Annons

Strid om Emma Wallrup fortsätter i V

Striden om Emma Wallrups förstaplats på riksdagslistan i Uppsala fortsätter. Arkivbild.
Striden om Emma Wallrups förstaplats på riksdagslistan i Uppsala fortsätter. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Vänsterpartiet i Uppsala vill peta sitt toppnamn Emma Wallrup, som anklagas för trakasserier mot en partikollega, från riksdagslistan.

Under strecket
TT
Publicerad

På torsdagskvällen höll V i Uppsala ett medlemsmöte som slutade med krav på att inkalla en ny konferens för att ta ställning till förstanamnet, trots att riksdagslistan spikades i februari.

– Beslutet var inte enhälligt, men det var en tydlig majoritet. Det var en lång diskussion, säger Abe Bergegårdh, ombudsman för V i Uppsala län till TT.

Distriktsstyrelsen får nu i uppdrag att kalla till en ny konferens om förstanamnet, som troligen hålls i slutet av maj. På grund av konflikten har V-distriktet ännu inte beställt några valsedlar.

Efter det att Uppsaladistriktet spikade sin riksdagslista har Emma Wallrup stängts av från riksdagsgruppen. Hon deltar inte i möten, får inte ta del av gruppmejl och har sitt arbetsrum i en annan del av riksdagen än partikamraterna. Detta har gjort att kritikerna i hennes hemmadistrikt fortsatt driva frågan om hennes topplats, eftersom de anser att hon inte kommer att kunna bedriva något bra riksdagsarbete på de villkoren.

I en skriftlig kommentar till TT säger Wallrup att hon nu avvaktar medlemmarnas beslut och "gör det jag kan för att styra allt rätt igen".

"Jag vill läka partiet inte splittra. Det finns några missförstånd som vi med god vilja kan lösa", skriver hon också.

Konflikten har sin grund i att hon anklagas för trakasserier mot riksdagskollegan Jens Holm. Partiet har bland annat låtit en arbetsrättsjurist göra en utredning, Holm har också polisanmält Wallrup för ofredande efter att ha fått stora mängder mejl och sms. En åklagare har dock beslutat att inte inleda en förundersökning.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons