Annons

Birgitta Forsberg:Striden kring bankskatten har bara börjat

Finansminister Magdalena Andersson (S).
Finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: Jessica Gow/TT

Likt högerregeringen i början av första världskriget höjer Magdalena Andersson en skatt för att finansiera en militär upprustning. Men vad händer med bankskatten och försvaret om de pengastinna bankerna tjänar mindre?

Under strecket
Publicerad

I början av första världskriget införde en högerregering progressiv inkomstskatt för att finansiera en militär upprustning.

Nyligen föreslog Magdalena Andersson och försvarsminister Peter Hultqvist en bankskatt som ska dra in 5 miljarder per år till försvaret från och med 2022.

I alla tider har de som styrt bestämt vem som ska betala för statens kostnader. Den danske kungen Valdemar Atterdag ställde enligt sägnen ut tre ölkar på Visby torg år 1361 och krävde att invånarna skulle fylla dem med guld, silver och andra värdesaker.

Under krisen i början av 1990-talet, lade den socialdemokratiska regeringen på en värnskatt – som skulle vara tillfällig – för dem som tjänade över en viss gräns. Vid årsskiftet faller den slutligen bort.

Finansminister Magdalena Andersson (S) kan besluta om vilka skatter hon vill – förutsatt att riksdagen klubbar dem.

Sockerskatt har sina förespråkare, Norge har haft den sedan 1981, och båtskatt har sina. Både hundskatt och videoskatt har funnits. En relativt ny skatt är trängselskatten i Stockholm och Göteborg.

Annons
Annons

Nya skatter kan komma fort. En skatt kan börja gälla från den dag regeringen presenterar en skrivelse till riksdagen om att en proposition är i antågande. Alltså inte från den dag riksdagen eventuellt fattar beslut om saken. Allt för att ingen ska hinna smita undan.

Sedan länge har Magdalena Anderssons blick vilat på bankerna. De är, till skillnad från andra företag, momsbefriade och därmed skattemässigt gynnade. Och de har mycket pengar.

I fjol var Swedbank den lönsammaste noterade storbanken i Europa, sett till rörelsemarginalen på 62 procent, enligt Affärsvärlden. Sett till avkastning på eget kapital var SEB bäst, på 16,3 procent, tätt följd av Swedbank på 16,1 procent, enligt tidskriften.

Om det blir en bankkris finns alltså inte pengarna som ska rädda bankerna kvar.

Först kom regeringen med resolutionsavgiften, en avgift som ska bygga en buffert för eventuella framtida bankkriser. Runt 180 finansföretag betalar i år in knappt 6 miljarder i resolutionsavgift i Sverige, i fjol var siffran cirka 9 miljarder, enligt TT.

Problemen med avgiften är två. Dels var den tidigare så hög i Sverige att Nordeas dåvarande ordförande Björn Wahlroos protesterade hos Magdalena Andersson. Till slut valde han att flytta bankens huvudkontor från Stockholm till Helsingfors.

Dels har Sverige valt att inte samla pengarna i en fond utan låta dem gå rakt in i statsbudgeten för att användas löpande. Om det blir en bankkris finns alltså inte pengarna som ska rädda bankerna kvar. Eftersom en bankkris brukar sammanfalla med en kris för landet kan regeringen få svårt att låna pengar och måste kanske skära på annat. Alltså neddragningar i en tid då svenskar har det svårt.

Annons
Annons

Att ta ut ytterligare en avgift från bankerna, en regelrätt bankskatt, har Magdalena Andersson talat om i flera år. Men hittills har hon förlorat striden.

År 2017 skrotade Magdalena Andersson, Per Bolund (MP) och Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson sin planerade, och hårt kritiserade, bankskatt. I stället ville de höja resolutionsavgiften rejält och göra den evig. Men det fick de också backa ifrån.

Turerna i frågan har gått som följer: bankskatt, ingen bankskatt, höjd resolutionsavgift, ingen höjd resolutionsavgift, bankskatt.

I helgen föreslog alltså Andersson och Hultqvist en bankskatt. Sveriges fyra största banker ska stå för en fjärddel av de ökade försvarskostnaderna.

”Jag noterar att de fyra stora bankerna Handelsbanken, Nordea, Swedbank och SEB hade en vinst på 112 miljarder kronor förra året, vilket är 3 miljarder högre än 2017”, sa försvarsminister Peter Hultqvist (S) på en pressträff.

Vad händer om bankerna tjänar mindre pengar eller går med förlust? Ska de betala lika mycket i bankskatt ändå eller ska försvaret få mindre pengar?

Magdalena Andersson hänvisade till att den sänkta bolagsskatten betytt att bankerna fått behålla runt 5 miljarder extra per år. Och hon betonade att skatten även ska gälla Nordea eftersom den inbegriper alla banker som är verksamma i Sverige.

Fast skattepengar är inte öronmärkta. Pengarna från bankskatten går rakt in i den totala statsbudgeten på omkring 1 000 miljarder. Men visst, när regeringen gör en budget så betyder mera skattepengar att det blir möjligt med större utgifter, till exempel högre försvarskostnader.

Men vad händer om bankerna tjänar mindre pengar eller går med förlust? Ska de betala lika mycket i bankskatt ändå eller ska försvaret få mindre pengar?

Svaret från regeringen: skatten är inte färdigutformad än. Och motståndarsidan har redan frustande gått till attack.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons