Annons

Här vill unga helst arbeta

En techjätte, ett bilföretag och ett läkemedelsföretag toppar listorna över svenska studenters drömarbetsplatser. Åtminstone i Universums årliga rapport.

Här är fem av de populäraste arbetsgivarna just nu.

Under strecket
Publicerad

Livet som student tar slut en dag. Då det är dags att blicka ut över arbetsmarknaden i stället.

Foto: Tor Johnsson

1 / 6

Livet som student tar slut en dag. Då det är dags att blicka ut över arbetsmarknaden i stället.
Livet som student tar slut en dag. Då det är dags att blicka ut över arbetsmarknaden i stället. Foto: Tor Johnsson
Annons
Annons
Foto: Virginia Mayo/AP

2 / 6

Google fortsätter locka

Återigen så tar Google plats som en av de mest populära arbetsgivarna bland studenter på univeristet och högskolor i Sverige som deltagit i Universums undersökning.

Foto: Virginia Mayo/AP

Företaget är det mest eftertraktade bland studenter inom ämnesområdena it, företagsekonomi samt teknologi. Det multinationella internetföretaget Google har sitt huvudkontor i Kalifornien, som utgörs av en väldig byggnad som kallas Googleplex.

Om Amerika känns för långt bort har Google sitt Sverigekontor i Stockholm, som SvD skrivit om tidigare. Här finns möjlighet att göra praktik för intresserade studenter.

Annons
Annons
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

3 / 6

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Ingenjörsstudenternas självgående favoriter

Volvo Cars och deras tidigare moderbolag Volvo Group hör till de mest populära företagen bland ingenjörstudenter. De är särskilt populära hos studenter på kandidatnivå där de håller första respektive andra plats i rankningen.

De två företagen delar samma varumärke men är två skilda organisationer. Volvo Cars tillverkar personbilar och ägs av kinesiska Geely, medan Volvo Group tillverkar tyngre fordon och ägs mestadels av svenskt kapital.

Både Volvo Cars och Volvo Group utlyser många arbetstillfällen både i Sverige och internationellt. Många men inte alla kräver en teknisk bakgrund, så de studenter som satsar på en ingenjörsutbildning kan komma att passa bra in.

Annons
Annons
Foto: Janerik Henriksson/TT

4 / 6

Foto: Janerik Henriksson/TT

För studenter som vill se världen

Många har nog tyckt att FN, Förenta nationerna, är en intressant och glamorös arbetsplats. Så är det i varje fall för de som studerar samhällsveteskapliga ämnen, där FN är den populäraste arbetsgivaren. Det är även den andra populäraste arbetsgivaren bland juridikstudenter.

Förenta nationernas högkvarter i New York lockar. FN har dock många andra arbetsplatser, spridda över stort sätt hela värden. Att arbeta för organisationen kan innebära möjligheter till jobb i många olika länder.

Organisationen har omkring 44 000 anställda och de utlyser många arbetstillfällen som de listar på sin webbplats. Listan är lång och ofta krävs gedigna utbildningar och erfarenheter, men man kan även få in en fot genom att söka en praktikplats.

Annons
Annons
Foto: Pontus Lundahl/TT

5 / 6

Foto: Pontus Lundahl/TT

En karriär på medicinjätten

Den populäraste arbetsgivaren bland studenter inom naturvetenskapliga ämnen är Astra Zeneca, som är ett brittisk-svenskt multinationellt läkemedelsföretag.

Företaget har över 60 000 anställda i många delar av världen. Deras huvudkontor är beläget i engelska Cambridge, och företaget har viktiga verksamheter i Göteborg och Södertälje.

Läkemedelsföretaget anställer både globalt och i Sverige. De efterfrågar till stor del personer med forsknings- eller teknisk kompetens. Företaget arbetar till stor del med forskning och framställningen av nya mediciner, och kan vara en intressant arbetsplats för den som vill göra världen lite hälsosammare.

Annons
Annons
Foto: Anders Wiklund/TT

6 / 6

Foto: Anders Wiklund/TT

Den stora juristbyrån

Även i år toppade Mannheimer Swartling listan på den populäraste arbetsgivaren bland juridikstudenter. Den Stockholmsbaserade affärsjuridiska byrån är återkommande populär bland blivande jurister i Sverige.

Byrån är en av de ledande affärsjuridiska verksamheten i Norden. Ett arbete på byrån kan ge möjlighet att arbeta internationellt då de utöver Sverige även har kontor i Moskva, Shanghai, Hongkong, New York och Bryssel.

För intresserade studenter erbjuder byrån praktikmöjligheter och events. Mannheimer Swartling har omkring 550 anställda varav cirka 400 är jurister.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons