, hederlighet var dygder som officiellt omhuldades i Machiavellis samtid, men i ’Furs­ten’ är det blott rekvisita i konsten att förställa sig. Detta är också den överskuggande ordningen i ’Game of thrones’, vilket inte minst manifesteras i den rättrådige Ned Starks öde när han blir offer för dolska intriger i Westeros och förlorar sitt huvud.”

Läs Gunnar Wimans understreckare:

Utan Machiavelli inget Game of thrones svd.se
Annons
Annons
Foto: Nik Konietzny/SVT Bild 1 av 1

Del 4 av 22

Das Boot

Foto: Nik Konietzny/SVT

”Ett flertal scener där besättningsmedlemmar andäktigt lyssnar efter fiendefartygens sonar eller ­inväntar sjunkbombernas detonationer påminner starkt om liknande sekvenser i föregångaren från det tidiga 80-talet. Det gör även kampen ombord mellan humanistiska tyskar å ena sidan och fanatiska nazister eller krigsälskare å den andra.”

Läs historikern Ulf Zanders understreckare:

I kriget under ytan får även tysken vara god svd.se
Annons
Annons
Foto: IBL Bild 1 av 1

Del 5 av 22

Westworld

Foto: IBL

”Visionerna för bioteknik, nanoteknik och artificiell intelligens spänner över ett brett spektrum – allt ifrån att effektivisera industriella processer till att garantera människan evigt liv. Men snarare än lockelsen hos dessa möjligheter är den verkliga orsaken till vår passiva acceptans sannolikt vanmakt: den kraft med vilken den teknologiska framdriften sker idag får det att framstå som osannolikt att ett globalt moratorium ens för den mest riskabla forskning eller teknik­utveckling vore möjligt.”

Läs Helena Granströms understreckare:

Teknikens löften ett växande hot svd.se
Annons
Annons
Foto: IBL Bild 1 av 1

Del 6 av 22

Manhunt: Unabomber

Foto: IBL

”Unabombarens manifest trycktes i Washington Post den 19 september 1995. Tidningen gjorde det efter flera överväganden, bland annat tvekade man inför att publicera under hot. Samtidigt ansåg man att möjligheten fanns att någon läsare skulle känna igen manifestets åsikter och formuleringar och ge polisen tips om Unabombarens identitet. Hittills har dock den förhoppningen kommit på skam. – Kanske är Unabombaren en mycket ensam människa. Kanske är hans åsikter inte tillräckligt ovanliga.”

Läs författaren Lars Jakobsons understreckare från 1995:

Unabombaren vill åt dagens samhälle svd.se
Annons
Annons
Foto: SVT Bild 1 av 1

Del 7 av 22

Fröken Frimans krig

Foto: SVT

”Om medborgarskap tidigare hade varit en fråga om pengar och egendom så förvandlas det under 1800-talets gång till att vara en fråga om en viss kompetens där maskulinitet blir ett nödvändigt kriterium. Det tidiga 1800-talets försiktiga krav, ofta framfört av män som stödde kvinnor, framkallar under seklets gång en separatistisk syn på kvinnans och mannens plats i samhället. Den utvecklingen kulminerar i rösträttsrörelsen där kvinnorna av besvikelse på männen väljer att driva frågan själva.”

Läs Claudia Lindéns understreckare

Kvinnornas rösträtt en arbetsseger svd.se
Annons
Annons
Foto: SVT Bild 1 av 1

Del 8 av 22

Skam

Foto: SVT

”Vår Skamfeber har kanske mindre med interaktion och mer med fyllande av kunskapsluckor att göra. Trots all information som finns tillgänglig vet nämligen gemene vuxen ganska lite om hur unga tänker, känner och lever i Norden idag.”

Läs Malena Janssons understreckare om ”Skam” :

Skamfebern symtom på ny generationsklyfta svd.se
Annons
Annons
Foto: IBL Bild 1 av 1

Del 9 av 22

Star trek

Foto: IBL

”Om det som återstår av Star Trek-fandom enbart blir att köpa prylar och leksaker så innebär det också slutet på en av de vackraste kärlekshistorier som funnits mellan fans och kommersiella aktörer. Det väcker också en viss misstanke om att dagens Star Trek-producenter som kanske inte älskar sina fans lika mycket som fansen älskar Star Trek.”

Läs Roger Wilsons understreckare:

Åter mot galaxens yttre rand svd.se
Annons
Annons
Foto: Daniel Daza/Netflix Bild 1 av 1

Del 10 av 22

Narcos

Foto: Daniel Daza/Netflix

"Escobar erbjöd sig vid ett tillfälle att betala av landets statsskuld och han försökte även bli politiker. Medierna spred också bilden av honom som ett slags Robin Hood eftersom han spenderade miljoner på att hjälpa de fattiga, en 'hjälp' som var både nyckfull och krävande. Med lojala 'undersåtar' kunde knarkets kungar etablera ministater på sina väldiga landarealer."

Läs Karl Steinicks understreckare:

”La Violencia” – våldet som aldrig upphör svd.se
Annons
Annons
Foto: AMC/HBO Nordic Bild 1 av 1

Del 11 av 22

Fear the walking dead

Foto: AMC/HBO Nordic

"I Kirkmans universum är zombiernas bett dödliga men epidemin sprids inte genom den: alla människor bär redan på viruset. Den som dör vaknar strax som zombie. Vi är alla dömda. Därför klingar den enarmade hjälten Rick Grimes insikt som en uppenbarelse och ett memento mori: We are the walking dead."

Läs författaren Stefan Spjuts understreckare:

Zombierna får klä skott för vår rädsla svd.se
Annons
Annons
Foto: AMC/HBO Nordic Bild 1 av 1

Del 12 av 22

Mad men

Foto: AMC/HBO Nordic

"Bland alla cocktails, svårartade äktenskapsproblem och intriger missar man lätt att 'Mad men' speglar ett stycke reklamhistoria. Och inte vilken historia som helst, utan den så kallade kreativa revolutionen: en epok då reklam förändrades på ett banbrytande sätt med helt nya synsätt och grepp."

Läs designhistorikern Sara Kristofferssons understreckare:

När reklam blev den piggaste konstformen svd.se
Annons
Annons
Foto: ITV/Netflix Bild 1 av 1

Del 13 av 22

Bletchley circle

Foto: ITV/Netflix

"Bland hågkomsterna av kvinnor som arbetade vid Bletchley Park finns det många historier om plötsliga nervösa sammanbrott, arbetsrelaterade mardrömmar, och ofrivilliga tankar kring vad som skulle hända om man gjorde fel. I dag skulle man ha talat om utbrändhet."

Läs Annie Burmans understreckare:

Kvinnorna som knäckte krigets koder svd.se
Annons
Annons
Foto: HBO Nordic Bild 1 av 1

Del 14 av 22

The wire

Foto: HBO Nordic

”'The wire' är en nagel i ögat på lokala makthavare som vill framhäva Baltimores företräden för en besökare: den attraktiva hamnen med dess fisk­restauranger, nöjesanläggningar och shopping som attraherar mängder av turister varje sommar. Helst bör vi inte nämna de drygt 40 000 övergivna radhusbostäderna och de problem som dessa drar till sig."

Läs historikern Mattias Legnérs understreckare:

Baltimores poetiska planer delade staden svd.se
Annons
Annons
Foto: IBL Bild 1 av 1

Del 15 av 22

Seinfeld

Foto: IBL

”Det geniala med ’Seinfeld’ är inte bara hur precist den fångar en värld där moral reducerats till livsstil, ställningstagande till pose. Som en följd blev den även tvungen att bryta med en rad cementerade sitcom-konventioner.”

Läs Niklas Erikssons understreckare:

Seinfeld en light-version av Nietzsche svd.se
Annons
Annons
Foto: HBO Nordic Bild 1 av 1

Del 16 av 22

Boardwalk empire

Foto: HBO Nordic

"Alkoholförbudet i USA drevs igenom 1920 och öppnade en enorm marknad för smuggling, hembränning och langning. Förbudet sammanföll också med ett par tekniska landvinningar: bilen och maskingeväret, vilka fungerade bra tillsammans för kriminella gäng i storstadens anonymitet. Därmed var scenen inredd för Capone och hans gelikar."

Läs historikern Henrik Höjers understreckare:

Annons
Annons
Foto: FX Bild 1 av 1

Del 17 av 22

The Americans

Foto: FX

"När östblocksstaterna föll som dominobrickor träffades CIA:s och KGB:s ledning ett par gånger. Den dåvarande sovjetiske kontraspionagechefen, Leonid Nikitenko, njöt trots omständigheterna av sitt arbete. 'Det finns ingen sysselsättning som är lika bra som underrättelseverksamheten. Vi är politiker. Vi är soldater. Och framför allt är vi skådespelare på en fantastisk scen', svärmade han inför sina CIA-kolleger."

Läs journalisten Elisabeth Braws understreckare:

Ridå för kalla krigets skådespelare svd.se
Annons
Annons
Foto: HBO Bild 1 av 1

Del 18 av 22

Sopranos

Foto: HBO

”Sammanbrottet berättar om djupa problem i personlighetens kärna. Om man tar till vara dess terapeutiska potential så öppnar sig i bästa fall möjligheten att förändra, inte i första rummet en persons känslor, tankar, föreställningar och sätt att relatera till sig själv och andra, utan snarare förändra den psykiska grundorganisation som bestämmer och begränsar personens repertoar av känslor, tankar, föreställningar och sätt att relatera till sig själv och andra.”

Läs Johan Erikssons understreckare:

Sammanbrottet visar vägen framåt svd.se
Annons
Annons
Foto: AP/Fox Bild 1 av 1

Del 19 av 22

Simpsons

Foto: AP/Fox

”Jag har upplevt så många situationer genom simpsonska glasögon; i ‘Simpsons’ har jag sett amerikanska tv-serier, filmer och reklaminslag innan jag sett förlagorna. Detsamma gäller samhället i stort, exempelvis beträffande utbildningssystem och socialt liv. Jag har således sett den ironiska kopian innan jag sett originalet – och därmed blir även förlagan ironisk. Vad kan det medföra för tittare som växt upp med ‘Simpsons’? Utan tvekan ett hyperironiskt perspektiv, inte bara på tv-underhållning utan även på världen.”

Läs Per F Bromans understreckare:

Simpsons rymmer djupt filosofiska frågeställningar svd.se
Annons
Annons
Foto: Company Pictures/BBC Bild 1 av 1

Del 20 av 22

Wolf hall

Foto: Company Pictures/BBC

"Cromwell intrigerade aldrig mot kungen, trots allt hans fiender påstod. All sadistisk brutalitet och allt roffande var enligt Hutchinson aldrig ett mål, utan ett medel. Vad Cromwell gjorde, ­gjorde han i huvudsak för England."

Läs Ola Stenssons understreckare:

Girigbuken roffade för England svd.se
Annons
Annons
Foto: IBL Bild 1 av 1

Del 21 av 22

Six feet under

Foto: IBL

”Utanför riten som vi dödliga samhällsmedborgare är underkastade, finns våra föreställningar om de döda. Att det finns ett liv efter döden är i tv-serien inget kontroversiellt. De döda rör sig på begravningsbyrån och talar med familjen Fisher som om de vore levande. Mer levande än innan, mer autentiska och mer trovärdiga än de var som dödliga.”

Läs Susanne Wigorts Yngvessons understreckare:

Sex, död och själens balsamering svd.se
Annons
Annons
Foto: AOP Bild 1 av 1

Del 22 av 22

Scener ur ett äktenskap

Foto: AOP

"Äktenskapslöftet är en hybris, ett vanvettigt övermod. Inte bara ska man säga att man älskar någon precis just nu, vilket i sig inte är något obetydligt påstående, men också att man ska fortsätta att älska någon livet ut. Det är frågan om att lova något för alltid i förhållande till något som alltid förändrar sig, där förutsättningarna är i ständig förvandling."

Läs filosofen Lars Fr H Svendsens understreckare:

Äktenskapets vanvettiga övermod svd.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons