Annons

Student får inte be om hjälp för smittad familj

En grönsaksmarknad i Wuhan, där det snöade den på lördagen.
En grönsaksmarknad i Wuhan, där det snöade den på lördagen. Foto: Wang Yuguo/TT

Brist på sjukhusplatser, brist på provtagningsutrustning och brist på vård fick den 25-åriga utlandsstudenten Liu Mengdi att be om hjälp på nätet till sin familj i Wuhan. Nu är hennes farfar eller morfar död, hennes pappa på intensiven och hennes WeChat-konto avstängt.

Under strecket
Publicerad

Från sin utsiktspunkt i Italien, där hon studerar arkitektur, har 25-åriga Liu Mengdi kunnat följa hur coronaviruset har slagit till mot hennes familj hemma i Wuhan. Det berättar den brittiska tidningen The Guardian.

Den 2 februari dog hennes 90-åriga farfar eller morfar (engelska grandfather) Lei Ruting av coronaviruset. Hennes vältränade 54-årige far Liu Daoyu blev smittad i slutet av januari. Allt enligt the Guardian.

Några dagar innan Lei Ruting dog hade han feber hela natten och ramlade ur sängen. När hennes släktingar ringde på ambulans fick de veta att det inte var någon mening med att ta honom till sjukhuset eftersom ingen kunde ta hand om honom, skriver den brittiska tidningen.

Till slut berättade Liu Mengdi om familjen på den sociala nätverkstjänsten Weibo och bad om hjälp. Hon kontaktade också lokala medier, som rapporterade om saken.

Familjen råddes också att sluta att kalla på hjälp via nätet och bara göra positiva inlägg.

Så småningom kom vårdpersonal till familjens hem, tog ett blodprov på Lei Ruting och rådde honom att hitta något ställe där det gick att göra ett fullständigt virusprov. Familjen råddes också att sluta att kalla på hjälp via nätet och bara göra positiva inlägg.

Allt enligt the Guardian.

En journalist som känner familjen hjälpte till att hitta ett sjukhus som hade provtagningsutrustning, men innan Lei Ruting fick svaret gick han bort.

Liu Mengdis far har vårdats på sjukhus sedan den 29 januari. På sin födelsedag den 10 februari hamnade han på intensiven eftersom hans lungor slutat fungera. Liu Mengdi kan inte längre ringa honom eftersom hans telefon verkar ha tagits ifrån honom.

Liu Mengdi är arg över att hon inte får berätta på nätet.

– Jag får inte ens fråga om hjälp? skrev hon i sin nätdagbok om situationen, enligt the Guardian.

Hennes konto på WeChat, en kinesisk meddelandeapp, har blockerats och hon misstänker att det beror på att hon berättat om coronavirusets härjningar, enligt den brittiska tidningen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons